Rotterdam, een stad die bekendstaat om zijn moderne architectuur, levendige cultuur en rijke geschiedenis. Deze havenstad heeft zoveel te bieden dat het moeilijk is om alles in één bezoek te zien. Daarom hebben we een top 10 lijst samengesteld met leuke weetjes over Rotterdam. Van indrukwekkende gebouwen tot verborgen parels, deze lijst zal je zeker inspireren om de stad beter te leren kennen. Laten we beginnen!

1. De Euromast: De hoogste toren van Nederland

Wist je dat de Euromast de hoogste toren van Nederland is? Met zijn 185 meter kun je een fantastisch uitzicht over de stad krijgen. De toren werd gebouwd in 1960 en was oorspronkelijk 101 meter hoog. In 1970 werd hij verhoogd met een Space Tower om zijn huidige hoogte te bereiken. Voor de avonturiers onder ons, je kunt zelfs abseilen vanaf de top! En als je een echt onvergetelijke ervaring wilt, kun je ook overnachten in één van de twee suites met een spectaculair uitzicht.

2. Een Architectonisch Walhalla

Rotterdam is een paradijs voor architectuurliefhebbers. De kubuswoningen, ontworpen door Piet Blom, zijn misschien wel het meest iconische voorbeeld. Deze unieke huizen zijn gekanteld onder een hoek van 45 graden. Een ander architectonisch hoogstandje is de Markthal, een combinatie van een markthal, woningen en parkeerplaatsen, ontworpen door MVRDV. Binnenin vind je ’s werelds grootste kunstwerk op een gebouw, de Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen.

3. Fietsen en Bootjes

Rotterdam is perfect om op de fiets te verkennen. De stad heeft meer dan 600 kilometer aan fietspaden! Daarnaast is de haven van Rotterdam de grootste van Europa en één van de drukste ter wereld. Een rondvaart door de haven is een must-do om de enorme containerschepen en moderne havenfaciliteiten te bewonderen. Je kunt ook een watertaxi nemen voor een snelle en leuke manier om je door de stad te verplaatsen. Niet gek dus dat een teamuitje in Rotterdam zo populair is, er is genoeg te doen in deze stad!

4. Je kunt de brandgrens van WO II volgen

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam zwaar gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. Het bombardement verwoestte het historische stadscentrum volledig. De brandgrens markeert de plekken waar de branden stopten. Je kunt deze grens volgen door de stad, gemarkeerd met rode lampen in de grond. Dit maakt duidelijk welk deel van de stad nieuw is en welk deel de oude gebouwen nog heeft.

5. De Food Scene: Van Alles Wat!

Rotterdam staat bekend om zijn diverse en levendige eetcultuur. De Fenix Food Factory is een populaire plek, gevestigd in een oude loods op Katendrecht, waar je ambachtelijk voedsel en drankjes kunt proeven. Voor iets chiquer kun je terecht bij Parkheuvel, een tweesterrenrestaurant met een prachtig uitzicht op de Maas. En vergeet niet de friet van Bram Ladage te proeven, een lokale favoriet!

6. De beroemde brug

De Erasmusbrug, vaak liefkozend De Zwaan genoemd vanwege zijn elegante vorm, is een kabelbrug van 802 meter lang. Deze brug verbindt het stadscentrum met de wijk Kop van Zuid. De brug is ontworpen door Ben van Berkel en werd geopend in 1996. Tijdens de Wereldhavendagen kun je genieten van spectaculaire vuurwerkshows vanaf deze iconische brug.

7. Festivals, Festivals en Nog Meer Festivals

Rotterdam is de stad van de festivals. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) trekt jaarlijks duizenden filmfanaten van over de hele wereld. North Sea Jazz Festival is een van de grootste jazzfestivals ter wereld en vindt plaats in Ahoy. Rotterdam Unlimited, een cultureel festival met de beroemde Zomercarnaval Straatparade, brengt een explosie van kleur en muziek naar de stad.

8. Groen, Groener, Groenst

Ondanks de moderne uitstraling is Rotterdam verrassend groen. Het Kralingse Bos biedt een prachtig meer en uitgestrekte wandelpaden. In het Vroesenpark kun je heerlijk picknicken of barbecuen. De stad investeert ook in groene daken en verticale tuinen om de stedelijke omgeving te verfraaien en de biodiversiteit te bevorderen.

9. Multiculturele smeltkroes

Rotterdam is super divers. Met meer dan 170 nationaliteiten is het een echte smeltkroes van culturen. De Afrikaanderwijk staat bekend om zijn levendige markten en Turkse en Marokkaanse winkels. In het westen vind je de Middellandstraat, een straat vol met internationale supermarkten en eettentjes. Dit alles draagt bij aan een rijke culturele ervaring in de stad.

10. Een stad van kunst en cultuur

Boris Stroujko / Shutterstock.com

Van het Museum Boijmans Van Beuningen tot het Maritiem Museum, en van street art tot theater: Rotterdam bruist van de kunst en cultuur. Het Witte de With Center for Contemporary Art is een toonaangevend instituut voor moderne kunst. Street art tours laten je de indrukwekkende muurschilderingen en graffiti van lokale en internationale artiesten zien, zoals de beroemde “Horn of Plenty” in de Markthal.