Kroatië, een land dat bekend staat om zijn adembenemende kustlijn langs de Adriatische Zee, historische steden en schilderachtige dorpjes, is snel een van de populairste Europese bestemmingen geworden voor een zomervakantie. Maar er is zoveel meer aan Kroatië dan alleen zijn prachtige kustlijn. Hier delen we een lijst met leuke feiten over Kroatië die je zullen doen verlangen om keer op keer te bezoeken.

Kroatië door de eeuwen heen

Kroatië is bewoond sinds het Paleolithicum. In de 7e eeuw vestigden de Kroaten zich in het voormalige provincie Dalmatië en bekeerden zich in de 9e eeuw tot het christendom. Tot 1991 maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na een onafhankelijkheidsverklaring in 1991 en een daaropvolgende burgeroorlog, is Kroatië vandaag de dag een onafhankelijk en stabiel land dat een populaire toeristische bestemming is geworden.

Europa’s oudste stad

Vinkovci, gelegen in Oost-Kroatië, is de oudste continu bewoonde stad van Europa met een geschiedenis die 8.300 jaar teruggaat. Deze stad is een belangrijke archeologische vindplaats, rijk aan geschiedenis en cultureel erfgoed. Kroatië kent vele oude steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk aan Split, Dubrovnik en ook Rijeka is een verassend leuke stad om te bezoeken.

Een natie van eilanden

Met meer dan 1000 eilanden, waarvan slechts ongeveer vijftig bewoond zijn, biedt Kroatië de perfecte gelegenheid voor eilandhoppen. Populaire eilanden zijn Hvar, Vis, Korčula en Brač. Hvar staat bekend om zijn velden met lavendel, wijngaarden en als een van de zonnigste plekken in Europa.

Kroatische keuken

De Kroatische keuken weerspiegelt de vele culturen die het land door de geschiedenis heen hebben beïnvloed. De keuken is verdeeld in kust- en binnenlandse smaken, met een sterke Mediterrane invloed langs de Dalmatische kust en Istrische schiereiland, en meer typisch Slavische gerechten in het binnenland. Kroatië staat ook bekend om zijn truffels, vooral uit Istrië, waar een van de grootste witte truffels ooit werd gevonden.

Nationale parken

Kroatië’s natuurlijke schoonheid wordt goed beschermd met 8 nationale parken, 11 natuurparken en 2 natuurreservaten. Het oudste en meest iconische nationale park van Kroatië is het Plitvice Meren Nationaal Park, een UNESCO Werelderfgoedlocatie.

Rijk cultureel erfgoed

De meerderheid van de bevolking bestaat uit Kroaten, met minderheden zoals Serviërs, Hongaren en Roma. Voetbal is de populairste sport in het land, en het bijwonen van een voetbalwedstrijd is een geweldige manier om de competitieve geest van het land te ervaren.

Unieke architectuur

Van moskeeën tot riads, Kroatië is overal gevuld met verbazingwekkende architectuur. Dit omvat islamitische en Hispano-Moorse ontwerpen, te zien in paleizen, fonteinen, forten, riads, aardewerk, scholen en keramische tegels.