Patagonia is niet zomaar een kledingmerk – het is een merk met een missie. Waar veel bedrijven duurzaamheid gebruiken als marketingtruc, maakt Patagonia het tot het kloppend hart van alles wat ze doen. Van revolutionaire bedrijfsbeslissingen tot opvallende campagnes en milieuvriendelijke materialen: het Amerikaanse outdoormerk laat zien dat je als bedrijf winst kunt maken én de wereld kunt verbeteren.

In dit artikel vind je 10 opmerkelijke weetjes over Patagonia, en ontdek je waarom dit merk een inspiratiebron is voor consumenten én ondernemers.

1. Patagonia werd opgericht in 1973

Het bedrijf werd opgericht door Yvon Chouinard, een klimmer en smid uit Californië. Hij begon met het maken van klimuitrusting die duurzamer en minder schadelijk was voor de rotswanden. De overstap naar kleding volgde al snel, en daarmee werd Patagonia geboren.

Yvon Chouinard
Tom Frost/wikipedia/CC BY-SA 3.0

2. Het merk is vernoemd naar een regio in Zuid-Amerika

De naam Patagonia verwijst naar de afgelegen en ruige regio in het zuiden van Chili en Argentinië. Voor avonturiers symboliseert deze streek ongerepte natuur en ultieme vrijheid – precies waar het merk voor wil staan.

3. Patagonia is berucht om zijn activisme

Patagonia is een van de meest uitgesproken bedrijven als het gaat om milieu- en sociale kwesties. Het merk schuwt politieke statements niet, voert rechtszaken tegen overheden, en doneert actief aan milieuorganisaties wereldwijd.

4. Het bedrijf doneert 1% van zijn omzet aan de planeet

Sinds 1985 doneert Patagonia 1% van zijn totale omzet (niet alleen winst!) aan milieu-initiatieven. Dit heeft inmiddels geleid tot tientallen miljoenen aan donaties via het initiatief “1% for the Planet”, dat mede door hen werd opgericht.

5. In 2022 schonk de oprichter het bedrijf aan de planeet

In een ongekende zet besloot oprichter Yvon Chouinard in 2022 om het volledige eigendom van Patagonia over te dragen aan een stichting en een non-profit trust. Het doel? Alle winst die niet in het bedrijf wordt hergeïnvesteerd, gaat voortaan naar de strijd tegen klimaatverandering.

6. De marketing is opvallend eerlijk

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Patagonia (@patagonia)

In 2011 plaatste Patagonia een advertentie in The New York Times met als kop: “Don’t Buy This Jacket”. Daarmee wilde het bedrijf consumenten aanmoedigen om bewuster om te gaan met consumptie – zelfs als dat betekende dat ze minder zouden verkopen.

7. Patagonia repareert liever dan dat je iets nieuws koopt

Het bedrijf heeft een eigen Worn Wear-programma, waarmee ze gebruikte kleding repareren, herverkopen of recyclen. Klanten worden aangemoedigd om kapotte kleding op te sturen of zelfs zelf te repareren met meegeleverde instructies of reparatiesets.

8. Het gebruikt bijna uitsluitend duurzame materialen

Patagonia produceert kleding van gerecycled polyester, biologisch katoen, hennep en RDS-gecertificeerd dons. Het bedrijf streeft ernaar om zijn ecologische voetafdruk continu te verkleinen en is zeer transparant over de impact van zijn productieketen.

9. Werken bij Patagonia is opvallend vrij en flexibel

De bedrijfscultuur is allesbehalve traditioneel. Werknemers mogen surfen tijdens werktijd als de golven goed zijn, en ouders worden ondersteund met uitgebreide kinderopvang en ouderschapsverlof. Patagonia scoort consequent hoog op lijsten van beste werkgevers.

10. Patagonia is winstgevend én ideologisch trouw gebleven

Wat Patagonia uniek maakt, is dat het bedrijf bewijst dat je milieubewustzijn en winstgevendheid kunt combineren. In een tijd waarin greenwashing veel voorkomt, is Patagonia voor velen een voorbeeld van authentiek, duurzaam ondernemen. Ook in Nederland zijn steeds meer duurzame bedrijven actief die zich laten inspireren door deze benadering – van productie tot personeelsbeleid.

Patagonia is veel meer dan een kledingmerk – het is een activistische beweging met een winstgevend bedrijfsmodel. Van het doneren van hun eigen winst aan de planeet tot het actief ontmoedigen van overconsumptie: Patagonia laat zien dat commercieel succes en idealisme hand in hand kunnen gaan. Wie zelf interesse heeft in groene innovatie en maatschappelijk verantwoorde initiatieven, kan ook terecht bij een groeiend aanbod aan duurzame evenementen om gelijkgestemden te ontmoeten en inspiratie op te doen.

© 2025 by groei.media kvk: 30256107