De RMS Titanic, een schip dat even legendarisch is in zijn technische prestaties als tragisch in zijn ondergang, blijft een van de meest fascinerende onderwerpen in de maritieme geschiedenis. Hier zijn tien intrigerende feiten over de Titanic, die licht werpen op zowel de grandeur als de tragedie van dit iconische schip.

1. Een Tragisch Begin

Zelfs voordat de Titanic aan haar noodlottige reis begon, eiste haar constructie al levens. Tijdens de bouw in Belfast vielen er acht doden, een aantal dat eigenlijk lager was dan verwacht voor zo’n grootschalig project. Deze vroege tragedies waren een sombere voorbode van de ramp die nog zou komen.

2. De Grootste van Haar Tijd

Bij haar tewaterlating was de Titanic het grootste beweegbare door mensen gemaakte object ter wereld. Met een lengte van 269 meter en een breedte van 28 meter, was haar omvang ongeëvenaard. Interessant is dat een van haar vier schoorstenen puur decoratief was, toegevoegd om haar indrukwekkende uiterlijk te versterken.

3. Een Trio van Giganten

De Titanic was niet alleen in haar grandeur. Ze was het tweede schip in een trio van luxeliners gebouwd door de White Star Line, samen met de RMS Olympic en de HMHS Britannic. Alle drie de schepen hadden een bewogen geschiedenis, maar alleen de Olympic overleefde langer dan een decennium.

4. Niet Volledig Bezet

Op het moment van haar ondergang vervoerde de Titanic ongeveer 2.200 passagiers en bemanningsleden, ver onder haar maximale capaciteit van ongeveer 3.500. Dit feit benadrukt de tragische ironie dat er niet genoeg reddingsboten waren voor iedereen aan boord, ondanks dat het schip niet volledig bezet was.

5. Onvoorstelbare Rijkdom

De eerste klas passagiers aan boord van de Titanic vertegenwoordigden een ongekende concentratie van rijkdom. Met John Jacob Astor IV, een van de rijkste mensen ter wereld, als passagier, wordt geschat dat de totale rijkdom van de eerste klas passagiers ongeveer 500 miljoen dollar bedroeg.

6. Luxe op Zee

De Titanic bood ongeëvenaarde luxe, met vier restaurants, twee bibliotheken, twee kapperszaken en zelfs een verwarmd zwembad exclusief voor eerste klas passagiers. Deze voorzieningen waren bedoeld om de rijkste passagiers ter wereld aan te trekken en te behagen.

7. Een Drijvend Postkantoor

De Titanic diende ook als een officieel postkantoor voor de Britse postdienst, met vijf postmedewerkers die verantwoordelijk waren voor de verwerking van 3.423 zakken post. Tot het laatste moment probeerden deze toegewijde medewerkers de post naar het bovendek te verplaatsen in een vergeefse poging om deze te redden.

8. Een Gemiste Veiligheidsoefening

Op de dag van de ramp was er een veiligheidsoefening met de reddingsboten gepland, maar deze werd om onbekende redenen geannuleerd. Deze beslissing had fatale gevolgen, aangezien veel bemanningsleden en passagiers niet wisten hoe ze de reddingsboten moesten gebruiken toen de tragedie zich voordeed.

9. Een Wrak Dat Lang Verborgen Bleef

De resten van de Titanic werden pas in 1985 ontdekt, meer dan 70 jaar na de ramp. Het wrak ligt op een diepte van 3.700 meter en is in tweeën gebroken, met een aanzienlijke hoeveelheid puin verspreid over een groot gebied.

10. Een Voortdurende Erfenis

De ondergang van de Titanic heeft talloze films, documentaires en muziekstukken geïnspireerd, waaronder een requiem uitgevoerd door het Royal Philharmonic Orchestra. Hoewel het schip zelf te fragiel is om naar de oppervlakte te worden gebracht, zijn veel kleinere objecten en een deel van de romp geborgen en tentoongesteld, waaronder in het Luxor Hotel in Las Vegas.