De maan, het verst verwijderde hemellichaam waar de mensheid ooit voet op heeft gezet, blijft een bron van fascinatie en mysterie. Hoewel we nog niet op Mars, Venus of een ander hemellichaam in ons zonnestelsel zijn geland, biedt de maan een unieke blik op het onbekende. Als toekomstige bestemming voor ruimtetoerisme, zal de locatie van de eerste maanwandeling ongetwijfeld een spannende toeristische attractie worden. Hieronder verkennen we enkele van de meest interessante feiten over de maan die haar tot zo’n nieuwsgierig object in de nachtelijke hemel maken.

1. De Maan en de Aarde Zijn Vergelijkbaar

De aarde heeft een relatief grote maan, die tegelijkertijd met de aarde is gevormd. Beide hemellichamen zijn bolvormig en hebben een mantel, een kern en een korst. Dankzij maanbevingen weten we dat de maan gedifferentieerde lagen heeft, net als de aarde. De samenstelling van de maan lijkt op die van de buitenste laag van de aarde, wat suggereert dat de vroege maan in botsing kwam met de aarde, waardoor de buitenste korst van de aarde werd afgeschraapt.

2. De Aarde Leeft, de Maan Niet

In tegenstelling tot de aarde, die constant verandert en levendig is, verandert het oppervlak van de maan niet. De aarde kent het opmerkelijke proces van plaattektoniek, waarbij rotsen continu cycli doorlopen van het oppervlak naar het diepe binnenste van de planeet en weer terug. De maan heeft geen plaattektoniek, waardoor het wordt gekarakteriseerd als een “dode” planetaire body.

3. Geen Water op de Maan

Ondanks dat vroege wetenschappers geloofden oceanen op de maan te zien, bleken de donkere uitgestrektheden op het oppervlak van de maan geen oceanen te zijn. De “maria” zijn eigenlijk vlakke overstromingsbasalten, gevormd tijdens een periode van vulkanische activiteit 3 miljard jaar geleden. Zonder water is er geen kans dat mensen ooit de maan kunnen koloniseren, aangezien we afhankelijk zijn van water om te leven.

4. De Maan Botste met de Aarde

De maan is al sinds de vorming van de aarde een nauwe metgezel. Na een botsing met de aarde, waarbij molten puin de ruimte in werd geslingerd, trok de zwaartekracht het in een bol – onze maan. Deze botsing kantelde de aarde op zijn as, wat seizoenen veroorzaakte, en hielp bij het controleren van getijden, het vertragen van de rotatiesnelheid en het stabiliseren van de aarde.

5. Bedekt met Miljarden Jaren Oude Kraters

De korst van de maan, genaamd regoliet, bestaat uit verbrijzelde rotsen. Anorthosiet is overvloedig op de maan maar zeldzaam op aarde. De grijze kleur van de maan komt van regoliet, antraciet, breccia en mare basalt. We kunnen nog steeds de kraters op de maan zien van het puin dat tijdens de late zware bombardementenfase op de aarde insloeg.

6. Acht Belangrijke Fasen

Als je goed op de maan let, zul je merken dat deze elke dag verandert. Soms is haar vorm vol, half of slechts een schijfje. Van nieuwe maan tot volle maan zijn er 8 belangrijke fasen van de maan.

7. Oceaangetijden Veroorzaakt door de Maan

Niet alleen de rotatie veroorzaakt dat de aarde afplat bij de polen, maar ook de zwaartekrachttrekking van de maan. Omdat de maan dicht bij de aarde staat, rekt het de planeet uit waar het naar toe gericht is. Dit veroorzaakt waterpeil stijgingen en dalingen, die oceaantijden zijn.

8. Slechts 12 Mensen Hebben de Maan Bezocht

In de hele geschiedenis van de mensheid heeft de maan slechts 12 mensen ontvangen. De eerste was Neil Armstrong, die in 1969 tijdens de Apollo-11 missie op de maan landde.

9. De Zwaartekracht van de Maan is 1/6 van de Aarde

De zwaartekracht van de maan is 1/6 van die van de aarde, wat te zwak is om een atmosfeer vast te houden. Dit betekent dat een gebrek aan atmosfeer ervoor zorgt dat het oppervlak van de maan erg heet wordt (117°C) wanneer het naar de zon gericht is, maar ook koud (-153°C) wanneer het van de zon afgekeerd is.