Spider-Man is een van de meest iconische superhelden aller tijden. Sinds zijn eerste verschijning in de stripboeken in 1962 is hij uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met miljoenen fans. Het verhaal van Peter Parker, een gewone tiener die verandert in een superheld nadat hij wordt gebeten door een radioactieve spin, heeft talloze generaties geïnspireerd. Hier zijn twaalf fascinerende weetjes over Spider-Man die je misschien nog niet wist.

1. Spider-Man werd gecreëerd door Stan Lee en Steve Ditko

Stan Lee en Steve Ditko bedachten Spider-Man in 1962 voor Marvel Comics. Stan Lee wilde een superheld creëren die jong en herkenbaar was voor het publiek, en Steve Ditko bracht het karakter tot leven met zijn unieke tekenstijl. Spider-Man verscheen voor het eerst in Amazing Fantasy #15, en zijn populariteit schoot onmiddellijk omhoog.

2. Peter Parker was een van de eerste tiener-superhelden

Toen Peter Parker, het alter ego van Spider-Man, werd geïntroduceerd, was hij een van de eerste tieners in de stripwereld die niet slechts een sidekick was, maar de hoofdrol speelde als superheld. Dit maakte Spider-Man uniek, omdat hij naast het vechten tegen schurken ook worstelde met typische tienerproblemen zoals school, vrienden en liefde.

3. Het Spider-Man-pak is iconisch, maar bijna helemaal anders geweest

Het klassieke rood-blauwe kostuum van Spider-Man, met het spinnenwebmotief en de grote ogen, is een van de meest herkenbare superheldenkostuums aller tijden. Maar oorspronkelijk zou Spider-Man een ander ontwerp hebben gehad, met een rood-zwart pak en webben onder zijn armen. Het uiteindelijke ontwerp werd populair en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven.

4. Spider-Man heeft “spider-sense”

Een van Spider-Mans meest herkenbare krachten is zijn spider-sense, een zesde zintuig dat hem waarschuwt voor gevaar. Dit unieke vermogen helpt hem niet alleen bij het ontwijken van aanvallen, maar ook bij het navigeren door gevaarlijke situaties en het voorkomen van verrassingsaanvallen.

5. De Green Goblin is zijn meest iconische vijand

Green Goblin

Spider-Man heeft een breed scala aan schurken, maar zijn meest iconische tegenstander is waarschijnlijk de Green Goblin. De Green Goblin, ook wel bekend als Norman Osborn, is een van de gevaarlijkste en meest complexe schurken in het Marvel-universum. De voortdurende strijd tussen Peter Parker en Osborn is een van de diepste rivaliteiten in de stripgeschiedenis.

6. Hij heeft verschillende alternatieve versies

In het Marvel Multiversum bestaan er verschillende versies van Spider-Man. Een van de bekendste alternatieve versies is Miles Morales, een Afro-Latino tiener die de mantel van Spider-Man overneemt in een andere dimensie. Miles werd enorm populair en is de hoofdpersoon in de succesvolle animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse.

7. Het beroemde citaat “Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid” komt van zijn oom

Een van de beroemdste citaten uit de superheldengeschiedenis, “Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid”, is onlosmakelijk verbonden met Spider-Man. Het citaat komt van zijn oom Ben, die Peter Parker inspireerde om zijn krachten voor het goede te gebruiken. Dit motto is het hart van Spider-Mans karakter en motivatie.

8. Spider-Man werd een Broadway-musical

In 2010 maakte Spider-Man zijn debuut op Broadway met de musical Spider-Man: Turn Off the Dark. Ondanks de hype en muziek van Bono en The Edge van U2, was de productie berucht vanwege zijn problemen, waaronder verwondingen bij castleden en technische uitdagingen. Desondanks was het een van de duurste Broadway-producties ooit.

9. Spider-Man heeft zijn eigen krantenstrip

Naast stripboeken verscheen Spider-Man ook in kranten. Van 1977 tot 2019 had hij zijn eigen krantenstrip, getiteld The Amazing Spider-Man. Deze dagelijkse strip bood fans korte avonturen van Spider-Man, geschreven door Stan Lee zelf tot 2000, en later door andere schrijvers.

10. Spider-Man heeft talloze animatieseries gehad

Spider-Man heeft door de jaren heen verschillende animatieseries gehad, waarvan de eerste in 1967 werd uitgezonden. Series zoals Spider-Man: The Animated Series (1994) en The Spectacular Spider-Man (2008) worden beschouwd als klassiekers, en deze series hielpen de jongere generaties kennis te laten maken met de iconische held.

11. Spider-Man was bijna geen Marvel-personage geweest

Voordat Spider-Man zijn debuut maakte in Marvel Comics, werd hij bijna afgewezen door de uitgevers. Martin Goodman, de uitgever van Marvel, was aanvankelijk sceptisch over een superheld gebaseerd op spinnen, omdat hij dacht dat kinderen een afkeer zouden hebben van het idee. Gelukkig wist Stan Lee hem te overtuigen, en Spider-Man werd een groot succes.

12. Spider-Man is een box-office gigant

Spider-Man heeft niet alleen een enorme impact gehad in de stripwereld, maar ook in films. De Spider-Man-films, van de trilogie van Sam Raimi tot de nieuwste Marvel Cinematic Universe-films met Tom Holland, behoren tot de meest succesvolle superheldenfilms ooit. Spider-Man: No Way Home (2021) is zelfs een van de best verdienende films in de filmgeschiedenis.

© 2025 by groei.media kvk: 30256107