Maandag, vaak beschouwd als de meest gevreesde dag van de week, draagt een aantal verrassende feiten en statistieken met zich mee die onze collectieve aversie tegen deze dag misschien wel kunnen verklaren, of op zijn minst interessanter maken. Hier zijn tien fascinerende weetjes over maandag die je kijk op de eerste dag van de werkweek wellicht zullen veranderen.

1. De Eerste Glimlach Laat op Zich Wachten

Een studie uitgevoerd door Marmite in Engeland onthulde dat de meeste mensen hun eerste glimlach op maandag niet laten zien tot 11:16 uur. Dit suggereert dat het begin van de werkweek voor velen een uitdaging is.

2. Ontsnappen aan de Maandagblues

Om de maandagblues te verslaan, geven mensen de voorkeur aan activiteiten zoals televisie kijken of seks hebben. Andere populaire manieren om de somberheid van maandag te overwinnen zijn online winkelen, chocolade of make-up kopen en vakanties plannen.

3. Te Laat op het Werk

Meer dan 50% van de werknemers komt te laat op hun werk op maandag. Dit wijst op de algemene tegenzin om de werkweek te beginnen na het weekend.

4. Klagen over Maandag

Mensen besteden gemiddeld 12 minuten aan klagen over het feit dat het maandag is. Dit onderstreept hoe wijdverbreid de negatieve perceptie van maandag werkelijk is.

5. Maandagblues bij Ouderen

Personen tussen de 45 en 54 jaar ervaren de meeste maandagblues. Zij besteden minstens 12 volledige minuten aan klagen over maandag.

6. Productiviteit Daalt

Op maandag slagen werknemers erin slechts drieënhalf uur productief te zijn. Dit benadrukt hoe maandag vaak wordt gezien als een onproductieve dag.

7. Zelfmoorden op Maandag

Volgens het Office for National Statistics in Engeland vinden de meeste zelfmoorden op maandag plaats, met 16% van de mannelijke zelfmoorden en 17% van de vrouwelijke zelfmoorden. Dit fenomeen wordt niet alleen toegeschreven aan de terugkeer naar het werk, aangezien het ook bij gepensioneerden wordt waargenomen.

8. Hartaanvallen op Maandag

Er is een 20% toename in het aantal hartaanvallen op maandag in vergelijking met andere dagen van de week. De stress en hoge bloeddruk die gepaard gaan met de terugkeer naar het werk, kunnen hiervan de oorzaak zijn.

9. Maandag, de Minst Regenachtige Dag

Sommigen geloven dat maandag de minst regenachtige dag van de week is, mogelijk vanwege de afname van door de mens veroorzaakte vervuiling in het weekend.

10. De Beste Dag om een Auto te Kopen

Geloof het of niet, maandag is de beste dag om een nieuwe auto te kopen. Autoverkopers maken het grootste deel van hun verkopen in het weekend, waardoor ze op maandag meer bereid zijn om een deal te sluiten vanwege de afwezigheid van klanten.