Wil je meer leren over poep? Dan ben je hier op de juiste plek! Bekijk deze 10 feiten… Heb je je ooit afgevraagd waarom ons lichaam dat vieze, stinkende spul produceert? Je leert het in dit artikel met tien opmerkelijke weetjes over deze natuurlijke lichaamsfunctie.

Iedereen poept!

Elke persoon op de planeet poept. Het is een volkomen normaal en essentieel onderdeel van het leven. Gemiddeld kan een persoon elke dag tussen de 100 en 200 gram poep produceren.

Poep bestaat voornamelijk uit water

Poep lijkt misschien vast, maar het is eigenlijk ongeveer 75% water. De rest is een mix van bacteriën, onverteerd voedsel en afvalstoffen die je lichaam niet nodig heeft.

Het kan soms van kleur veranderen!

Heb je ooit gemerkt dat je poep verschillende kleuren kan hebben? Deze variaties worden soms veroorzaakt door het voedsel dat je eet of medicijnen die je misschien neemt. Vertrouw je het niet? Blijf er niet mee rondlopen en bel je huisarts.

Gezonde poep zinkt meestal

Gezonde poep heeft de neiging om in het water te zinken. Als het drijft, kan dat een teken zijn van een spijsverteringsprobleem. Dus, als je poep een drijvend dansje doet, laat het dan controleren!

Vezels zijn je vriend

Het eten van voedsel rijk aan vezels, zoals fruit, groenten en volkorenproducten, helpt je spijsverteringssysteem gelukkig te houden. Vezels voegen bulk toe aan je poep, waardoor het gemakkelijker is om te passeren, en het kan helpen constipatie te voorkomen.

Poep is een bron van informatie!

Dokters kunnen veel leren over je gezondheid door je poep te onderzoeken. Ze kunnen tekenen van infecties, dieetproblemen en zelfs bepaalde ziektes ontdekken door er gewoon naar te kijken.

De ideale poepvorm is als een worst

Cabot Health, Bristol Stool Chart / CC BY-SA 3.0

De ideale poepvorm is als een gladde, zachte worst of een slang. Als het te hard of te loperig is, is het misschien tijd om je dieet aan te passen of met een dokter te praten. Je kunt de verschillende soorten poep bekijken in iets dat de Bristol Stoelgangschaal heet!

Poep zit vol met bacteriën

Er leven biljoenen nuttige bacteriën in je darmen, en sommige daarvan eindigen in je poep. Deze bacteriën spelen een cruciale rol bij het helpen verteren van voedsel en het gezond blijven. Professor Hallux ontdekt waarom poep stinkt!

Poep werd gebruikt als brandstof voor vuur in oude tijden

Lang geleden gebruikten sommige culturen gedroogde dieren- en menselijke poep als brandstof voor vuur. Het klinkt misschien vreemd, maar het was een vindingrijke manier om warm te blijven in koudere klimaten.