Hoewel de helft van de wereldbevolking gezegend is met een vagina, zijn er nog steeds verrassend veel feiten die onbekend zijn voor velen. Laten we duiken in de fascinerende aspecten van dit onmisbare onderdeel van het vrouwelijk lichaam.

1. Meer dan er te zien is

Allereerst, de term ‘vagina’ wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar alles daar beneden, maar wist je dat het eigenlijk alleen het binnenste kanaal betreft dat loopt van de vulva tot de baarmoederhals? Ja, de vulva is de echte ster van de show als het gaat om de externe genitale organen, inclusief de schaamlippen en clitoris. En over grootte gesproken, tijdens seksuele opwinding kan de diepte van de vagina aanzienlijk toenemen. Dus, dames, er is meer dan genoeg ruimte voor plezier.

2. Geen paniek, je tampon is niet kwijt

Een veelgehoorde mythe is dat tampons kunnen ‘verdwijnen’ in de vagina. Maar maak je geen zorgen, dat kan echt niet. De opening aan de bovenkant van je vagina is simpelweg te klein om een ontsnappingspoging van je tampon toe te staan. Mocht je tampon toch vastzitten, dan is een bezoekje aan de dokter de oplossing. En onthoud: regelmatig verwisselen om het risico op toxischeshocksyndroom te vermijden.

3. Train je intieme spieren

Wist je dat je vagina baat heeft bij een goede workout? Nee, we hebben het niet over seksuele activiteit (hoewel dat ook zeker helpt voor een gezonde vagina). Pelvic floor oefeningen, ofwel kegeloefeningen, zijn je beste vriend voor het versterken van de vaginale spieren. Dit kan niet alleen helpen bij urine-incontinentie, maar ook je seksleven een boost geven door alles daar beneden strakker te maken.

4. De zuurgraad van je vagina

De pH-waarde van een gezonde vagina is minder dan 4.5, vergelijkbaar met die van wijn. Dankzij de ‘goede’ bacteriën, lactobacillen, blijft de boel in balans en worden infecties op afstand gehouden. Maar pas op met geparfumeerde zeepjes en producten; die kunnen de natuurlijke balans verstoren. Eigenlijk is de vagina zelfreinigend, dus een beetje water is alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse hygiëne.

5. Wat je eet, heeft invloed

Ooit gedacht dat je dieet invloed kan hebben op hoe je daar beneden ruikt? Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals uien en knoflook kunnen hun sporen nalaten. Er is zelfs anekdotisch bewijs dat het eten van ananas je vagina een zoetere geur kan geven. Let wel, als je een sterke of ongewone geur opmerkt, kan dit duiden op een infectie, dus aarzel niet om een dokter te raadplegen.

6. Het clitorale wonder

De clitoris, vaak het epicentrum van vrouwelijk genot genoemd, is een ware sensatie op zich. Wist je dat de clitoris meer dan 8.000 zenuwuiteinden heeft? Dat is dubbel zoveel als in de penis! Dit kleine maar machtige orgaan kan tot wel 300% in grootte toenemen tijdens seksuele opwinding. Het is dus geen wonder dat de clitoris zo’n cruciale rol speelt in het seksuele genot van de vrouw.

7. Een luchtige kwestie: queefing

Queefing, ofwel het laten van een vaginale wind, kan soms voor gênante momenten zorgen, maar het is volkomen normaal. Deze geluiden zijn niets meer dan lucht die ontsnapt uit de vagina en hebben niets te maken met spijsvertering of ‘echte’ winden. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is queefing geurloos en volkomen natuurlijk. Het kan voorkomen tijdens seks, oefeningen of zelfs bij het opstaan. Geen zorgen dus, het hoort er allemaal bij.

8. De vagina en haaien?

Hier is een weetje dat je waarschijnlijk niet zag aankomen: de vagina en haaien delen een bijzondere verbinding door een stof genaamd squalene. Deze verbinding, aanwezig in zowel de vaginale lubricatie als in de lever van haaien, wordt ook gebruikt in diverse cosmetische producten. Het is fascinerend hoe de natuur werkt, nietwaar?

9. De mysterieuze A-spot

Naast de G-spot is er nog een andere erogene zone die de aandacht verdient: de A-spot. Gelegen diep in de vagina, tussen de baarmoederhals en de blaas, kan stimulatie van de A-spot leiden tot intense orgasmes en verhoogde vaginale lubricatie. Dit relatief onbekende plekje kan vooral een uitkomst bieden voor vrouwen die last hebben van droogheid of pijn tijdens de seks. Het verkennen waard!

10. De zelfreinigende kracht

Tot slot, de vagina heeft een indrukwekkend vermogen om zichzelf schoon te houden. Dankzij de natuurlijke afscheiding, ofwel vaginale afscheiding, wordt de vagina gehydrateerd en vrij van bacteriën gehouden. Het gebruik van agressieve zeep of douches is niet alleen overbodig, maar kan zelfs schadelijk zijn. Een beetje water is alles wat nodig is voor de externe hygiëne. Vertrouw op de wijsheid van je lichaam; het weet precies wat het doet.