Egels zijn zonder twijfel een van de meest geliefde kleine dieren in onze tuinen. Hun schattige voorkomen en nuttige eetgewoonten maken ze tot favoriete gasten in vele achtertuinen. Hieronder vind je tien fascinerende weetje over deze stekelige vriendjes die je misschien nog niet wist.

Egels en melk, geen goede combi

Wist je dat egels lactose-intolerant zijn? Het is een veelvoorkomende misvatting dat melk een geschikt voedsel voor ze is. In werkelijkheid is het veel beter om ze vleesgebaseerd katten- of hondenvoer en water aan te bieden. Dit houdt ze gezond en gelukkig.

Nachtbrakers

Egels zijn nachtdieren. Dit betekent dat ze overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Als je dus ooit het geluk hebt om een egel in je tuin te spotten, zal dit waarschijnlijk na zonsondergang zijn.

Lange winterslaap

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van egels is hun vermogen om te hiberneren. In de koudere maanden zoeken ze een warme, beschutte plek op om in een diepe slaap te vallen, waardoor ze energie besparen tot de lente weer aanbreekt.

Veel stekels

Een egel kan tussen de 5000 en 7000 stekels op zijn rug hebben. Deze stekels dienen als een effectief verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. Egels zijn in staat zich op te rollen tot een bal, waarbij de stekels naar buiten wijzen. Bovendien hebben ze een klein staartje, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.

Kleine dieren, grote afstanden

Ondanks hun kleine pootjes kunnen egels in één nacht meer dan drie kilometer afleggen. Ze zijn vooral ’s nachts actief op zoek naar voedsel.

Super neus

Egels hebben een uitstekend reukvermogen, wat ze gebruiken om te jagen. Hun lange snuit helpt hen ook bij het zoeken naar insecten, rupsen, bessen en wormen.

Goede zwemmers

Ondanks hun stekelige uiterlijk en kleine pootjes zijn egels verrassend goede zwemmers. Ze kunnen zich goed redden in het water en gebruiken deze vaardigheid soms om voedsel te zoeken of nieuwe gebieden te verkennen.

Stekels vertellen hun leeftijd

Net zoals bomen jaarringen hebben, kunnen de stekels van een egel helpen bij het schatten van hun leeftijd. Dit komt omdat ze gedurende hun leven stekels verliezen en nieuwe laten groeien. Een volwassen egel heeft een vollere stekeldekking dan een jongere egel.

Weinig natuurlijke vijanden

Dankzij hun stekels hebben egels weinig natuurlijke vijanden. Hun vermogen om zich op te rollen tot een bal maakt het voor de meeste roofdieren moeilijk om ze te vangen of te eten. Echter, menselijke activiteiten en het verkeer vormen een grotere bedreiging voor hen.

Solitaire Dieren

Egels zijn overwegend solitaire dieren. Ze komen alleen samen tijdens het paarseizoen. Buiten deze periode leven ze alleen en hebben ze elk hun eigen territorium, dat ze verdedigen tegen soortgenoten.