Bananen zijn veel meer dan alleen een handig en lekker tussendoortje; ze zijn een fascinerend fruit met unieke eigenschappen en een rijke geschiedenis. Hier zijn tien interessante feiten over bananen die je misschien nog niet wist.

1. Bananen Drijven op Water

Bananen hebben de unieke eigenschap dat ze drijven in water. Dit komt omdat ze minder dicht zijn in vergelijking met water. Dit feitje kan een leuk experiment zijn voor in de keuken of tijdens een les over dichtheid.

2. Populair Fruit in de Amerikaanse Dieet

Bananen behoren tot de meest populaire vruchten in het Amerikaanse dieet. Hun zoetheid, gemak en voedingswaarde maken ze tot een favoriete keuze voor mensen van alle leeftijden.

3. Groeien op een Kruidachtige Plant

Hoewel vaak gedacht wordt dat bananen aan bomen groeien, groeien ze eigenlijk op planten die officieel als een kruid worden beschouwd. Deze planten kunnen tot 7 meter hoog worden en zijn daarmee de grootste kruidachtige planten ter wereld.

4. Geclassificeerd als een Bes

Wetenschappelijk gezien wordt de banaan geclassificeerd als een bes. Dit komt door de manier waarop bananen groeien en zich ontwikkelen vanuit de bloem van de plant.

5. Stemming Verbeteraar

Bananen kunnen worden beschouwd als een stemming verbeteraar omdat ze het aminozuur tryptofaan bevatten, evenals vitamine B6. Deze helpen het lichaam om serotonine te produceren, een neurotransmitter die bekend staat om het bevorderen van een goed humeur.

6. De Cavendish Vervangt de Gros Michel

De bananen die we vandaag eten, de Cavendish, zijn anders dan de bananen voor de jaren ’60, de Gros Michel. Deze laatste werd uitgeroeid door de panamaziekte, waardoor de Cavendish de dominante soort werd.

7. Kan Helpen de Bloeddruk te Verlagen

Bananen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en de gezondheid van het hart te beschermen dankzij hun hoge kaliumgehalte en lage zoutgehalte.

8. Binnenkant van de Schil Verlicht Jeuk

De binnenkant van een bananenschil kan helpen jeuk en ontsteking te verlichten, zoals van insectenbeten of poison ivy. Dit is een natuurlijke remedie die al generaties lang wordt gebruikt.

9. Uitstekende Pre-Workout Snack

Bananen zijn geweldige pre-workout snacks omdat ze boordevol kalium zitten. Kalium helpt bij het handhaven van zenuw- en spierfunctie tijdens het sporten.

10. Gedeeld DNA met Mensen

Opmerkelijk genoeg delen mensen ongeveer 50% van ons DNA met bananen. Dit feit onderstreept de verbondenheid van alle levende wezens op aarde.

Bonusfeit: Ideaal Prebioticum

Bananen zijn een ideaal prebioticum vanwege hun hoge vezelgehalte. Prebiotica zijn soorten vezels die de micro-organismen in je spijsverteringskanaal stimuleren en essentieel zijn voor het voeden van probiotica.