Honden zijn niet alleen onze trouwe viervoeters en beste vrienden, maar ook wezens met ongelooflijke vaardigheden en fascinerende eigenschappen. Van hun verbazingwekkende reukvermogen tot hun vermogen om medische problemen op te sporen, honden blijven ons verbazen met hun talenten en intelligentie. In dit artikel lees je tien leuke weetjes over honden

1. Een Buitengewoon Reukvermogen

Het reukvermogen van honden is minstens 40 keer beter dan dat van mensen. Dit stelt hen in staat om geuren op te pikken die wij nooit zouden kunnen waarnemen. Het is dan ook geen verrassing dat honden vaak worden ingezet bij zoek- en reddingsoperaties, en zelfs om geld en drugs op te sporen. Hun neus is zo gevoelig dat ze zelfs helden zijn geworden door hun vermogen om wapens en explosieven te vinden, zoals de heldhaftige hond Buster die een PDSA-medaille ontving voor zijn opmerkelijke dienst in Irak.

2. Detectives op Vier Poten

Sommige honden hebben zo’n goed ontwikkeld reukvermogen dat ze medische problemen kunnen opsporen. Deze medische detectiehonden worden getraind om specifieke aandoeningen te diagnosticeren of hun eigenaren te waarschuwen als ze meer medicatie nodig hebben. Er zijn zelfs honden die worden opgeleid om COVID-19 op te sporen!

3. Snuffelen en Ademen Tegelijk

Honden hebben de unieke vaardigheid om tegelijkertijd te snuffelen en te ademen. Hun neuzen zijn zo ontworpen dat geuren in hun neus kunnen blijven terwijl lucht in en uit hun longen kan stromen. Dit betekent dat ze vrij kunnen ademen en tegelijkertijd kunnen uitvogelen wat die interessante geur is.

4. Geboren Zwemmers

Hoewel niet alle honden van water houden, zijn degenen die dat wel doen vaak uitstekende zwemmers. Newfoundlands zijn bijvoorbeeld zo goed in het water dat ze al jaren worden gebruikt als waterreddingshonden. In 2016 ontving de dappere Newfoundland Whizz de PDSA Order of Merit voor het redden van negen mensen uit de zee.

5. Sneller dan een Cheetah?

De meeste honden kunnen gemakkelijk een mens verslaan in een sprint, maar de Greyhound is veruit het snelste hondenras. Deze honden kunnen binnen enkele seconden een topsnelheid van 72 km/u bereiken. Hoewel een cheeta snelheden tot bijna 113 km/u kan halen, kunnen ze dit slechts ongeveer 30 seconden volhouden, terwijl een Greyhound gemakkelijk snelheden boven de 56 km/u kan aanhouden voor zeven mijl.

6. Honden Zweten Niet Zoals Wij

Honden zweten wel, maar niet op dezelfde manier als mensen. In plaats van een waterige vloeistof af te scheiden om af te koelen, produceren honden een feromoonrijke olieachtige substantie. De enige plekken waar honden zweten zoals wij, zijn op hun poten. Daarom hijgen ze om af te koelen.

7. Links- of Rechtspotig

Net als mensen hebben honden een voorkeurspoot. Je kunt ontdekken of je hond links- of rechtspotig is door te observeren met welke poot ze als eerste hun favoriete speeltje of een interactief spel benaderen.

8. Een Supergevoelig Gehoor

Honden kunnen niet alleen hogere frequenties horen dan wij, maar ze kunnen ook geluiden van veel verder weg horen. Dit maakt ze uitstekend geschikt voor zoek- en reddingswerk. Hun gehoor is zo gevoelig dat ze dingen kunnen horen die veel verder weg zijn dan wij ooit zouden kunnen.

9. Meesters in Oorcontrole

Honden hebben ongeveer 18 spieren die verantwoordelijk zijn voor het bewegen van hun oren. Deze spieren stellen hen in staat om de richting van hun oren lichtjes te veranderen om geluiden beter op te vangen. De oren van een hond spelen ook een cruciale rol in hun lichaamstaal en communicatie.

10. Zo Slim als een Tweejarige

Onderzoek heeft aangetoond dat honden meer dan 100 woorden en gebaren kunnen leren, wat hun intelligentie en begrip van ons op één lijn stelt met een tweejarig kind. Honden worden gebruikt voor allerlei taken, van militaire rollen tot assistentiehonden, vanwege hun intelligentie en extreme loyaliteit.

Honden zijn ongelooflijke wezens met een scala aan vaardigheden en eigenschappen die hen tot veel meer maken dan alleen huisdieren. Ze zijn redders, helpers, en bovenal, loyale vrienden. Deze weetjes benadrukken slechts een fractie van wat honden zo speciaal maakt. Hun vermogen om ons te verbazen en te inspireren kent geen grenzen, en het is geen wonder dat ze al duizenden jaren als ‘de beste vriend van de mens’ worden beschouwd.