Mercurius, de planeet het dichtst bij de zon, is tevens de kleinste van ons zonnestelsel. Deze nabije buur van de zon is vernoemd naar de Romeinse god van de handel en staat bekend om zijn extreme temperatuurverschillen en unieke oppervlaktekenmerken. In dit artikel lees je de 10 leukste weetjes over Mercurius.

Mercurius: De binnenste planeet

Als de binnenste planeet van ons zonnestelsel staat Mercurius het dichtst bij de zon. Dit unieke positionering draagt bij aan zijn fascinerende eigenschappen.

Temperatuur: Extreem maar niet het heetst

Ondanks zijn nabijheid tot de zon is Mercurius, met een maximale dagtemperatuur van ongeveer 430°C, niet zo heet als Venus, die een oppervlaktetemperatuur van 471°C bereikt. ’s Nachts daalt de temperatuur op Mercurius drastisch tot -180°C.

Formaat: Klein maar opmerkelijk

Mercurius is slechts iets groter dan onze Maan met een diameter van 2.439,7 km, wat hem tot de kleinste planeet van het zonnestelsel maakt. Zijn geringe grootte maakt waarneming via een telescoop uitdagend.

Structuur: Een rotsachtig landschap

Net als Venus, de Aarde en Mars, is Mercurius een rotsachtige planeet met een vast oppervlak vol kraters, vergelijkbaar met dat van de maan.

Een krater genoemd naar Dr. Seuss

De kraters op Mercurius dragen de namen van beroemde kunstenaars en schrijvers, waaronder een bijzondere vermelding voor Dr. Seuss, wiens echte naam Geisel is.

Een langzame draai

Omdat Mercurius zo langzaam draait, duurt het 59 Aardse dagen om een volledige rotatie te maken.

Een kort jaar

Omdat Mercurius zo dicht bij de Zon staat, duurt het niet lang om de zon te omcirkelen. Dit maakt de jaren op Mercurius erg kort. Dit betekent dat als je daar woonde, je elke 3 maanden Nieuwjaar zou vieren.

Mercurius is bezocht door twee ruimtevaartuigen – Mariner 10 en MESSENGER

Mariner 10 was een Amerikaanse robot ruimtesonde gelanceerd door NASA op 3 november 1973, om langs de planeten Mercurius en Venus te vliegen. NASA’s Mariner 10 was het eerste ruimtevaartuig dat naar Mercurius werd gestuurd om het te bestuderen. MESSENGER was een NASA robot ruimtesonde die tussen 2011 en 2015 in een baan rond de planeet Mercurius draaide, om de chemische samenstelling, geologie en magnetisch veld van Mercurius te bestuderen.

Mercurius is vernoemd naar een Romeinse God


De Romeinen geloofden dat goden en godinnen verantwoordelijk waren voor alles op Aarde. Mercurius is vernoemd naar de boodschapper voor hun goden. Deze naam past perfect omdat de Romeinse God Mercurius vleugels op zijn helm en schoenen had. Hij kon heel snel van de ene naar de andere plaats reizen, net zoals de planeet Mercurius snel rond de zon beweegt.

Het oppervlak van Mercurius heeft ijs op zich

In 2012 ontdekte NASA’s MESSENGER ruimtevaartuig waterijs binnen sommige kraters van Mercurius.
Omdat het zo dicht bij de zon is, vind je het misschien vreemd dat Mercurius überhaupt oppervlakte-ijs kan hebben. Maar sommige delen van Mercurius ontvangen heel weinig direct zonlicht, en sommige kraters blijven constant in het donker.