Het mysterie rondom Satoshi Nakamoto, de oprichter van Bitcoin, is een verhaal vol intrige en speculatie. Ondanks de talloze theorieën en onderzoeken, blijft de ware identiteit van Nakamoto een raadsel. Hieronder vind je vijftien fascinerende weetjes en theorieën over deze enigmatische figuur.

1. Satoshi Nakamoto is een Pseudoniem

De naam “Satoshi Nakamoto” werd bekend omdat het als auteur werd vermeld van het whitepaper dat Bitcoin introduceerde. Dit document werd verspreid via een cryptografie mailinglijst.

2. Een multi miljardair?

Het wordt geschat dat Satoshi Nakamoto’s account ongeveer één miljoen bitcoins bevat. Gebaseerd op de wisselkoers van 29 februari 2024, zou dit account ongeveer $62 miljard waard zijn.

3. Slechts Ongeveer 500 Bitcoins Uitgegeven

Door de grootboeken te onderzoeken, bepaalde programmeur Sergio Demian Lerner dat een persoon die waarschijnlijk Satoshi Nakamoto is, slechts ongeveer 500 bitcoins heeft uitgegeven, wat neerkomt op .0005 procent van zijn verworven rijkdom.

4. Genomineerd voor de Nobelprijs

In 2015 werd Satoshi Nakamoto genomineerd voor de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen door Bhagwan Chowdhry, een professor in financiën aan de UCLA.

5. Hij Kan Overleden Zijn

Een theorie suggereert dat Hal Finney, de eerste persoon die een bitcoin-transactie ontving, eigenlijk Satoshi Nakamoto was. Als dit waar is, zal het mysterie van de oprichter’s identiteit wellicht nooit worden opgelost, aangezien Finney in 2014 overleed aan ALS.

6. Misschien is het een groep bedrijven

Sommige bitcoin-gebruikers hebben (grappend) gesuggereerd dat Satoshi Nakamoto eigenlijk een groep van vier Aziatische technologiebedrijven kan zijn: Samsung, Toshiba, Nakamichi, en Motorola. De naam kan worden gecreëerd door delen van deze bedrijfsnamen te combineren.

8. Communiceerde alleen digitaal

Er wordt aangenomen dat de persoon achter Satoshi Nakamoto nooit telefonisch of persoonlijk heeft gecommuniceerd met bitcoin-gebruikers, maar de voorkeur gaf aan e-mail en forums.

9. Wikileaks wWerd gevraagd geen bitcoin te accepteren

Nadat fans van cryptocurrency Wikileaks vroegen om donaties in bitcoin te accepteren in december 2010, schreef Satoshi Nakamoto een bericht op een bitcoin-forum met het verzoek aan Wikileaks om geen gebruik te maken van bitcoin.

10. Hij vroeg Bitcoin projectontwikkelaars om “Het hele ‘Mysterieuze Oprichter’ ding te demystificeren

Deze uitspraak werd gedaan in een e-mail in april 2011 aan Gavin Andresen. Het was de laatst bekende communicatie van Satoshi Nakamoto.

11. “Griezelige” schrijfgelijkenissen wWijzen op een Nick Szabo

Nick Szabo, een teruggetrokken Amerikaan die diep betrokken was bij het bitcoin-project, publiceerde een blog waarin hij interesse toonde in de technologie vóór de release van Bitcoin, maar later de publicatiedatum aanpaste.

12. Een passend eerbetoon

Bitcoins kunnen worden verdeeld in kleinere eenheden, waarvan de kleinste een “Satoshi” wordt genoemd, wat één honderd miljoenste van een volledige bitcoin vertegenwoordigt.

13. Newsweek identificeerde Satoshi Nakamoto verkeerd

In 2014 wees Newsweek naar een 64-jarige Japans-Amerikaanse man genaamd Dorian Prentice Satoshi Nakamoto als de oprichter van bitcoin, een bewering die later onjuist bleek te zijn.

14. Man die beweerde Satoshi Nakamoto te zijn leverde valse bewijzen

Craig Steven Wright, een Australiër die in 2015 beweerde Satoshi Nakamoto te zijn, trok zich terug uit het openbare leven na het leveren van vals bewijs en later het niet leveren van nieuw bewijs om zijn beweringen te ondersteunen.

15. Misschien is het de CIA of NSA

Een groep genaamd CIA Project beweert dat bitcoin een creatie is van de CIA of NSA. Hoewel de groep “bewijs” leverde, zoals de bewering dat de naam Satoshi Nakamoto ruwweg vertaalt naar “Centrale Intelligentie” in het Japans, wordt hun perspectief beschouwd als niet meer dan een complottheorie.