Saturnus is de op één na grootste planeet in ons zonnestelsel, bekend om zijn opvallende ringen. Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van tien fascinerende aspecten van deze gasreus, variërend van zijn unieke samenstelling tot de talrijke manen die zijn baan sieren.

1. Saturnus, de zesde planeet

Saturnus is dus de zesde rots vanaf onze zon.

2. Geen vaste grond onder je voeten

Op Saturnus kun je niet staan zoals op aarde. Het is een gasreus, wat betekent dat hij voornamelijk bestaat uit helium – ja, hetzelfde spul dat je ballonnen laat zweven. Geen vaste grond, alleen maar een dikke soep van gas. Raar idee, toch?

3. Die prachtige ringen

Die ringen van Saturnus zijn enorm. Stel je voor, de hoofdringen strekken zich uit over dezelfde afstand als van de aarde tot de maan. Kun je het je voorstellen? Een kosmische sierband, zo groot!

4. Ringen, maar niet zoals je denkt

En die ringen? Die zijn niet solide. Ze bestaan uit stukjes ijs, stof en rots. Sommige deeltjes zijn kleiner dan een zandkorrel, terwijl andere groter zijn dan een wolkenkrabber.

5. Waaien dat het doet

Op Saturnus waait het hard, heel hard. Winden rond de evenaar kunnen snelheden bereiken van 1.800 kilometer per uur. Ter vergelijking: de snelste wind op aarde was ‘slechts’ 407 kilometer per uur. Dat is pas een storm!

6. Saturnus door een telescoop

Saturnus is de verste planeet die je met het blote oog kunt zien, maar met een telescoop of verrekijker is hij pas echt goed te bekijken. Oude beschavingen, zoals de Babyloniërs, kenden Saturnus al.

7. Een rijk aan manen

Met 82 bevestigde manen heeft Saturnus meer manen dan enige andere planeet in ons zonnestelsel. En wie weet zijn er nog meer die we nog moeten ontdekken. Een nachtelijke hemel vol met manen, dat moet een prachtig gezicht zijn.

8. Een maan groter dan Mercurius

Titan, de grootste maan van Saturnus, is zelfs groter dan de planeet Mercurius. Kun je je voorstellen dat een maan groter is dan een hele planeet? Titan is echt gigantisch.

9. Vernoemd naar een Romeinse god

Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god Saturnus, en de Grieken kenden hem als Cronus. Een goddelijke naam voor een indrukwekkende planeet.

10. Een dag en een jaar op Saturnus

Een dag op Saturnus duurt slechts 10,7 uur; de planeet draait razendsnel om zijn as. Maar een jaar op Saturnus, de tijd die het kost om een rondje rond de zon te maken, duurt maar liefst 29 aardse jaren. Lange winters, lange zomers!