Sushi, de bekende Japanse delicatesse, is inmiddels wereldwijd geliefd en heeft een vaste plek veroverd in de internationale keuken. Deze hapjes van rijst, vis en groenten hebben echter een rijke geschiedenis en kennen veel variaties en technieken. Hier zijn negen fascinerende weetjes over sushi die je misschien nog niet wist.

1. Sushi is ontstaan als een manier om vis te conserveren

De oorsprong van sushi gaat meer dan 1000 jaar terug en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De eerste vormen van sushi werden ontwikkeld als een manier om vis te conserveren door deze in gefermenteerde rijst te bewaren. De rijst werd toen weggegooid en alleen de gefermenteerde vis werd gegeten. Dit traditionele gerecht stond bekend als narezushi.

2. Het woord “sushi” betekent niet “rauwe vis”

Veel mensen associëren sushi met rauwe vis, maar het woord “sushi” verwijst eigenlijk naar de zure rijst die in het gerecht wordt gebruikt. De smaak van de rijst komt van een mengsel van rijstazijn, suiker en zout. Rauwe vis is een populair ingrediënt in sushi, maar niet alle sushi bevat vis of wordt rauw geserveerd.

3. De moderne sushi zoals we die kennen komt uit de 19e eeuw

De vorm van sushi zoals we die tegenwoordig kennen, met plakjes rauwe vis op azijnrijst, werd populair in de 19e eeuw in Japan. Deze snelle, handzame versie van sushi werd ontwikkeld door een kok genaamd Hanaya Yohei in Edo (het huidige Tokio). Deze “nigiri sushi” was eenvoudig te bereiden en werd vaak als streetfood geserveerd.

4. Sushi is een kunstvorm in Japan

In Japan wordt sushi maken beschouwd als een kunstvorm. Sushi-chefs, ook wel itamae genoemd, moeten jarenlang trainen om de technieken van het snijden van vis en het perfect bereiden van rijst te beheersen. Een sushi-chef kan wel 10 jaar trainen voordat hij wordt beschouwd als meester in zijn vak. Alles, van de presentatie tot de textuur en smaak, moet perfect zijn.

5. Er zijn verschillende soorten sushi

Sushi is niet één soort gerecht, maar een verzameling van verschillende stijlen. De bekendste soorten zijn nigiri, waarbij een plakje vis of ander ingrediënt op een bedje van rijst wordt gelegd, en maki, waar de ingrediënten in rijst en zeewier (nori) worden gerold en in plakjes worden gesneden. Andere soorten zijn temaki (handgerolde sushi) en chirashi (sushi in een kom).

6. Echte wasabi is moeilijk te vinden

Wat je in sushi-restaurants krijgt als wasabi, is meestal geen echte wasabi. De meeste wasabi die wordt geserveerd, is een mengsel van mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof. Echte wasabi komt van de Wasabia japonica-plant, die erg moeilijk te kweken is en daardoor duur is. Het heeft een mildere en meer complexe smaak dan de nepwasabi die vaak wordt gebruikt.

7. Sushi kan gezond zijn, maar pas op met de sausjes

Sushi staat bekend als een gezonde maaltijd, omdat het vaak bestaat uit mager eiwit, rijst en groenten. Echter, de voedingswaarde van sushi kan sterk variëren. Sushirollen met veel roomkaas, gefrituurde ingrediënten (zoals tempura) of dikke lagen sojasaus kunnen een stuk minder gezond zijn. Kies voor simpelere sushi-opties, zoals sashimi (pure vis zonder rijst), als je een gezondere keuze wilt maken.

8. In Japan eet men sushi met de handen

Hoewel veel mensen denken dat je sushi alleen met stokjes moet eten, is het in Japan gebruikelijk om nigiri sushi met de handen te eten. Het wordt beschouwd als een informele, maar correcte manier van eten. De stokjes worden vooral gebruikt voor het eten van sashimi of losse bijgerechten. Maki-sushi en temaki worden vaak ook met de handen gegeten.

9. Sushi moet altijd vers worden gegeten

Versheid is essentieel bij sushi, vooral bij de rauwe vis die vaak wordt gebruikt. Rauwe vis moet zeer vers zijn om veilig en lekker te zijn. Sushi is dan ook een gerecht dat direct moet worden gegeten na bereiding. In hoogwaardige sushirestaurants wordt elk stuk sushi vaak één voor één geserveerd om de smaak en versheid te waarborgen.

© 2025 by groei.media kvk: 30256107