In dit artikel beschrijven we de wonderen van de Burj Khalifa, het torenhoge meesterwerk dat de skyline van Dubai definieert. Met zijn adembenemende hoogtes en technologische innovaties staat deze wolkenkrabber symbool voor menselijke ambitie en vindingrijkheid. Van het ontwerp geïnspireerd door de natuur tot aan de ongekende hoogtes die het bereikt, elke hoek van de Burj Khalifa vertelt een verhaal van vooruitgang en verfijning.

Hoogste gebouw ter wereld

Met een verbijsterende hoogte van 828 meter torent de Burj Khalifa hoog uit boven Dubai. Het staat ongeveer twee keer zo hoog als het wereldberoemde Empire State Building en driemaal zo hoog als de iconische Eiffeltoren. Wanneer de elementen ervan van begin tot eind naast elkaar worden gelegd, zouden ze bijna een kwart van de wereld overbruggen. De bezette hoogte van de Burj Khalifa is 584,5 meter, terwijl het observatiedek van het gebouw op een aanzienlijke hoogte van ongeveer 452 meter boven de grond ligt.

Hoogste aantal verdiepingen ter wereld

De Burj Khalifa, ’s werelds hoogste structuur, staat op de derde plaats met een maximale liftsnelheid van 36 km/u. De ingenieurs die aan het project werkten, overwogen eerst om driedekker liften toe te voegen, wat een primeur zou zijn geweest. In plaats daarvan werden dubbeldekker liften met een capaciteit van 12 tot 14 passagiers per cabine gebouwd. De Burj Khalifa beschikt over ’s werelds snelste dubbeldekker liften, waardoor passagiers de grootst mogelijke afstand in een lift kunnen afleggen, vertrekkend na een rit van 504 meter op de hoogste stop – 638 meter omhoog in het gebouw.

Lift met de langste reisafstand ter wereld

De liften van de Burj Khalifa zijn opmerkelijk omdat ze ’s werelds langste liftafstand hebben, over 140 verdiepingen. De liften van de Burj Khalifa reizen met een snelheid van 10 meter per seconde, waardoor ze tot de snelste ter wereld behoren. Het observatiedek op de 124e verdieping van de Burj Khalifa is in minder dan een minuut te bereiken via de lift van de Burj Khalifa.

Snelste lift ter wereld

De Burj Khalifa, ’s werelds hoogste constructie, staat op de derde plaats met een maximale liftsnelheid van 36 km/u. Ingenieurs overwogen aanvankelijk om driedekker liften toe te voegen, wat een wereldprimeur zou zijn geweest. In plaats daarvan werden dubbeldekker liften met een capaciteit van 12 tot 14 passagiers per cabine gebouwd.

De buitenkant van de Burj Khalifa is bedekt met 26.000 glaspanelen

De gevel van de Burj Khalifa bestaat uit 26.000 met de hand gesneden glaspanelen. Deze glaspanelen zijn ontworpen om energie te besparen en warmteoverdracht te verminderen. Tijdens de bouw werd duurzaamheid vooropgesteld: de buitenbekleding was zilvergecoat om de isolatie te verbeteren, en er werden zonnepanelen geplaatst om dagelijks tot 530.000 liter water te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de wolkenkrabber de meest milieuvriendelijke is, ondanks het aanzienlijke energie- en hulpbronnenverbruik als het grootste gebouw ter wereld.

Het ontwerp van de toren is geïnspireerd door de vorm van een Hymenocallis-bloem of een spinnenlelie

De Burj Khalifa symboliseert menselijke creativiteit met diepe wortels in de natuur. Het drievoudig gelobde voetafdruk van de toren — drie cirkelvormige structuren die zich vanuit de centrale kern verspreiden — is geïnspireerd op de hymenocallis, een inheemse woestijnbloem die bekend staat als de spinnenlelie. Dit ontwerp maximaliseert het uitzicht op de Arabische Golf vanuit de Burj Khalifa, waardoor zoveel mogelijk gasten kunnen genieten van het adembenemende uitzicht op de stad en de zee. Van een afstand lijkt het op de halvemaanvormige koepels die in islamitische kunst en architectuur worden gevonden – een moderne ode aan de geschiedenis van de regio.

Hoogste vrijstaande structuur ter wereld

Sinds de voltooiing in 2009 is de Burj Khalifa synoniem geworden met torenhoge hoogte. Het is het hoogste gebouw ter wereld, met een hoogte van 828 meter. Ter vergelijking: het is drie keer de hoogte van de Eiffeltoren en bijna twee keer de hoogte van het Empire State Building. De Burj Khalifa is de hoogste vrijstaande constructie ter wereld, met de meeste verdiepingen, het hoogst bezette niveau, het hoogste observatiedek in de open lucht, de lift met de langste reisafstand en de hoogste dienstlift. De bouw duurde slechts zes jaar.

Hoogste restaurant ter wereld – Atmosfeer op niveau 122

Op niveau 122 van de Burj Khalifa bevindt zich Atmosphere, het hoogste restaurant/loungebar ter wereld, met een oppervlakte van 1030 vierkante meter. Met spectaculaire uitzichten op de futuristische skyline van Dubai en de Arabische Golf van slechts twee niveaus onder het At The Top observatiedek, is er genoeg te bewonderen terwijl je geniet van drankjes en lichte versnaperingen. Of je nu een kenner van gastronomische diners bent of gewoon wilt ontspannen, Atmosphere zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

’s Werelds hoogste observatiedek in de open lucht

At the Top, Burj Khalifa SKY op niveau 148, op een hoogte van 555 meter, biedt bezoekers ongeëvenaarde uitzichten op de stad en verder vanaf een buitenterras en een luxe lounge. Voordat je doorgaat naar niveaus 125 en 124, krijg je een rondleiding naar niveau 148.

Bouwfeiten over de Burj Khalifa

1. Er werd 330.000 kubieke meter beton gebruikt in de constructie, wat gelijk staat aan het gewicht van 100.000 olifanten.
2. Het aluminium dat nodig was om de Burj Khalifa te bouwen, staat gelijk aan het gewicht van vijf Airbus A380-vliegtuigen.
3. Tijdens de bouw werden zoveel versterkte stalen staven gebruikt dat, als ze allemaal naast elkaar werden gelegd, ze een kwart van de weg rond de wereld zouden strekken.
4. De gevel van de Burj Khalifa bestaat uit 26.000 met de hand gesneden glaspanelen.
5. Tijdens de bouw werd duurzaamheid vooropgesteld: de buitenbekleding was zilvergecoat om de isolatie te verbeteren, en er werden zonnepanelen geplaatst om dagelijks tot 530.000 liter water te verwarmen.
6. Condensatie van het airconditioningsysteem wordt gebruikt om de vegetatie water te geven.