Pluto mag dan wel de meest bekende dwergplaneet in ons zonnestelsel zijn, maar er is zoveel meer over dit kleine hemellichaam dat de moeite waard is om te ontdekken. In dit artikel geven we je 10 leuke weetjes over Pluto die je misschien nog niet kende!

1. Pluto, de dwerg onder de planeten

Eens beschouwd als de negende planeet van ons zonnestelsel, heeft Pluto een bijzondere plek in de harten van velen. Maar wist je dat Pluto nu officieel geclassificeerd is als een dwergplaneet? Dit betekent dat het kleiner is dan de andere planeten, maar maak je geen zorgen, Pluto draagt deze titel met trots.

2. De grote downgrade van 2006

In augustus 2006 besloot de Internationale Astronomische Unie (IAU) dat Pluto niet langer een planeet was, maar een dwergplaneet. Dit nieuws zorgde voor heel wat opschudding en discussie, maar het heeft Pluto zeker niet minder interessant gemaakt!

3. Een thuis in de Kuipergordel

Pluto bevindt zich in de Kuipergordel, een donutvormige regio vol met ijzige lichamen voorbij de baan van Neptunus. Het is alsof Pluto zijn eigen kleine buurt heeft, ver weg van de drukte van de binnenste zonnestelsel.

4. Dichterbij de zon dan je denkt

Door zijn elliptische baan komt Pluto soms dichter bij de zon dan Neptunus. Ja, je hoort het goed! Dit kleine feitje maakt Pluto’s reis rond de zon nog fascinerender.

5. Kleiner dan de maan

Pluto is echt piepklein, vooral als je het vergelijkt met de maan van de aarde. Met een straal van slechts 1.188,3 km, is het een bescheiden hemellichaam in de uitgestrektheid van de ruimte.

6. Witte bergen op Pluto

Pluto heeft witte bergen, maar niet zoals wij ze kennen. Deze zijn niet bedekt met sneeuw, maar met een laagje methaanijs. Stel je voor, witte toppen die niet koud aanvoelen zoals je zou verwachten!

7. Een jaar duurt eeuwen

Een jaar op Pluto is gelijk aan 248 aardse jaren. Dat betekent dat als je op Pluto zou wonen, je verjaardagsfeestjes behoorlijk zeldzaam zouden zijn.

8. Lange dagen, lange nachten

Een dag op Pluto duurt ongeveer 153 uur, ofwel zo’n 6 aardse dagen. Dat geeft “uitslapen” een hele nieuwe betekenis, vind je niet?

9. Pluto’s persoonlijke entourage

Pluto heeft vijf manen, met Charon als de grootste. Charon is zo groot dat Pluto en Charon samen rond een gemeenschappelijk punt draaien, bijna alsof ze een kosmisch danspaar zijn.

10. Kleed je warm aan

Een bezoekje aan Pluto? Vergeet je dikke jas niet! Met temperaturen die dalen tot -238°C, is het er ijskoud. Maar hé, een beetje kou houdt een echte avonturier toch niet tegen?