De Eiffeltoren, een van de meest iconische monumenten ter wereld, blijft mensen fascineren met zijn indrukwekkende geschiedenis en architectuur. Hier zijn 15 essentiële dingen die je moet weten over de Eiffeltoren, die licht werpen op zijn ontstaan, constructie en de unieke plek die het inneemt in de harten van mensen over de hele wereld.

1. Wie bouwde de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren werd gebouwd van 1887 tot 1889 door de Franse ingenieur Gustave Eiffel, wiens bedrijf gespecialiseerd was in het bouwen van metalen constructies. Gustave Eiffel is ook verantwoordelijk voor vele andere metalen werken in Europa, waaronder het Viaduct van Porto (Portugal), het Viaduct van Garabit (Frankrijk) en het treinstation van Boedapest (Hongarije). Zijn bedrijf bouwde ook het metalen geraamte voor een ander wereldberoemd monument: het Vrijheidsbeeld (New York, Verenigde Staten), ontworpen door Auguste Bartholdi en geschonken aan de Verenigde Staten als geschenk van Frankrijk ter ere van het 100-jarig bestaan van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1886.

2. Van welk metaal is de Eiffeltoren gemaakt?

De Eiffeltoren is gemaakt van ijzer, niet van staal. Het puddelijzer dat de structuur van de Eiffeltoren vormt, kwam uit de smederijen van Pompey (Oost-Frankrijk). De ijzeren platen en balken die door het puddelproces werden geproduceerd, werden vervolgens in de Eiffel-fabrieken in Levallois Perret voorgeassembleerd met behulp van klinknagels. Deze stukken werden naar de bouwplaats van de Eiffeltoren gebracht om gemonteerd te worden. Het prefab-systeem maakte het mogelijk om de Eiffeltoren in recordtijd te bouwen: 2 jaar, 2 maanden en 5 dagen.

3. Wat is puddelijzer?

Het ijzer dat gebruikt werd om de Eiffeltoren te bouwen, onderging een raffinageproces genaamd puddelen, dat de overtollige koolstof elimineerde toen het erts werd gesmolten. Na dit proces verkrijg je bijna puur ijzer, dat volgens Gustave Eiffel destijds het beste en meest robuuste materiaal was. Om het te beschermen tegen corrosie, is het ijzer bedekt met een dikke laag verf die elke 7 jaar moet worden vernieuwd. Dit herschilderschema werd aanbevolen door Gustave Eiffel zelf en wordt tot op heden gerespecteerd.

4. Waarom werd de Eiffeltoren gebouwd?

De Eiffeltoren werd gebouwd als een van de belangrijkste attracties van de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. Dat jaar besloeg de Wereldtentoonstelling het hele Champ de Mars in Parijs en lag de focus op de uitgebreide constructies van ijzer en staal die de grote industriële vooruitgang van die tijd waren. Aanvankelijk de ‘300-meter Toren’ genoemd, kreeg het al snel de naam van de man die het bouwde, Gustave Eiffel. De toren werd op dezelfde dag als de Wereldtentoonstelling voor het publiek geopend, op 15 mei 1889. Ondanks de controverse over de toren in de kunstwereld voor en tijdens de bouw, vielen bezoekers en Parijzenaars onmiddellijk voor de charme ervan, en meer dan 2 miljoen mensen bezochten het in het eerste jaar.

5. Waarom is de Eiffeltoren beroemd?

Sinds de bouw en opening voor het publiek in 1889, verwierf de Eiffeltoren onmiddellijk internationale faam, aangezien het toen het hoogste gebouw ter wereld was. Zijn unieke ijzeren silhouet reisde onmiddellijk de wereld rond in de kranten. Gebouwd voor de Exposition Universelle (Wereldtentoonstelling) van 1889 in Parijs, was het meesterwerk van Gustave Eiffel bedoeld om de wereld de durf van de Fransen op industrieel en technologisch gebied te tonen ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Franse Revolutie. Als de eerste toren die de hoogte van 1.000 voet bereikte – twee keer zo hoog als elke eerder opgerichte structuur – bleef de Eiffeltoren 40 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld: tot het Empire State Building in New York in 1931 werd opgericht!

Sinds 1889 is de Eiffeltoren altijd geopend geweest voor bezoeken (behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Covid-19-pandemie): bijna 330 miljoen bezoekers hebben de magie van de beklimming ervaren – per lift of via de trappen – en hebben genoten van het prachtige uitzicht over Parijs. Dankzij zijn universele aantrekkingskracht is het het meest bezochte monument ter wereld, met bijna 7 miljoen bezoekers per jaar.

6. Wat betekent de Eiffeltoren voor de Franse bevolking?

Gedurende 130 jaar is de Eiffeltoren een krachtig en onderscheidend symbool geweest van de stad Parijs en bij uitbreiding van Frankrijk. Aanvankelijk, toen het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889, maakte het de hele wereld indruk met zijn gestalte en gedurfde ontwerp, en symboliseerde het Franse knowhow en industrieel genie. Als een monument dat over de hele wereld bekend is en een unieke toeristische attractie, heeft de Eiffeltoren de inwoners van Parijs en de voorsteden trouw begeleid in hun dagelijks leven. Met een hoogte van 330 meter is het vanuit heel Parijs en daarbuiten te zien, dag en nacht tot 1 uur ’s nachts dankzij de verlichting, de fonkelende verlichting op vaste tijden en de baken die tot 80 km reikt, in 360 graden.

De Eiffeltoren is getuige geweest van en soms een acteur in belangrijke gebeurtenissen, zowel weelderig als tragisch, in de geschiedenis van Frankrijk. In zijn vroege jaren was de Eiffeltoren een productief laboratorium voor wetenschappelijke experimenten, met name voor draadloze telegrafie, wat het redde van vernietiging na de aanvankelijk geplande periode van 20 jaar. Het lot van de toren is ook nauw verbonden met technische vooruitgang op het gebied van radio en televisie. De TDF-installaties en zenders op de top zenden alle digitale terrestrische televisie- en radiokanalen uit naar de 12 miljoen inwoners van Île de France.

Tegenwoordig worden de lichten van de Eiffeltoren ’s nachts uitgeschakeld om de slachtoffers van dramatische gebeurtenissen over de hele wereld te eren. Meer dan een symbool, is het een middel van expressie geworden voor de stad Parijs en heel Frankrijk.

7. Waarom heeft de Eiffeltoren de vorm van de letter A?

We moeten de Eiffeltoren eerst in zijn historische context plaatsen. Het waren twee ingenieurs die in het bedrijf van Gustave Eiffel werkten die in 1884 bedachten om een metalen toren van 300 meter hoog te bouwen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Deze ingenieurs waren specialisten in grootschalige metalen structuren zoals bruggen, treinstations, viaducten, enz. Het was dan ook logisch dat de eerste schets van de 300-meter Toren, voortkomend uit de berekeningen gemaakt door deze twee ingenieurs, een pylon toont met 4 poten, elk gemaakt van 4 robuuste balken die met elkaar verbonden zijn door open-web-liggers die diagonaal stijgen om elkaar op de top te ontmoeten. Al deze vormen en rondingen herinneren eenvoudigweg aan de grootste viaducten die Eiffel rond dezelfde tijd bouwde.

8. Hoeveel dagen duurde het om de Eiffeltoren te bouwen?

De Eiffeltoren werd in recordtijd gebouwd: 2 jaar, 2 maanden en 5 dagen. Van eind januari 1887 tot 31 maart 1889. Naast de technische en architectonische prestatie, vertegenwoordigde de snelle bouw van de toren ook een ongeëvenaarde prestatie voor die tijd.

9. Is het illegaal om ’s nachts foto’s van de Eiffeltoren te maken?

Er is niets dat zegt dat je ’s nachts geen foto’s van de Eiffeltoren mag maken. Particulieren mogen vrij foto’s van de Eiffeltoren ’s nachts maken voor privégebruik of om te delen op sociale netwerken, bijvoorbeeld. De situatie is anders voor professionals: de verschillende verlichtingen van de Eiffeltoren (goud, sprankelingen, baken en verlichting voor speciale evenementen) zijn auteursrechtelijk beschermd. Elke nachtfoto van de Eiffeltoren die door professionals voor professionele doeleinden wordt gebruikt, vereist dus voorafgaande toestemming van SETE (Société d’Exploitation de la tour Eiffel – het beheerbedrijf van de Eiffeltoren) en uiteindelijk de betaling van gebruiksrechten.

10. Is de Eiffeltoren een kunstwerk?

In het begin dacht niemand aan de toren als een kunstwerk omdat het het werk was van architecten en ingenieurs! Het idee voor een 300 meter hoge toren kwam destijds voort uit de voorbereidingen voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Een wedstrijd werd gelanceerd voor de beurs, in 1886, om “de mogelijkheid te bestuderen om een ijzeren toren op te richten met een vierkante basis van 125 meter per zijde en een hoogte van 300 meter.” Het project van Gustave Eiffel, ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier, en de architect Stephen Sauvestre, werd gekozen uit 107 andere projecten.