Michel de Nostredame, beter bekend als Nostradamus, is een figuur die tot op de dag van vandaag fascinatie en controverse oproept. Geboren op 14 december 1503 in de Provence, wordt hij gecrediteerd met het voorspellen van de wereldgeschiedenis vanaf zijn dood in 1566 tot het heden en zelfs daarna. Zijn reputatie is gebaseerd op duizend vierregelige verzen of ‘kwatrijnen‘, die vele belangrijke en historische gebeurtenissen van de wereld voorspellen. Hieronder verkennen we tien verrassende feiten over de wereldberoemde ziener van het onheil, uitgebreid en gedetailleerd beschreven.

1. Van Winkelier tot Wereldberoemde Ziener/h2>

Voordat Nostradamus de beroemdste ziener op aarde werd, leidde hij een alledaags en conventioneel leven. Hij trouwde in zijn vroege twintiger jaren, werd opgeleid als arts en opende zijn eigen apotheek. Zijn winkel bood een scala aan behandelingen voor zieke klanten en voorzag in kruidengeneesmiddelen, snoepjes en zelfs gokmogelijkheden, zoals weddenschappen op het geslacht van een ongeboren kind.

2. Persoonlijk Verlies als Katalysator voor Voorspellingen/h2>
Het wordt gezegd dat de tragische dood van Nostradamus’ vrouw en kinderen door een pestuitbraak in Frankrijk de katalysator was die hem op het pad zette naar het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen. Overmand door verdriet begon Nostradamus met het schrijven van zijn voorspellingen en ondernam een reis door Europa. Gedurende meer dan een decennium absorbeerde hij nieuwe ideeën over het occulte, van Joodse mystiek tot astrologische technieken.

3. Bekendheid Verspreid door de Drukkunst/h2>
Nostradamus’ Les Propheties maakte hem wereldberoemd, grotendeels dankzij de toen moderne uitvinding van de drukpers. In tegenstelling tot zijn voorgangers, die voorspellingen deden via mondelinge overlevering of via pamfletten, profiteerde Nostradamus van de nieuwe druktechnologie, waarmee op grote schaal gedrukte boeken konden worden geproduceerd en verspreid door heel Europa.

4. Bescherming van Catherine de’ Medici/h2>
Catherine de’ Medici, de Italiaanse koningin van Frankrijk tussen 1547 en 1559, was bijgelovig en op zoek naar mensen die haar de toekomst konden tonen. Na het lezen van Nostradamus’ werk haalde ze hem uit de obscuriteit naar roem en bekendheid in Parijs en het Franse hof. De koningin was vooral verontrust door een kwatrijn dat leek te voorspellen de dood van haar man, koning Henri II van Frankrijk.

5. Angst voor Beschuldigingen van Hekserij/h2>
Nostradamus’ Joodse achtergrond betekende dat hij zich in een tijd van toenemend antisemitisme door zowel de staat als de kerk in Frankrijk bewust was van de autoriteiten die elke beweging in de gaten hielden. Uit angst voor beschuldigingen van het beoefenen van hekserij en tovenarij, wat de doodstraf kon betekenen, schreef Nostradamus zijn voorspellingen in gecodeerde taal.

6. Ook Bekend als Genezer/h2>
Naast zijn reputatie als ‘ziener’, beschouwde Nostradamus zichzelf ook als een professionele genezer, die twijfelachtige methoden toepaste om pestslachtoffers te behandelen, zoals aderlaten en cosmetische applicaties. Geen van deze praktijken werkte echt, en geen van zijn geneesmethoden staat bekend om het daadwerkelijk genezen van pestslachtoffers.

7. Beschuldigingen van Plagiaat/h2>
In de 16e eeuw kopieerden en parafraseerden auteurs vaak andere werken. Nostradamus gebruikte met name het Mirabilis Liber (1522) als een belangrijke bron voor zijn voorspellingen. Dit boek, dat 24 bijbelse citaten bevatte, had beperkte invloed omdat het in het Latijn was geschreven. Nostradamus parafraseerde de profetieën en zou ook bibliomantie hebben gebruikt om willekeurig een boek uit de geschiedenis te selecteren als inspiratie voor zijn eigen voorspellingen.

8. Hitler en de Profetieën van Nostradamus/h2>
De nazi’s waren ervan overtuigd dat een van Nostradamus’ kwatrijnen niet alleen de opkomst van Hitler alludeerde, maar ook de nazi-overwinning in Frankrijk. Ze zagen de profetie als een propagandamiddel en lieten pamfletten ervan per vliegtuig over Frankrijk vallen met als doel Franse burgers aan te moedigen naar het zuiden te vluchten.

9. Voorspelling van het Einde van de Wereld in 1999/h2>
Nostradamus wordt door zijn aanhangers gedacht elk belangrijk wereldgebeurtenis van zijn tijd tot de onze te hebben voorspeld. In 1999 annuleerde de Franse ontwerper Paco Rabanne zijn shows in Parijs omdat hij geloofde dat Nostradamus het einde van de wereld in die maand had voorspeld. Na een korte dip herstelden de aandelenmarkten zich snel, en de wereld ging door.

10. Visioenen Geholpen door Trances

Nostradamus geloofde dat hij begiftigd was met paranormale vermogens om visioenen van de toekomst op te roepen. Hij had zijn eigen ’triggers’ die betrokken waren bij het induceren van een trance-achtige staat, zoals het staren in een kom met donker water voor lange perioden. Met zijn kennis van hallucinogene kruiden, wordt door sommigen beweerd dat Nostradamus zijn visioenen mogelijk heeft geholpen.