Zoenen is veel meer dan een simpel gebaar van affectie; het is een complexe interactie die zowel fysieke als emotionele reacties teweegbrengt. Van het versnellen van je hartslag tot het versterken van de band met je partner, de wetenschap achter zoenen is zowel fascinerend als verrassend. In dit artikel beschrijven we 20 van de meest intrigerende weetjes over zoenen.
1. Een dopamine boost bij de eerste kus
Wanneer je iemand voor het eerst kust, schiet je dopamine niveau omhoog. Dopamine, een neurotransmitter in ons lichaam, zorgt ervoor dat je meer wilt zodra je begint. Het kan zelfs slapeloosheid, verlies van eetlust en een energiepiek veroorzaken.
2. Snellere hartslag en meer zuurstof naar je brein
Zoenen activeert je hersenen om signalen naar de bijnier te sturen, die op zijn beurt hormonen zoals adrenaline en norepinephrine vrijgeeft. Deze hormonen verhogen je hartslag en zorgen ervoor dat er meer bloed naar je brein stroomt.
3. Spierwerk
Bij een kus komen maar liefst 112 posturale spieren en 34 gezichtsspieren kijken. Een hele workout dus!
4. Tegen tandbederf
Het vergrendelen van lippen en het rollen van tongen stimuleert de speekselvloed, wat helpt om voedseldeeltjes tussen je tanden te verwijderen en je tandglazuur te beschermen.
5. Waarom we onze ogen sluiten
Tijdens het zoenen verwijden je pupillen, wat de reden is dat we meestal onze ogen sluiten. Dit komt door de opwinding die je zenuwstelsel activeert, waardoor je ogen gevoeliger worden voor licht.
6. Oxytocine: het liefdeshormoon
Oxytocine, vaak het ‘liefdeshormoon’ genoemd, ziet een enorme piek tijdens een kus vanwege de verbinding met gevoelens van hechting en intimiteit. Dit hormoon speelt een cruciale rol in de liefde en relaties op lange termijn.
7. Endorfines maken je gelukkig
Zoenen triggert de afgifte van endorfines, die een gevoel van euforie geven. Deze ‘gelukshormonen’ verhogen gevoelens van affectie en tevredenheid.
8. Vijf van de twaalf hersenzenuwen komen in actie
Bij een kus zijn vijf van de twaalf hersenzenuwen betrokken. Deze zenuwen helpen bij het overbrengen van signalen tussen jou en de persoon die je kust.
9. Testosteronoverdracht
Tijdens het zoenen geeft een man testosteron door, wat kan leiden tot verhoogde opwinding. Dit hormoon speelt een sleutelrol in het libido.
10. Calorieën verbranden
Een minuut zoenen kan je helpen 2 tot 3 calorieën te verbranden. Zoenen verhoogt je metabolisme, waardoor je lichaam calorieën gaat verbranden.
11. Weerstand tegen allergieën
Door te zoenen wissel je ongeveer 300 soorten bacteriën uit met je partner. Deze levende bacteriën in jouw en je partners lichaam helpen jullie infecties beter te bestrijden en bieden ook bescherming tegen allergieën, vooral in het griepseizoen.
12. Vermindering van stresshormoon ‘cortisol’
Zoenen draagt bij aan het verlagen van je stresshormoon cortisol. Een piek in cortisolniveaus kan een negatief effect hebben op je hersengezondheid en immuunsysteem. Zoenen bevordert gevoelens van geluk en ontspanning in je lichaam, waardoor het stresshormoon onder controle wordt gehouden.
13. Adrenaline boost
Naast endorfines triggert zoenen ook de afgifte van adrenaline. Terwijl adrenaline je gevoel van pijn vermindert, verhogen endorfines gevoelens van geluk en emotie in je lichaam, waardoor je je veilig en geborgen voelt.
14. Uitwisseling van microben
Bij het zoenen van iemand nieuw wissel je ongeveer 80 miljoen verschillende soorten microben uit. In een langdurige relatie delen jij en je partner een gemeenschappelijk microbenmedium door de consistente uitwisseling van kussen over de jaren.
15. De eerste niet-romantische kus
De eerste niet-romantische kus dateert uit de 5e eeuw voor Christus. Erotische kussen werden voor het eerst vermeld in de Kamasutra, maar raakten uit de mode na de val van Rome. Uiteindelijk, in de 11e eeuw, toen het idee van ‘hofmakerij’ populair werd, kwam het erotische kussen weer in de mode.
16. Het wereldrecord langste kus
Het wereldrecord voor de langste kus staat op naam van het Thaise koppel Ekkachai Tiranarat en Laksana Tiranarat, die meer dan 2 dagen lang hun lippen op elkaar hielden, met een duur van 58 uur, 35 minuten en 58 seconden.
17. Niet iedereen kust
Hoewel 90 procent van de culturen in de wereld de kus deelt, doet 10 procent dat niet. Sommige regio’s in Soedan geloven bijvoorbeeld dat de mond het pad naar iemands ziel is, dus vermijden ze zoenen uit angst dat hun zielen gestolen worden door mond-op-mond contact.
18. Bloeddruk verlagen
Zoenen verlaagt je bloeddruk. De gevoelens van geluk en de toename van hartslagen zorgen ervoor dat je bloedvaten zich wijder openen, waardoor de bloeddruk afneemt.
19. De oorsprong van de ‘Franse kus’
De term ‘Franse kus’ kwam tot stand nadat de Fransen een reputatie hadden opgebouwd voor het proberen van meer gepassioneerde en avontuurlijke kussen. Pas op 30 mei 2013 werd ‘galocher‘, het Franse woord voor tongzoenen, officieel in het Franse woordenboek opgenomen. Deze manier van zoenen werd echter geïntroduceerd door Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog Frankrijk bezochten en de Fransen