Februari, de kortste maand van het jaar, is rijk aan geschiedenis, tradities en interessante feiten. Van zijn oorsprong in de Romeinse kalender tot de moderne vieringen en wetenschappelijke eigenaardigheden, februari blijft een maand die zowel intrige als inspiratie biedt. Hier zijn tien fascinerende weetjes over februari die je wellicht nog niet kende.

De kortste maand van het jaar

Februari is uniek omdat het de enige maand is die in een gewoon jaar 28 dagen telt en in een schrikkeljaar 29 dagen. Deze variabiliteit is ontworpen om de Gregoriaanse kalender in lijn te houden met de astronomische seizoenen en ervoor te zorgen dat de kalender jaarlijks ongeveer gelijk loopt met de aardse omloop rond de zon.

De oorsprong van de naam

De naam “februari” is afgeleid van het Latijnse woord “februum”, wat zuivering betekent. De maand was oorspronkelijk gekoppeld aan rituelen en ceremonies die bedoeld waren om mensen en steden te reinigen van kwade geesten en om de komst van de lente en nieuw leven te verwelkomen.

Een maand vol vieringen

Februari herbergt verschillende belangrijke feestdagen en evenementen, waaronder Valentijnsdag, de Amerikaanse Black History Month en de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Elk van deze vieringen heeft zijn eigen unieke oorsprong en betekenis, waardoor februari een maand is vol culturele en historische rijkdom.

Verbonden met de sterrenbeelden waterman en vissen

Afhankelijk van de datum in februari, vallen mensen onder het sterrenbeeld Waterman of Vissen. Deze astrologische tekens zijn verbonden met eigenschappen zoals humanitarisme en creativiteit voor Waterman, en empathie en intuïtie voor Vissen.

De geboortesteen: amethist

De amethist, een prachtige paarse steen, is de geboortesteen van februari. Deze steen staat symbool voor wijsheid, nuchterheid en spiritueel inzicht. In de oudheid droegen koningen en edelen amethist als teken van macht en om zich te beschermen tegen dronkenschap.

Het hoogtepunt van de zomer en de diepte van de winter

Afhankelijk van het halfrond, kan februari het hoogtepunt van de zomer of de diepte van de winter markeren. In landen als Australië en Nieuw-Zeeland is februari vaak de warmste maand van het jaar, terwijl het in het noordelijk halfrond een van de koudste maanden kan zijn.

De super bowl

In de Verenigde Staten valt de Super Bowl, het kampioenschapsspel van de National Football League (NFL), meestal op de eerste zondag van februari. Dit evenement trekt miljoenen kijkers en is een hoogtepunt in de Amerikaanse sportkalender.