Cleopatra VII, overleden meer dan 2.000 jaar geleden, blijft een van de meest intrigerende vrouwen in de geschiedenis. Beroemd om haar schoonheid en intellect, had de Egyptische koningin een kort maar schandalig leven dat vele kunstwerken, literatuur en films heeft geïnspireerd. Vaak afgebeeld als een femme fatale vanwege haar romantische relaties met Julius Caesar en Marcus Antonius, was Cleopatra niet alleen een verleidster. Ze was een van de meest succesvolle en machtige koninginnen in de geschiedenis. Ontdek 10 verrassende feiten over Cleopatra, de Koningin van de Nijl.
Er Was Meer dan Één Cleopatra
Wanneer je aan Cleopatra denkt, komt waarschijnlijk slechts één Egyptische koningin in gedachten. Maar dat klopt niet. Cleopatra was eigenlijk de zevende vrouw in de Ptolemaïsche dynastie die de naam droeg. Haar volledige naam is Cleopatra VII Thea Philopator, wat “de vader-lievende godin” in het Grieks betekent.
Ze Was Eigenlijk Niet Egyptisch
Hoewel Cleopatra in Egypte werd geboren, was ze eigenlijk van Macedonisch-Griekse afkomst. Ze was de dochter van Ptolemaeus XII (Auletes), een afstammeling van Ptolemaeus I Soter, een van de generaals van Alexander de Grote. Ptolemaeus I Soter begon Egypte te regeren na de dood van Alexander in 323 v.Chr., waarmee hij een krachtige dynastie van Griekssprekende heersers lanceerde die bijna drie eeuwen duurde.
Haar Schoonheid Is Een Mythe
Cleopatra wordt vaak afgebeeld als een elegante verleidster in kunst en film, maar er is bewijs dat ze niet zo fysiek opvallend was als je misschien denkt. Oude Egyptische munten versierd met haar gezicht onthullen dat ze waarschijnlijk een sterke kaaklijn en een gehaakte neus had. Het wordt aangenomen dat Cleopatra hard werkte om te controleren hoe ze door het publiek werd waargenomen, en haar afbeelding op Egyptische munten was een manier om meer mannelijk te lijken om haar macht en recht om te regeren te benadrukken.
Ze Leefde Dichter bij de Tijd van de Maanlanding dan bij de Constructie van de Piramides
Cleopatra werd geboren in het jaar 69 v.Chr., 2.491 jaar na de voltooiing van de Grote Piramide van Gizeh in 2560 v.Chr. Neil Armstrong zette voet op de maan in 1969, 2.038 jaar na de geboorte van Cleopatra. Dit betekent dat Cleopatra eigenlijk dichter bij de tijd van de Ruimtewedloop leefde dan bij de constructie van de piramides.
Ze Trouwde met Beide Broers
Om de zuiverheid van hun bloedlijn te behouden en macht te consolideren, trouwden de royals van de Ptolemaïsche dynastie binnen de familie. Veel van Cleopatra’s voorouders gingen partnerschappen aan met neven of broers en zussen, en het is waarschijnlijk dat haar eigen ouders broer en zus waren. In overeenstemming met deze verontrustende gewoonte, trouwde Cleopatra met beide adolescenten broers op verschillende tijden tijdens haar regering, die elk als haar echtgenoot en mede-regent dienden.
Ze Was Betrokken bij de Moorden op Haar Eigen Broers en Zussen
Slechts enkele maanden nadat haar vader stierf en zij de troon besteeg, maakte de 18-jarige Cleopatra duidelijk dat ze geen macht wilde delen met haar jongere broer (Ptolemaeus XIII). Ze wiste zijn naam uit officiële documenten en beval zelfs dat zijn gezicht van munten werd verwijderd. Het paar vocht het uit tijdens een burgeroorlog, maar Cleopatra herwon de bovenhand door een partnerschap aan te gaan met Julius Caesar. Ptolemaeus XIII verdronk in de rivier de Nijl nadat hij in de strijd was verslagen.
Ze Maakte Altijd een Dramatische Entree
Cleopatra gebruikte vaak uitgebreide kostuums en dramatische entrees om haar elitaire status te versterken en potentiële bondgenoten voor zich te winnen. In 48 v.Chr. wikkelde ze zichzelf in een tapijt en smokkelde zichzelf in de persoonlijke vertrekken van Julius Caesar. Caesar was betoverd door de aanblik van de jonge koningin, en de twee werden al snel politieke bondgenoten en geliefden.
Cleopatra en Marcus Antonius Richtten een Drinkclub Op
Cleopatra en Antonius’ relatie had zijn politieke voordelen. Antonius hielp haar haar kroon te beschermen, terwijl Cleopatra hem toegang gaf tot de rijkdommen en middelen van Egypte. Maar naast dat, waren ze ook diep op elkaar gesteld. Ze brachten de winter van 41-40 v.Chr. door met een leven van vrije tijd in Egypte, waar ze hun eigen drinkgezelschap oprichtten, bekend als de “Onnavolgbare Levers”. De leden namen deel aan nachtelijke feesten en dronken braspartijen, evenals aan uitgebreide spellen en wedstrijden.
Ze Had een Kind met Julius Caesar
Cleopatra en Julius Caesar waren twee jaar lang geliefden, tijdens welke Cleopatra beviel van zijn zoon, Ptolemaeus Caesar, die de bijnaam Caesarion kreeg, of “Kleine Caesar”. In de dagen tussen Cleopatra’s dood en de formele annexatie van Egypte door de Romeinse triumvir Octavianus, was Caesarion officieel de enige heerser van Egypte op slechts 16-jarige leeftijd. Zijn regering duurde echter niet lang. Hij werd tragisch gevangengenomen en kort na de zelfmoord van zijn moeder geëxecuteerd.
Haar Doodsoorzaak Is Niet Duidelijk
Cleopatra en Antonius namen in 30 v.Chr. hun eigen leven nadat ze de beroemde zeeslag bij Actium verloren hadden aan de troepen van Octavianus. Terwijl algemeen wordt aangenomen dat Antonius zichzelf fataal in de maag stak, is de methode van zelfmoord van Cleopatra onderwerp van discussie. Sommigen geloven dat ze stierf door een “asp” – een adder of Egyptische cobra – te verleiden om haar arm te bijten, maar andere historici denken anders. Cleopatra stond erom bekend een dodelijk gif in een van haar haarkammen te verbergen, en veel geleerden vermoeden nu dat ze een pin gedoopt in een vorm van een krachtig toxine gebruikte om haar eigen leven te beëindigen.