Lijm wordt al eeuwenlang gebruikt om materialen met elkaar te verbinden. Van de vroegste natuurlijke lijmen tot moderne industriële toepassingen, lijm speelt een cruciale rol in bouw, kunst, geneeskunde en technologie.
1. Lijm bestaat al duizenden jaren
De eerste vormen van lijm dateren van meer dan 200.000 jaar geleden. Archeologen hebben resten van primitieve teer- en harslijm gevonden die werd gebruikt door de Neanderthalers om gereedschappen te maken.
2. De Egyptenaren gebruikten lijm in mummies en meubels

De oude Egyptenaren gebruikten hars en dierlijke lijmen om meubels te maken en om sarcofagen en mummies af te dichten. In sommige graven zijn eeuwenoude houten objecten gevonden die nog steeds aan elkaar gelijmd zijn!
3. Er bestaan veel verschillende soorten lijm
Lijm komt in vele soorten en toepassingen, zoals houtlijm, secondelijm, epoxylijm, 2 componenten lijm, smeltlijm en waterbestendige lijm. Sommige lijmen zijn ontworpen voor flexibele materialen, terwijl andere juist extreme kracht bieden.
4. Secondelijm werd per ongeluk uitgevonden

Secondelijm (cyanoacrylaat) werd in 1942 ontdekt door wetenschappers die op zoek waren naar een doorzichtige kunststof voor wapenvizieren. Pas later ontdekten ze dat het een extreem sterke lijm was die razendsnel hechtte.
5. Sommige lijmen kunnen onder water werken
Speciaal ontwikkelde waterbestendige lijmen worden gebruikt voor boten, aquariums en constructies die onder water staan. Sommige van deze lijmen werken zelfs in zout water en blijven jarenlang stevig.
6. Spinnen maken hun eigen ‘lijm’
Het kleverige deel van een spinnenweb is eigenlijk een natuurlijke lijm, geproduceerd door de spin om prooien te vangen. De samenstelling van deze kleverige substantie is zo sterk dat wetenschappers proberen het na te maken voor medische toepassingen.
7. Lijm wordt in de geneeskunde gebruikt
In de medische wereld worden huidlijmen gebruikt om wonden te dichten als alternatief voor hechtingen. Dit zorgt voor snellere genezing, minder littekens en minder infectierisico.
8. Sommige dieren produceren extreem sterke natuurlijke lijm
Bepaalde weekdieren en zeepokken scheiden een supersterke lijm uit waarmee ze zich vasthechten aan rotsen en scheepsrompen. Wetenschappers onderzoeken hoe deze lijm kan worden toegepast in medische en industriële lijmsoorten.
9. Lijm wordt gebruikt in hightech toepassingen
Moderne ruimtevaart en auto-industrie maken veel gebruik van industriële lijmen in plaats van schroeven en lassen. Dit helpt om gewicht te besparen en materialen sterker te maken.
10. Lijm kan een lange droogtijd hebben
Niet alle lijmsoorten werken direct. Sommige lijmen, zoals houtlijm of epoxylijm, hebben uren of zelfs dagen nodig om volledig uit te harden, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid.
11. Smeltlijm wordt veel gebruikt in verpakkingen
De meeste kartonnen dozen, enveloppen en etiketten worden vastgezet met hotmelt lijm, een soort lijm die bij hoge temperaturen vloeibaar wordt en bij afkoeling direct hecht.
12. Lijm blijft zich ontwikkelen
Lijm is een product dat duizenden jaren oud is maar zich nog steeds blijft ontwikkelen. Mede dankzij onderzoek van bedrijven als PremTech B.V. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om biologisch afbreekbare lijm en ultrasterke nanolijmen te ontwikkelen. Dit opent deuren voor duurzame verpakkingen en zelfherstellende materialen.
Lijm is een essentieel en veelzijdig bindmiddel dat wordt gebruikt in talloze toepassingen, van houtbewerking en geneeskunde tot ruimtevaart en verpakkingen. Van de eerste natuurlijke harslijmen tot geavanceerde nanotechnologie, lijm blijft een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven.