Jimi Hendrix blijft een van de meest invloedrijke gitaristen aller tijden. Zijn innovatieve speelstijl, experimenten met geluid en ongeëvenaarde virtuositeit hebben hem een legendarische status bezorgd. Hier zijn tien fascinerende weetjes over deze muzikale pionier.

1. Zelf aangeleerde virtuoos

Jimi Hendrix leerde zichzelf gitaar spelen door naar de platen van blueslegendes te luisteren en hun technieken na te bootsen. Ondanks dat hij nooit formele muzieklessen heeft gehad, ontwikkelde hij een unieke speelstijl die de wereld van de rockmuziek voorgoed zou veranderen. Zijn vermogen om met zijn gitaar te communiceren, was niets minder dan buitenaards.

2. Linkshandige legende

Als natuurlijke linkshandige speelde Hendrix op rechtshandige gitaren die hij omgekeerd hield en bespeelde. Dit gaf zijn muziek een onderscheidend geluid en speelstijl. Hij paste de snaren niet eens aan de nieuwe volgorde aan, wat bijdroeg aan zijn unieke geluid.

3. Het nationale volkslied heruitgevonden

Hendrix’ uitvoering van het Amerikaanse volkslied, “The Star-Spangled Banner”, op Woodstock in 1969, is een van de meest iconische momenten in de rockgeschiedenis. Met zijn elektrische gitaar simuleerde hij het geluid van bommen en raketten, waarmee hij commentaar gaf op de Vietnamoorlog en een hele generatie definieerde.

4. Korte maar explosieve carrière

Ondanks zijn immense invloed op de muziekwereld, was Hendrix’ carrière verrassend kort. Hij brak door in 1966 en overleed in 1970, wat betekent dat zijn hele carrière aan de top slechts vier jaar duurde. In die korte tijd veranderde hij echter voorgoed de manier waarop mensen naar elektrische gitaarmuziek luisterden.

5. Een band met de Britse muziekscene

Hendrix’ carrière nam een vlucht in het Verenigd Koninkrijk voordat hij in de Verenigde Staten doorbrak. In Londen vormde hij The Jimi Hendrix Experience met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. Hun eerste single, “Hey Joe”, werd een hit in Engeland en lanceerde Hendrix naar internationale faam.

6. Innovator van studiotechnieken

Hendrix was een pionier in het gebruik van de opnamestudio als een instrument. Hij experimenteerde met feedback, distortion, phasing en andere effecten om zijn muziek een unieke sound te geven. Zijn album “Electric Ladyland” is een meesterwerk van deze innovatieve studiotechnieken.

7. De Monterey Pop Festival gitaarverbranding

Op het Monterey Pop Festival in 1967 sloot Hendrix zijn optreden af door zijn gitaar in brand te steken. Dit moment is een van de meest legendarische in de rockgeschiedenis en symboliseerde zijn intense relatie met zijn instrument en zijn passie voor muziek.

8. Invloeden uit vele genres

Hoewel Hendrix vooral bekend staat als een rockgitarist, waren zijn muzikale invloeden divers en omvatten blues, R&B, jazz en zelfs klassieke muziek. Deze eclectische mix van stijlen hielp hem bij het creëren van een geluid dat volledig zijn eigen was.

9. Een legende herinnerd

Na zijn dood op 27-jarige leeftijd werd Hendrix een icoon van de jaren ’60 en een symbool van muzikale genialiteit. Zijn invloed op gitaristen en muzikanten van alle genres blijft tot op de dag van vandaag voelbaar. Hij is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en zijn muziek wordt nog steeds wereldwijd vereerd.

10. Postume releases

Sinds zijn overlijden zijn er talloze albums met niet eerder uitgebrachte opnames en live-optredens van Hendrix uitgebracht. Deze postume releases hebben bijgedragen aan het in stand houden van zijn legende en hebben ervoor gezorgd dat nieuwe generaties luisteraars kunnen blijven genieten van zijn revolutionaire muziek.