Bevers zijn zonder twijfel een van de meest ingenieuze dieren in de natuur. Hun vermogen om landschappen te transformeren met hun damconstructies is slechts een van de vele fascinerende aspecten van deze knaagdieren. Hieronder verkennen we tien leuke weetjes over bevers

1. Architecten van de natuur

Bevers besteden een aanzienlijk deel van hun tijd aan het bouwen van dammen met takken en kleine boomstammen. Deze constructies vertragen de waterstroom in rivieren, waardoor een diepe, rustige vijver ontstaat die beschermt tegen roofdieren. De grootste beverdam ooit gemeten is meer dan 850 meter lang en bevindt zich in Canada.

2. Tanden die blijven groeien

Als knaagdieren hebben bevers tanden die hun hele leven blijven groeien. Ze moeten deze tanden afslijten door te knagen aan hout, zoals boomschors. Hun tanden zijn oranje vanwege het ijzer in hun glazuur, wat de tanden uitzonderlijk sterk maakt.

3. Een zoetgeurende staart

Opmerkelijk genoeg ruikt de onderkant van een bever naar vanille. Dit komt door de castoreum die wordt opgeslagen in hun castor zakken, een geurstof die verrassend genoeg aangenaam ruikt.

4. 15 Minuten onderwater

Bevers kunnen tot 15 minuten hun adem inhouden onder water, wat indrukwekkend is gezien de meeste mensen slechts 30 seconden kunnen. Dit talent is essentieel, aangezien bevers een groot deel van hun tijd in het water doorbrengen.

5. Reuzen uit het IJstijdperk

Castoroides

Tijdens de IJstijd bestonden er gigantische bevers die tot 2,5 meter lang konden worden. Deze enorme voorouders waren aanzienlijk groter dan de bevers die we vandaag kennen.

6. Communicatie door met de staart te klappen

Bevers gebruiken hun lederachtige staarten voor verschillende doeleinden, waaronder communicatie. Wanneer er gevaar dreigt, slaan ze met hun staarten op het wateroppervlak om familieleden te waarschuwen.

7. Jonge bevers

Jonge bevers worden ‘kits’ genoemd. Een beverfamilie kan per keer één tot vier kits hebben, vergelijkbaar met hoe jonge honden ‘puppies’ en jonge katten ‘kittens’ worden genoemd.

8. Ingebouwde duikbril

Bevers hebben drie paar oogleden, waarvan het derde paar transparant is. Dit stelt hen in staat om onder water te zien terwijl ze hun ogen beschermen, net alsof ze ingebouwde duikbrillen hebben.

9. Strikte vegetariërs

Deze dieren zijn herbivoren en voeden zich voornamelijk met planten, gras, boomschors, twijgen en bladeren. Hun dieet weerspiegelt hun aanpassing aan een leven dicht bij en in het water.

10. Terug in Nederland

Bevers waren rond het begin van de 19e eeuw uitgestorven in Nederland, voornamelijk door intensieve jacht en verlies van leefgebied. In 1988 begon een ambitieus herintroductieprogramma met het uitzetten van bevers in de Biesbosch, een van de grootste nationale parken van Nederland en een waterrijk gebied met veel zoetwatergetijden. Deze herintroductie was succesvol, en de beverpopulatie begon gestaag te groeien. Sindsdien zijn bevers ook uitgezet in andere delen van het land, zoals de Gelderse Poort en Limburg, waar ze zich verder hebben verspreid en nu een integraal onderdeel vormen van de Nederlandse natuur.