Vaak verward met Antarctica, wordt de Noordpool meestal geassocieerd met de woonplaats van de Kerstman, compleet met elfen, rendieren en mevrouw Claus. In werkelijkheid is de Noordpool echter heel anders dan de meeste mensen denken. Laten we kijken naar enkele fascinerende weetjes over deze unieke plek op onze planeet.

Geen tijdzone

Op de Noordpool, het noordelijkste punt van onze planeet, bestaat er geen tijdzone. Dit komt omdat alle lengtegraden hier beginnen en elke richting vanaf dit punt naar het zuiden wijst. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn voor bezoekers, zeker gezien het feit dat het er soms 24 uur per dag donker is, terwijl op andere momenten de zon een hele dag schijnt.

Niet de koudste plek

Hoewel vaak gedacht wordt dat de Noordpool de koudste plek op aarde is, is dat eigenlijk de Zuidpool. De Noordpool ligt op water, wat van nature warmer is dan land. In de zomer is de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt, terwijl het in de winter kan dalen tot min 40 graden Celsius.

Bewoners van de Noordpool

De Noordpool is de thuisbasis van meer dan alleen ijsberen. Onder het ijs leven diverse zeedieren, zoals garnalen, zeeanemonen, Arctische kabeljauw, andere vissoorten en schaaldieren. Ook walvissen en ringzegels worden soms gespot, evenals een verscheidenheid aan vogels die elk jaar naar de Noordpool migreren.

Zes maanden donker

Een uniek kenmerk van de Noordpool is dat er, in plaats van elke 24 uur een zonsopgang en zonsondergang te ervaren, slechts één zonsopgang en één zonsondergang per jaar is. Dit betekent dat het gebied zes maanden lang in permanente duisternis of permanent daglicht verkeert, afhankelijk van het seizoen.

Geen eigendom van een land

Een veelgestelde vraag is toe welk land de Noordpool behoort. In werkelijkheid is het eigendom van niemand en wordt het beschouwd als internationale wateren. De dichtstbijzijnde landen zijn Canada en Denemarken (via Groenland), maar geen enkel land kan aanspraak maken op de echte geografische Noordpool.

Geen werkplaats van de Kerstman

Helaas, de werkplaats van de Kerstman bevindt zich niet op de Noordpool. De Noordpool bestaat uit ijs dat drijft op de Arctische Oceaan en bevat geen land waarop gebouwd kan worden. Zijn echte huis en werkplaats bevinden zich waarschijnlijk in andere noordelijke regio’s waar het nog steeds vriest en er rendieren zijn.

Verschil met de Zuidpool

Hoewel sommigen denken dat de Noord- en Zuidpool vrijwel identiek zijn, zijn er duidelijke verschillen. De Noordpool ligt op water, terwijl de Zuidpool op land ligt in Antarctica. Ook de soorten dieren die in elk gebied leven, verschillen; zo vind je ijsberen op de Noordpool en pinguïns op de Zuidpool.

Marathon op de Noordpool

Voor wie gewone marathons niet uitdagend genoeg vindt, bestaat er de Noordpoolmarathon. Dit evenement trekt jaarlijks deelnemers van over de hele wereld die in de ijzige omstandigheden tegen elkaar racen. Deelname is niet goedkoop, maar omvat accommodatie in Groenland, vluchten naar het Noordpoolkamp en helikoptervluchten in de regio.

Je kan de Noordpool bezoeken

Ondanks de barre omstandigheden is het mogelijk om de Noordpool te bezoeken. Er zijn verschillende tours beschikbaar, vaak uitgaande van landen als Alaska, Noorwegen of Groenland. Veel van deze tours zijn cruises door de Arctische Zee, waarbij je zelfs de geografische Noordpool kunt oversteken. Voor wie droomt van het zien van ijsberen, zijn juni en juli de beste maanden om te gaan.

Er gelden toch regels

Hoewel de Noordpool geen eigendom is van een land, betekent dit niet dat er geen regels gelden. Het gebied wordt beheerst door internationale wetten die van toepassing zijn op alle oceanen. Dit betekent dat dezelfde regels gelden voor visserij en walvisjacht. Wetenschappers mogen ook onderzoek doen in het gebied en zoveel mogelijk informatie verzamelen over deze unieke locatie.

De Arctische Oceaan als estuarium

De Noordpool bevindt zich in de Arctische Oceaan, de kleinste en ondiepste van de vijf grote oceanen van de wereld. Het is tevens de koudste oceaan. Sommige oceanografen noemen het de Arctische Middellandse Zee, en het is zelfs beschreven als een estuarium van de Atlantische Oceaan.

Dichtstbijzijnde nederzetting is Longyearbyen

De dichtstbijzijnde stad bij de Noordpool is Longyearbyen in Noorwegen, gelegen op het Arctische eiland Svalbard. Longyearbyen is een plek die je kunt bezoeken zonder visum. Svalbard herbergt ook Pyramiden, een opmerkelijke verlaten Sovjet-mijnstad in het Arctisch gebied. De stad heeft een bevolking van 2.300 inwoners, wat het de grootste nederzetting in Svalbard maakt.

Later bezocht dan de Zuidpool

De eerste onbetwiste expeditie die de Noordpool bereikte, was een expeditie met Roald Amundsen in 1926. Er zijn eerdere claims van het bereiken van de Noordpool, waaronder in 1908, 1909 en 1926, maar deze claims zijn betwist omdat ze mogelijk niet volledig nauwkeurig waren in hun berekeningen. De eerste expeditie die de Zuidpool bereikte, was ook door Roald Amundsen, maar dan in 1911.

Lopen naar verschillende dagen

Hoewel er op de Noordpool zelf geen tijdzone is, beginnen de tijdzones zodra je een paar stappen weg doet. Loop in een cirkel, en je zou elke paar stappen de tijdzone moeten veranderen. De datum is verschillend aan verschillende kanten van de Noordpool. Stel je voor hoe het is om Nieuwjaar te vieren op de Noordpool! Neem een paar stappen en tel elk uur voor 24 uur het nieuwe jaar.

© 2024 by groei.media kvk: 30256107