Heb je ooit stilgestaan bij hoe fascinerend katten zijn? Deze pluizige viervoeters vormen een groot deel van onze huishoudens en hart. Hier zijn wat leuke weetjes over katten die iedere kattenliefhebber moet weten.

1. Olympische Springers

Wist je dat katten tot zes keer hun eigen hoogte kunnen springen? Jawel, deze kleine acrobaten kunnen van de vloer naar de top van je kast springen alsof het niks is. Hun sterke achterpoten werken als een katapult, wat hen in staat stelt om indrukwekkende hoogtes te bereiken.

2. 18 tenen!

katten tenen

Een kat heeft maar liefst 18 tenen, verdeeld over hun vier pootjes. Vijf aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot. Handig, toch? Zo hebben ze meer grip tijdens hun acrobatische avonturen.

3. Heel veel gemiauw

Er zwerven meer dan 500 miljoen huiselijke katten rond op onze planeet. In Nederland alleen heeft 23,4% van de huishoudens heeft een kat. Dat is een hoop gespin!

4. Slaapkoppen

Katten brengen ongeveer 70% van hun leven slapend door. Dat betekent dat ze zo’n 13 tot 16 uur per dag dromen. In het wild besparen ze zo energie voor de jacht. Thuis is het puur genot.

5. Kattenjaren

Een jaar in het leven van een kat staat gelijk aan ongeveer 15 menselijke jaren. Katten leven in een sneltrein; ze worden snel volwassen.

6. Reuzenrassen

maine coon

De Maine Coon is een van de grootste huiskattenrassen. Er was eens een Maine Coon genaamd Barivel die het Guinness World Record behaalde voor de langste huiskat ooit, met een lengte van 120 cm!

7. Miniatuur katjes

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de Singapura, het kleinste kattenras. Afkomstig uit Singapore, zijn deze katten ongeveer de helft van de grootte van een gemiddelde huiskat.

8. Spinnende tevredenheid

Wanneer een kat spint, betekent dit meestal dat ze blij en tevreden zijn. Vooral als ze geknuffeld worden door hun baasje. Spinnen is hun manier om te communiceren dat alles koek en ei is.

9. Supersnelle sprinters

Katten kunnen snelheden tot 48 km/u halen. Dat is net zo snel als een auto in sommige bebouwde kom gebieden rijdt!

10. De methusalems onder de katten

De oudste kat die ooit heeft geleefd, werd 38 jaar oud. Zijn naam was Creme Puff. De meeste huiskatten halen de 16 tot 17 jaar, maar Creme Puff heeft ze allemaal overtroffen.