Aardbeien, die heerlijke, sappige vruchten die zowel in zoete als in hartige gerechten kunnen worden gebruikt, zijn meer dan alleen een smakelijke traktatie. Ze zijn een fascinerend onderwerp van studie, met een rijke geschiedenis en enkele verrassende feiten die veel mensen niet kennen. Hieronder duiken we in de wereld van aardbeien, van hun oorsprong tot hun voedingswaarde en hun unieke biologische kenmerken. Bereid je voor om je kennis over deze populaire vrucht uit te breiden met tien interessante weetjes.

1. Een Lange Geschiedenis van Cultivatie

Aardbeien worden al millennia lang door mensen gegeten, maar de cultivatie begon officieel in de 14e eeuw in Europa. De Fransen waren de eersten die wilde aardbeien naar de tuin brachten. In de 17e eeuw ontdekten kolonisten de aardbei in Amerika en verscheepten deze naar Europa. Hoewel deze soort hard en smakelijk was, werd hij pas populair in Engeland aan het einde van de 18e en begin 19e eeuw.

2. De Magie van Kruising

De moderne aardbei, zoals we die vandaag kennen, is het resultaat van een kruising tussen de Virginia-aardbei en de Chileense aardbei. Deze kruising resulteerde in een aardbei die niet alleen heerlijk smaakte, maar ook een aanzienlijke grootte had en robuuster was. Deze soort bleef favoriet tot 1909, toen een nieuwe variëteit, ontdekt door E.C. Howard uit Massachusetts, de overhand nam vanwege zijn ziekteresistentie.

3. Aardbeien en Rozen

Biologisch gezien behoren aardbeien tot de Rosaceae-familie, dezelfde familie als rozen. Dit betekent dat aardbeien en rozen bepaalde botanische kenmerken delen, zoals de ontwikkeling van achenen, de kleine zaadjes die we op de buitenkant van aardbeien zien.

4. Een Bron van Vitamine C

Hoewel veel mensen denken dat sinaasappels de meeste vitamine C bevatten, overtreffen aardbeien ze eigenlijk. Een grote, zoete rode aardbei bevat 10,5 mg vitamine C, vergeleken met 70 mg in een sinaasappel.

5. Amerikanen Houden van Aardbeien

Gemiddeld consumeert de Amerikaanse burger ongeveer 8 pond verse aardbeien per jaar, een cijfer dat in 2020 een recordhoogte van 8,5 pond per capita bereikte.

6. Fragariaphobia: De Angst voor Aardbeien

Ja, er bestaat zoiets als een angst voor aardbeien, bekend als fragariaphobia. Deze term is afgeleid van het geslacht waartoe aardbeien behoren, Fragaria, gecombineerd met het woord voor angst, fobie.

7. Nationale Pluk Aardbeien Dag

Op 20 mei viert men in de Verenigde Staten Nationale Pluk Aardbeien Dag. Dit is een uitnodiging om zelf aardbeien te plukken bij een lokale boerderij en misschien zelfs je eigen planten thuis te kweken.

8. Aardbeien in de Oude Romeinse Geneeskunde

De oude Romeinen geloofden dat aardbeien konden helpen bij het verlichten van verschillende kwalen, waaronder melancholie, flauwvallen, ontstekingen en koorts. Dit is waarschijnlijk te danken aan het hoge gehalte aan vitamine C in aardbeien.

9. Een Aardbeienmuseum in België

In België, specifiek in het stadje Wépion, is er een heel museum gewijd aan de geschiedenis van de aardbeienteelt in de regio en het belang ervan voor de economie. Dit benadrukt hoe belangrijk de aardbeienseizoenen zijn in bepaalde delen van de wereld.

10. Californië: De Aardbeienstaat

Hoewel aardbeien in de hele Verenigde Staten kunnen worden geteeld, produceert Californië de meeste commerciële gewassen. Dit komt doordat de velden daar productiever zijn dan in andere delen van het land.