Galileo Galilei, geboren in Pisa, Italië, in 1564, staat bekend als een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van de wetenschap. Zijn bijdragen aan de astronomie, natuurkunde en de ontwikkeling van de wetenschappelijke methode hebben hem de titel “vader van de moderne wetenschap” opgeleverd.

Galileo’s gebruik van de telescoop om de hemel te observeren leidde tot baanbrekende ontdekkingen, zoals de manen van Jupiter, de fasen van Venus, en de bergen en kraters op de maan, die de heersende opvattingen van zijn tijd uitdaagden. Zijn steun voor het heliocentrische model van Copernicus, dat stelt dat de aarde en andere planeten rond de zon draaien, bracht hem in conflict met de Katholieke Kerk, een strijd die culmineerde in zijn veroordeling wegens ketterij en een levenslang huisarrest.

Ondanks deze tegenslagen bleef Galileo tot aan zijn dood in 1642 onderzoeken, schrijven en bijdragen aan de wetenschap. Zijn werk legde de basis voor toekomstige ontdekkingen en zijn methoden en principes blijven tot op de dag van vandaag een fundament in de wetenschappelijke wereld.

1. De telescoop? Mijn uitvinding niet!

Geloof het of niet, Galileo heeft de telescoop niet uitgevonden. Die eer gaat naar Hans Lippershey, een Nederlandse brillenmaker. In 1608 kwam Lippershey met dit briljante idee op de proppen. Maar Galileo, altijd nieuwsgierig, kon het niet laten om er zelf een te maken het jaar daarop. En wat hij deed met die telescoop, veranderde de wereld!

2. Sterren kijken en horoscopen duiden

Ja, je leest het goed. Galileo was niet alleen een man van de sterren in de wetenschappelijke zin, maar hij hield zich ook bezig met astrologie. In die tijd waren astrologie en astronomie nog niet echt van elkaar gescheiden, en werd astrologie zelfs onderwezen aan Italiaanse universiteiten. Galileo verdiende zelfs een extra zakcentje door horoscopen te duiden voor studenten en familieleden. Wie had dat gedacht?

3. Een leven lang achter tralies?

In 1632 publiceerde Galileo zijn boek “Dialogue of the Two Chief World Systems”, waarin hij de systemen van Ptolemaeus en Copernicus vergeleek. Hoewel hij niet direct zei dat Copernicus gelijk had met zijn heliocentrische model, was de Katholieke Kerk er niet blij mee. Ze bestempelden hem als ketter omdat hij onderwees dat de zon het centrum van ons zonnestelsel was, en niet de aarde. Galileo moest zijn woorden terugnemen en werd prompt in de gevangenis gegooid.

4. Liefde zonder ringen

Galileo en zijn langdurige partner, Marina Gamba, hebben nooit het huwelijksbootje betreden, ondanks dat ze samen drie kinderen hadden. Ze woonden zelfs niet samen. In die tijd was het gebruikelijk voor geleerden om vrijgezel te blijven, en Galileo was daarop geen uitzondering.

5. Een kunstenaar in hart en nieren

schilderij

Galileo was niet alleen een genie in de wetenschap, maar had ook een passie voor schilderen. Hij stond bekend om zijn vermogen om de adembenemende ontdekkingen die hij ’s nachts deed, vast te leggen op het doek. Zijn unieke stijl kan worden gezien als een voorloper van het impressionisme dat in de 19e eeuw populair werd.

6. Huisarrest als pensioen

Hoewel Galileo oorspronkelijk tot levenslange gevangenisstraf was veroordeeld, bracht hij zijn laatste jaren door in huisarrest. Dit klinkt misschien streng, maar het stelde hem in staat bezoekers te ontvangen. Onder zijn gasten bevonden zich enkele van de grootste geesten van zijn tijd, waaronder de filosoof Thomas Hobbes en de dichter John Milton. Stel je voor, discussiëren over de mysteries van het universum terwijl je eigenlijk opgesloten zit!

7. Tijdgenoten met Shakespeare

1564 was blijkbaar een goed jaar voor genieën, want zowel Galileo als de grote toneelschrijver William Shakespeare werden in dat jaar geboren. Shakespeare verwees zelfs naar Galileo’s ontdekking van de manen van Jupiter in zijn toneelstuk “Cymbeline”. Het is fascinerend om te bedenken dat deze twee legendes onder dezelfde sterrenhemel leefden en werkten.

8. Blindheid en een laatste meesterwerk

In 1638, het jaar waarin Galileo zijn gezichtsvermogen verloor, slaagde hij er nog in om zijn laatste boek te publiceren: “Discourses and Mathematical Demonstrations Concerning Two New Sciences”. Ondanks zijn blindheid bleef Galileo tot het einde van zijn leven bijdragen aan de wetenschap.

9. Een vinger naar de eeuwigheid

Sinds de 19e eeuw wordt Galileo’s middelvinger tentoongesteld in verschillende Italiaanse musea. Na zijn overlijden in 1642 werd hij aanvankelijk oneervol begraven, maar bijna 100 jaar later werden zijn resten overgebracht naar de basiliek van Santa Croce in Florence. Tijdens deze overplaatsing werden enkele botten verwijderd, waaronder zijn vinger, die nu een macaber maar fascinerend aandenken vormt.

10. Het einde van een tijdperk

Na acht jaar huisarrest overleed Galileo in zijn eigen huis op 8 januari 1642, op 77-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap leeft voort in de vele wetenschappelijke ontdekkingen en bijdragen die hij heeft geleverd. Galileo’s leven was gevuld met zowel triomfen als beproevingen, maar zijn onverzettelijke nieuwsgierigheid en toewijding aan de waarheid hebben de loop van de wetenschap voor altijd veranderd.