De piramides van Gizeh behoren tot de meest iconische bouwwerken ter wereld. Deze indrukwekkende structuren, gebouwd door de farao’s van het Oude Koninkrijk, bevatten talloze fascinerende feiten en mysteries. Hieronder vind je enkele intrigerende weetjes over deze oude wonderen.

De piramides van Gizeh zijn perfect uitgelijnd

De hoeken van de piramides wijzen naar de Tempel van Ra in Heliopolis, in lijn met het sterrenbeeld Orion, wat aangeeft dat de oude Egyptenaren grote waarde hechtten aan astronomie.

Zes miljoen ton baksteen zonder technologie

Ongeveer 2,3 miljoen stenen blokken van elk circa 2,5 ton werden gebruikt. Er wordt gedacht dat de Egyptenaren hellingen van modderbaksteen of kalksteen gebruikten om de stenen te verplaatsen.

De slaven werden betaald om de piramides te bouwen

Hoewel de Griekse historicus Herodotus beweerde dat slaven de piramides bouwden, tonen opgravingen aan dat de arbeiders waarschijnlijk betaalde vaklieden waren.

De piramide van Cheops had ooit een onzichtbare deur

Volgens een legende had de piramide van Cheops een enorme draaideur van 20 ton die alleen van binnenuit geopend kon worden en van buiten onzichtbaar was.

De locatie van de bouwplaats was zorgvuldig gekozen

De piramides staan aan de westelijke oever van de Nijl, omdat dit volgens de Egyptenaren het Land van de Ondergaande Zon was, een symbolische plek voor de graven van de farao’s.

De piramides zijn door de jaren heen gekrompen

Erosie, het ruwe woestijnklimaat en plunderaars hebben de buitenlagen van kalksteen verwijderd, wat heeft geleid tot een verlaging van de oorspronkelijke hoogte.

De koninginnenkamer kwam mogelijk voor de piramides

De granieten kist in de hoofdruimte van de Grote Piramide is te groot om door de doorgang te passen, wat suggereert dat de piramide eromheen gebouwd kan zijn.

Een sultan probeerde de piramides te vernietigen

In de 12e eeuw probeerde sultan Al-Aziz Uthman de tempel van Menkaure te vernietigen, maar zijn inspanningen mislukten door de enorme kosten en arbeid.

De piramides zijn geplunderd

Binnen 500 jaar na de voltooiing werden veel piramides beroofd van hun grafgiften, zoals goud en juwelen, door grafrovers.

De piramides glinsterden ooit

De piramides waren oorspronkelijk bedekt met gepolijste kalksteen die het zonlicht weerkaatste, waardoor ze glinsterden in de zon.

De piramides hadden kleuren

Oorspronkelijk waren de piramides beschilderd met levendige kleuren zoals rood, geel en blauw, waarvan nog steeds sporen zijn teruggevonden.

De piramides waren ooit bedekt met inscripties

De buitenste lagen van de piramides waren versierd met hiërogliefen en inscripties die belangrijke gebeurtenissen en religieuze teksten beschreven. Helaas zijn deze inscripties door erosie en plunderingen grotendeels verloren gegaan.