Jupiter, de reus van ons zonnestelsel, is een planeet van superlatieven en mysteries die astronomen en ruimte-enthousiastelingen al eeuwenlang fascineert. Met zijn massieve omvang, krachtige stormen, en talrijke manen, biedt Jupiter een venster naar de vroege dagen van ons zonnestelsel en de dynamische processen die planeten vormen en evolueren. Hier zijn tien intrigerende feiten over deze gasreus die je kijk op het zonnestelsel zullen veranderen.

Jupiter is gigantisch

Jupiter is zo groot dat bijna 1000 aardes in deze gasreus zouden passen. Zelfs als je alle andere planeten, manen en asteroïden in ons zonnestelsel zou combineren, zouden ze nog niet half zo groot zijn als Jupiter. In feite, als Jupiter 50 keer groter was dan het nu is, zou het een ster kunnen zijn.

Extreem winderig

Jupiter draait met een ongelooflijke snelheid, waardoor de windsnelheden aan de evenaar ongeveer 28.000 mijl per uur kunnen bereiken, vergeleken met 1000 mph op aarde. Dit resulteert in een dag op Jupiter die iets minder dan 10 uur duurt. De snelle rotatie en enorme omvang van Jupiter zorgen voor een buitengewone Coriolis-effect, wat bijdraagt aan de extreme weersomstandigheden op de planeet.

Het grootste noorderlicht

Net als de aarde heeft Jupiter een spectaculaire weergave van noorderlicht, maar op een veel grotere schaal. De enorme aurora’s op Jupiter worden veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes in de magnetosfeer en zonnestormen, en ze schijnen veel helderder dan die op aarde vanwege Jupiter’s enorme elektrische potentieel.

Een maanrijk

Jupiter heeft 79 bekende manen, waarvan er 53 namen hebben en 26 nog op een naam wachten. Vier van deze manen, Ganymede, Callisto, Io en Europa, zijn bijzonder interessant vanwege hun unieke geologie en het potentieel voor leven onder hun ijsbedekte korsten.

Io, de vulkanische maan

Io, een van Jupiter’s manen, is het meest vulkanisch actieve object in ons zonnestelsel. De constante vulkanische uitbarstingen bedekken Io met zwavel, wat de maan zijn opvallende gele kleur geeft.

Europa’s verborgen oceaan

Europa, een andere maan van Jupiter, heeft een zoute oceaan onder een dunne ijskorst. Deze oceaan, die mogelijk leven zou kunnen herbergen, wordt verwarmd door getijdenkrachten veroorzaakt door de zwaartekracht van Jupiter.

Ganymedes, een maan groter dan planeten

Ganymedes, de grootste maan in ons zonnestelsel, is zelfs groter dan de planeet Mercurius. Als Ganymedes rond de zon zou draaien, zou het als een planeet worden beschouwd.

Geen vaste grond

In tegenstelling tot aardse planeten heeft Jupiter geen vast oppervlak. De planeet bestaat voornamelijk uit waterstof en helium, en de “oppervlakte” die we zien is eigenlijk een laag dikke wolken.

Een kosmisch touwtrekken

Jupiter en de zon zijn betrokken bij het grootste kosmische touwtrekken in ons zonnestelsel. De zwaartekracht van deze twee giganten trekt aan alle objecten ertussen, waaronder Mercurius, Venus, Mars, de aarde en de asteroïdengordel.

Snelle dagen, lange jaren

Een dag op Jupiter duurt slechts 9 uur en 56 minuten, waardoor het de kortste dag van alle planeten in ons zonnestelsel heeft. Echter, een jaar op Jupiter – de tijd die het nodig heeft om een volledige baan rond de zon te voltooien – duurt ongeveer 12 aardse jaren.