Dua Lipa is een inspirerende artiest, een recordbrekend succes, een icoon en… nou ja, als je hier bent, hoeven we je waarschijnlijk niet te overtuigen van hoe goed ze is! Van haar muzikale begin en rockster vader tot haar stralende toekomst en spellingvaardigheden, er valt veel te leren over (en van) Dua Lipa! Dus waar wacht je nog op? Laten we beginnen met deze feiten!

1. Dua Lipa is haar echte naam!

Dua Lipa is geen artiestennaam! Het is haar echte, volledige naam – dezelfde die in haar paspoort staat en alles! Ze heeft gezegd dat ze het als kind niet leuk vond, maar gelukkig is ze er nu blij mee. Het is zo uniek dat het een geweldige artiestennaam maakt!

2. Dua betekent “liefde”

Eerst en vooral wordt het uitgesproken als “Duer”, en is het een Albanese naam. Het woord betekent liefde! Dua werd geboren in Londen en groeide daar op, maar haar ouders zijn Albanezen uit Kosovo.

3. Ze komt uit een muzikale familie

Haar vader Dukagjin Lipa is een muzikant die bekend staat om zijn rockband Oda, en als oprichter van het Sunny Hill Festival in Kosovo. Dua was altijd omringd door muziek tijdens het opgroeien, dus het is geen verrassing dat dat de richting is die ze opging. Maar muzikale ouders hebben betekent niet automatisch dat je begaafd bent – ze verdient nog steeds alle lof!

4. Haar zangleraar vertelde haar dat ze niet kon zingen!

Toen Dua 11 was, vertelde haar koorleraar haar dat ze niet kon zingen omdat haar stem te laag was. Wat??? We hopen dat ze nu weten hoe succesvol Dua is! Dit laat alleen maar zien dat als iemand zegt dat je iets niet kunt doen, ze waarschijnlijk ongelijk hebben.

5. Ze verhuisde op haar 15e

Dua verliet vroeg haar huis en woonde met vrienden in Londen. Ze herinnert zich dit als een vrij moeilijke tijd in haar leven, omdat ze plotseling moest leren hoe ze moest wassen, schoonmaken en zichzelf voeden zonder haar moeder in de buurt.

6. Ze ging naar dezelfde school als Amy Winehouse

Dua Lipa en Amy Winehouse gingen naar dezelfde school, de prestigieuze Sylvia Young Theatre School in Marylebone, Londen. Veel andere succesvolle artiesten gingen daar ook heen, zoals: Rita Ora, Tom Fletcher en Little Mix’s Jesy Nelson!

7. Ze is geweldig in spellen!

Muziek is niet haar enige talent! Dua Lipa is ook echt goed in spellen – iets wat ze sommige interviewers mee imponeerde toen ze zelfverzekerd “pterodactyl” spelde zonder een slag over te slaan! Een pterodactyl is trouwens een soort vliegende dinosaurus!

8. Ze werkte als uitsmijter!

Voordat ze beroemd werd, moest Dua een paar waardeloze baantjes werken om rond te komen. Een daarvan was werken aan de deur bij een nachtclub! Ze moest vaak haar eigen vrienden de toegang ontzeggen omdat ze sneakers droegen, en ze haatte het!

9. Ze is de eerste vrouwelijke artiest met 5 Brit Award nominaties

In 2018 werd Dua genomineerd voor British Female Solo Artist, British Breakthrough Act, MasterCard British Album Of The Year, British Single Of The Year en British Video Of The Year, waarmee ze de eerste vrouwelijke artiest werd die vijf nominaties scoorde bij de Brits! Ze nam er uiteindelijk twee mee naar huis – British Female Solo Artist en British Breakthrough Act.

10. Ze is gek op Tupac

Dua houdt beroemd van het werk van hiphoplegende Tupac Shakur. En hoewel hun muziek niet echt op elkaar lijkt, noemt ze Tupac nog steeds als een vroege muzikale inspiratie voor haar. Ze vindt hem zo leuk dat Tupac’s tracks zijn wat Dua regelmatig kiest wanneer ze karaoke doet!

11. Dua Lipa heeft een Guinness World Record

De Brits zijn niet de enige records die ze heeft gebroken! In 2018 kreeg Dua Lipa het Guinness World Record voor de meeste gelijktijdige Billboard US Hot 100 inzendingen door een vrouwelijke artiest. Ze had in totaal negen nummers tegelijk op de hitlijsten!

12. Ze geeft aan liefdadigheid

Dua is erop gebrand om haar platform en succes voor het goede te gebruiken! Ze doneert regelmatig aan organisaties zoals UNICEF en de Elton John AIDS Foundation, en heeft in het verleden veel werk voor liefdadigheid gedaan.

13. Ze kreeg de sleutel van haar geboortestad in Kosovo

In 2018 ging Dua terug naar de stad Prishtina, Kosovo om de eerste sleutel van de stad te ontvangen van de burgemeester. Deze ceremoniële sleutel is om de trots te tonen die de hele stad voor haar voelt, en om haar te bedanken voor haar werk.

14. Ze kreeg problemen met de politie!

Laten we deze lijst afsluiten met een goed verhaal! Toen ze 15 was, klierden Dua en haar vrienden met bubbelbad op een balkon – en zonder het te beseffen, maakten ze een politieagent die eronder liep helemaal nat! De politieagent was niet onder de indruk – en dreigde haar zelfs met het aanvallen van een politieagent! Toen ze zei dat ze pas 15 was, eindigde de politieagent er echter mee haar alleen maar een standje te geven.