Blockchain-technologie is de ruggengraat van cryptovaluta, een revolutionair concept dat de potentie heeft om vrijwel elke industrie wereldwijd te transformeren. Hier zijn negen essentiële weetjes over blockchain die licht werpen op de impact en het potentieel van deze disruptieve technologie.
1. Een decennia-oud concept
Hoewel blockchain-technologie pas in de afgelopen jaren mainstream aandacht heeft gekregen, dateert het concept al uit de vroege jaren ’80. Het idee van een gedecentraliseerde en gedistribueerde database van transacties werd voor het eerst geschetst in 1982. De echte doorbraak kwam echter in 1991, toen Stuart Haber en W. Scott Stornetta een manier introduceerden om digitale documenten te tijd-stempelen. De populariteit van blockchain explodeerde in 2008 met de introductie van Bitcoin door de anonieme Satoshi Nakamoto, die de infrastructuur van blockchain gebruikte om cryptocurrencies te ontwikkelen.
2. Oorsprong van de term Blockchain
De term “blockchain” werd populair na de publicatie van het Bitcoin whitepaper door Satoshi Nakamoto in 2008. Hoewel het concept van een keten van blokken (block chain) al eerder bestond, hielp Bitcoin bij het populariseren van de term en het concept in het algemene bewustzijn.
2. Ook bekend als Distributed Ledger Technology (DLT)
Blockchain wordt gedefinieerd als een gedistribueerde en gedecentraliseerde database, die transacties op blockchain-netwerken veilig vastlegt. Deze database, ook bekend als een grootboek, wordt gedeeld onder de verschillende knooppunten van een computernetwerk en slaat informatie op in een digitaal formaat. Een van de grootste voordelen is dat de opgenomen transacties onmogelijk te vervalsen zijn, wat leidt tot veiligere handel in zowel intellectuele als fysieke eigendommen.
3. De Basis voor de meeste cryptocurrencies
Veel populaire digitale munten, waaronder Bitcoin en Ethereum, zijn gebaseerd op blockchain-technologie. Deze systemen worden niet door één entiteit gecontroleerd en zorgen ervoor dat alle transacties veilig en onveranderlijk worden vastgelegd. Dit maakt de creatie van gedecentraliseerde digitale valuta en peer-to-peer transacties mogelijk, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld banken.
4. Decentralisatie
Een kernkenmerk van blockchain is decentralisatie. In tegenstelling tot traditionele databases die worden beheerd door een centrale autoriteit (zoals een bank of overheidsinstelling), wordt een blockchain gedistribueerd over een netwerk van computers. Dit maakt het systeem robuuster tegen aanvallen en manipulatie.
5. Transparantie en onveranderlijkheid
Eenmaal toegevoegd aan de blockchain, kan informatie niet gemakkelijk worden gewijzigd of verwijderd. Dit zorgt voor een hoge mate van transparantie en vertrouwen, aangezien elke transactie kan worden gecontroleerd en getraceerd. Dit maakt blockchain bijzonder waardevol voor toepassingen waarbij de integriteit van gegevens cruciaal is.
6. Smart Contracts
Een van de meest revolutionaire aspecten van blockchain-technologie is de ontwikkeling van slimme contracten. Deze zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden van de overeenkomst direct geschreven in code verminderen de noodzaak voor tussenpersonen en zorgen voor transparantie en vertrouwen tussen partijen.
7. Aanjager van de vijfde industriële revolutie
Blockchain speelt een sleutelrol in het starten van de vijfde industriële revolutie door een harmonieuzere verbinding tussen mensen en technologie te creëren. Het ondersteunt veilige automatisering in industrieën die de afgelopen jaren onder ongekende druk hebben gestaan. Zo kunnen blockchain-oplossingen, gecombineerd met slimme verpakkingen en IoT, de reis van elk item van fabrikant naar consument onveranderlijk vastleggen, wat de kans op vervalsing, namaak en omleiding vermindert.
8. Groeiende toepassingen in verschillende industrieën
Blockchain transformeert al meerdere sectoren, waaronder bankwezen, financiële diensten, automotive, overheid, life sciences, entertainment, media en marketing, gezondheidszorg, telecommunicatie, verzekeringen, detailhandel en snel bewegende consumentengoederen. In de entertainmentindustrie ondersteunt deze nieuwe grootboektechnologie bijvoorbeeld de ontwikkeling van Non-Fungible Tokens (NFT’s), waardoor de rechten van digitale makers worden beveiligd en de digitale kunstscene wordt gestimuleerd.
9. Een explosieve groei
De wereldwijde blockchain-markt groeit met een jaarlijks percentage van 82,8%. De verwachting is dat de marktwaarde zal stijgen van $5,85 miljard in 2021 naar $1.235,71 miljard in 2030. Deze groei wordt aangedreven door de voortdurende ontdekking van nieuwe gebruikstoepassingen en de toenemende bereidheid van bedrijven om in blockchain te investeren.
10. Meer dan 81 miljoen blockchain wallets
Het aantal eigenaren van crypto- en blockchain-wallets is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, met nu meer dan 81 miljoen gebruikers wereldwijd. Deze infrastructuur is van cruciaal belang voor zowel bedrijven als consumenten die digitale valuta gebruiken.