Big Ben, de iconische klokkentoren in Londen, is een symbool van zowel de stad als het Verenigd Koninkrijk. Hoewel velen denken alles te weten over deze beroemde bezienswaardigheid, zijn er toch nog heel wat verrassende weetjes die minder bekend zijn bij het grote publiek.

Big Ben is eigenlijk een bijnaam

Hoewel algemeen aangenomen wordt dat Big Ben de naam is van de toren, is het in werkelijkheid de bijnaam van de grote klok binnenin, die maar liefst 13,7 ton weegt. Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van deze naam, waarvan één suggereert dat de klok vernoemd is naar Sir Benjamin Hall, de toenmalige hoofdcommissaris van openbare werken, die liefkozend ‘Big Ben’ werd genoemd. De toren zelf stond oorspronkelijk bekend als de ‘Clock Tower’, maar werd in 2012 hernoemd naar Elizabeth Tower ter ere van het diamanten jubileum van Koningin Elizabeth II.

De wijzerplaat bestaat uit honderden stukjes glas

Elke wijzerplaat van de toren is zorgvuldig samengesteld uit 324 stukken potopaalglas, allemaal bijeengehouden door een gietijzeren frame. Met vier wijzerplaten op de toren, komt dit neer op een verbazingwekkende 1.292 individuele stukjes glas in totaal!

Big Ben is meer dan 160 jaar oud

Na een verwoestende brand in het Palace of Westminster in 1834, besloot het parlement een nieuwe klokkentoren te bouwen als onderdeel van de restauratiewerken. De bouw van de toren begon in 1843 en werd voltooid in 1859, wat betekent dat de toren nu meer dan 160 jaar oud is.

De toren is enorm hoog

Elizabeth Tower is een indrukwekkende 96 meter hoog, wat neerkomt op ongeveer 21 op elkaar gestapelde Londense bussen!

Big Ben is niet de enige bel in de toren

Naast Big Ben bevinden zich in de toren vier kleinere bellen, bekend als de kwartierbellen, die samen het kenmerkende klokgelui produceren. Elke bel produceert een andere muzieknoot, en samen klinken ze elk kwartier, met Big Ben die elk uur luidt.

De toren heeft gigantische uur- en minutenwijzers

De minutenwijzers op de wijzerplaten van de toren zijn maar liefst 4,3 meter lang, vergelijkbaar met de hoogte van een volwassen giraffe, terwijl de uurwijzers bijna 2,7 meter lang zijn, ongeveer de grootte van een struisvogel.

De Ayrton lamp

Bovenop de Elizabeth Tower bevindt zich de Ayrton lamp, een grote lantaarn die oplicht wanneer het parlement zitting heeft.

De bellen zwaaien niet

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zwaaien de bellen in de Elizabeth Tower niet, maar zijn ze vastgezet en worden ze van buitenaf aangeslagen door hamers.

Big Ben heeft veel doorstaan

Big Ben heeft vele historische gebeurtenissen overleefd en is altijd blijven luiden, zelfs na minimale schade te hebben opgelopen tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt de Elizabeth Tower beklimmen

Voor de avontuurlijken onder ons is het mogelijk om de Elizabeth Tower te beklimmen en een uniek uitzicht te krijgen op de binnenmechanismen en Big Ben zelf, maar bereid je voor op een uitdaging met in totaal 399 treden!