Wijn is een van de meest geliefde dranken ter wereld. De geschiedenis van dit alcoholische drankje gaat al vele duizenden jaren terug. Het is een complexe drank met veel variaties en nuances die zowel casual drinkers als kenners aantrekt.

Wijnproductie dateert van meer dan 8.000 jaar geleden

wijn bestaat al heel lang

Archeologen hebben bewijs gevonden dat wijn al in 6.000 voor Christus werd geproduceerd in Georgië. Dit maakt het een van de oudste alcoholische dranken die door de mensheid zijn gemaakt. De oude methoden omvatten het fermenteren van druivensap in grote aardewerken vaten, een techniek die in sommige regio’s nog steeds wordt gebruikt.

Er zijn meer dan 10.000 druivensoorten

Wereldwijd bestaan er meer dan 10.000 verschillende druivensoorten die worden gebruikt voor wijnproductie. Hoewel slechts een fractie hiervan commercieel wordt verbouwd, draagt deze diversiteit bij aan de enorme variëteit aan wijnen die beschikbaar zijn. Dit betekent dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt voor wijnliefhebbers.

Het oudste wijnhuis ligt in Armenië

areni1 grot
lovelypeace / Shutterstock.com

In 2011 ontdekten onderzoekers de Areni-1-grot in Armenië, waar ’s werelds oudste bekende wijnmakerij werd gevonden, daterend uit ongeveer 4.100 voor Christus. De site bevatte een wijnpers, fermentatievaten en zelfs drinkbekers, wat aangeeft dat wijn een integraal onderdeel was van de cultuur in die tijd.

Champagne werd per ongeluk ontdekt

Hoewel Champagne nu synoniem is met feestelijkheid, was het ontstaan ervan een gelukkig ongeluk. Monniken in de regio Champagne in Frankrijk probeerden stille wijnen te maken, maar de koude temperaturen veroorzaakten een tweede fermentatie in de fles, waardoor bubbels ontstonden. Dit fenomeen werd aanvankelijk gezien als een fout voordat het zijn eigen categorie werd.

De kleur van wijn komt van de schillen

De kleurverschillen tussen rode, witte en roséwijnen zijn voornamelijk te danken aan de tijd die het sap in contact blijft met de druivenschillen tijdens de fermentatie.

Rode wijn krijgt zijn kleur door langdurig contact met de schillen, terwijl witte wijn meestal wordt gemaakt van druivensap zonder schillen.

Oenofobie is de angst voor wijn

Oenofobie

Hoewel het voor sommigen onvoorstelbaar is, lijden sommige mensen aan oenofobie, een irrationele angst voor wijn. Deze zeldzame fobie kan verschillende oorzaken hebben, zoals negatieve ervaringen of culturele overtuigingen, en kan sociale situaties bemoeilijken waar wijn wordt geserveerd.

Je kunt je eigen wijn maken

Het is mogelijk om flessen wijn te personaliseren door een wijn met eigen etiket te maken. Dit is een groeiende trend voor bruiloften, jubilea en bedrijfsevenementen. Door je eigen ontwerp, logo of boodschap op het etiket te plaatsen, geef je een uniek en persoonlijk tintje aan de fles. Veel wijnhuizen en leveranciers bieden deze service aan, waardoor je kunt kiezen uit verschillende wijnsoorten en stijlen.

Wijnflessen hebben een standaardinhoud om een reden

De standaardmaat van een wijnfles is 750 milliliter. Een van de theorieën hierover is dat dit de gemiddelde longcapaciteit was van glasblazers in de 18e eeuw, die met één ademteug een fles konden blazen. Een andere theorie suggereert dat het te maken heeft met het imperiale meetstelsel en transportefficiëntie.

De “benauwing” van wijn is geen mythe

Wanneer wijn wordt blootgesteld aan lucht, begint het oxidatieproces, wat de smaak kan beïnvloeden. Dit staat bekend als de “benauwing” van wijn. Door de wijn te decanteren of te walsen in het glas, wordt zuurstof toegevoegd, wat de aroma’s en smaken kan verbeteren.

Het duurste wijnvat werd verkocht voor $1,2 miljoen

Tijdens de jaarlijkse Hospices de Beaune-veiling in Frankrijk in 2018 werd een wijnvat (ook wel “pièce” genoemd) verkocht voor een recordbedrag van $1,2 miljoen. De opbrengst van deze veiling gaat traditioneel naar goede doelen, wat aantoont dat wijn ook een filantropische impact kan hebben.

Wijn smaakt anders in de lucht

Op grote hoogte, zoals in een vliegtuig, veranderen onze smaakpapillen door de lage luchtvochtigheid en cabinedruk. Dit kan ervoor zorgen dat wijn minder zoet en meer zuur smaakt. Sommige luchtvaartmaatschappijen selecteren daarom wijnen specifiek op hun geschiktheid voor consumptie tijdens de vlucht.

Blauwe wijn is een recent fenomeen

In 2016 introduceerde een Spaans bedrijf genaamd Gik een felblauwe wijn. De kleur wordt bereikt door het toevoegen van anthocyanen en indigokleurstoffen aan witte en rode druivenmengsels. Hoewel het controversieel is onder traditionele wijnmakers, heeft het zeker de aandacht getrokken van nieuwsgierige consumenten.

Wijn is een geliefd geschenk

Het schenken van een fles wijn is een tijdloos gebaar dat bij veel mensen in de smaak valt. Of het nu gaat om verjaardagen, jubilea, zakelijke evenementen of feestdagen, wijn wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en het vermogen om mensen samen te brengen. Door te kiezen voor een speciale selectie, zoals bijvoorbeeld Wijn van Joinz, geef je niet alleen een smaakvol cadeau, maar ook een ervaring van kwaliteit en elegantie.  collega’s.

Er is een Wereld Wijn Dag

Elk jaar op 18 februari vieren wijnliefhebbers over de hele wereld Wereld Wijn Dag. Het is een gelegenheid om de geschiedenis, cultuur en kunst van wijnmaken te eren. Wijnhuizen en winkels organiseren vaak speciale proeverijen en evenementen om deze dag te markeren.

© 2025 by groei.media kvk: 30256107