Hou je van de ruimte? Heb je ooit astronaut willen worden en in een raket willen vliegen? Wel, hier zijn 10 vreemde feiten over ruimteraketten… Klaar voor de lancering?

Vliegende Stoelen

Wan-Hu

Er is een Chinese legende over een raket-aangedreven stoel. Volgens de legende had een Chinese ambtenaar genaamd Wan-Hu ooit een raket-aangedreven vliegende stoel samengesteld. De stoel had twee grote vliegers aan elke kant, elk uitgerust met 47 pijlraketten.

Hoe snel?!

Een raket heeft slechts 8 minuten nodig om te versnellen tot een snelheid van 24.140 kilometer per uur! Dat is supersnel! Om door de zwaartekracht van de aarde te breken, moet een raket reizen met een snelheid van 11 kilometer per seconde! Dat is alsof je meer dan 120 voetbalvelden in 1 seconde oversteekt!

Sneller dan een kogel!

Het Apollo-ruimtevaartuig bereikte een maximale snelheid die bijna 8 keer sneller was dan een kogel. Het was in staat om dergelijke hoge snelheden te bereiken en te behouden omdat het, eenmaal buiten de zwaartekracht van de aarde, niet te maken had met enige wrijving gegenereerd door onze atmosfeer.

Vernietigd door geluid

Wanneer een ruimteraket lanceert, is het geluid dat het maakt zo luid dat het in theorie zichzelf zou kunnen vernietigen! Het creëert akoestische golven van tot 180db geluid – wat bijna net zo luid is als een nucleaire explosie! Om dit te voorkomen, is er een geluidsonderdrukkend systeem ingebouwd in het lanceerplatform. Dit gebruikt water om de geluidsgolven van de raket te absorberen terwijl deze lanceert.

Wat gebeurt er als je zonder brandstof komt te zitten?

Raketten kunnen voor altijd in de ruimte blijven vliegen, zelfs als ze zonder brandstof raken. In de ruimte is er geen lucht om dingen te vertragen, dus zodra de raket de atmosfeer van de aarde verlaat, is de enige kracht die erop werkt de stuwkracht van de motoren.

Hoe ver is de verste raket

Wist je dat de verste raket van de aarde in 2025 6,9 miljoen km van het centrum van de zon zal zijn en zo snel als 690.000 kilometer per uur zal reizen als het super dichtbij komt – waardoor het het snelste door mensen gemaakte object ooit is!

Waar komt het woord raket vandaan?

Het woord ‘Raket’ komt van het Italiaanse woord “Rocchetta”, wat “klosje” of “klein spindeltje” betekent.

Eerste raket in de ruimte

Op 4 oktober 1957 lanceerde de Sovjet-Unie Sputnik 1 – de eerste kunstmatige satelliet van de aarde in de geschiedenis van de mensheid. En op 3 november 1957 lanceerde de Sovjet-Unie een tweede satelliet, Sputnik 2 – de eerste die een levend dier in een baan om de aarde bracht, een hond genaamd Laika.

Raketten en ijs

Bij de lancering van sommige raketten, zoals de Space Shuttle, kon je enorme ijsplakken zien vallen. Dit komt omdat de externe brandstoftanks extreem koud zijn, gevuld met vloeibare waterstof en zuurstof, wat leidt tot de vorming van ijs aan de buitenkant van de tank. Ingenieurs moesten ervoor zorgen dat vallend ijs de Shuttle of zijn boosters niet zou beschadigen tijdens de lancering.

Raketten recyclen

SpaceX heeft het concept van herbruikbare raketten geïntroduceerd, waardoor de kosten van ruimteverkenning aanzienlijk worden verlaagd. Hun Falcon-raketten kunnen terugkeren naar de aarde en verticaal landen, klaar om opnieuw te worden gebruikt voor toekomstige missies. Dit was ooit sciencefiction, maar is nu een praktische realiteit.

De eenzaamste mens in de geschiedenis

Tijdens de Apollo-missies naar de maan, terwijl twee astronauten op het maanoppervlak wandelden, bleef de derde astronaut alleen achter in het commandomodule dat om de maan cirkelde. Op bepaalde momenten, wanneer de module achter de maan was, was deze astronaut de meest geïsoleerde mens in de geschiedenis, afgesneden van alle andere mensen en zonder mogelijkheid om met de aarde te communiceren.

© 2025 by groei.media kvk: 30256107