Panda’s, met hun schattige zwart-witte vacht, zijn geliefd over de hele wereld. Maar hoeveel weet je echt over deze bijzondere dieren? Hieronder volgen 15 interessante feiten over reuzenpanda’s die je kijk op deze unieke beren wellicht verandert.

1. Eén Panda jaar staat gelijk aan drie mensenjaren

In termen van levensverwachting is een panda jaar gelijk aan ongeveer drie mensenjaren. Reuzenpanda’s leven 18-20 jaar in het wild en 25 tot 30 jaar in gevangenschap. De oudste reuzenpanda was Xinxing (‘Nieuwe Ster’) in de dierentuin van Chongqing, die 38 jaar en vier maanden oud werd (1982-2020), wat gelijkstaat aan 115 mensenjaren.

2. Panda’s hebben 6 “vingers”

De zesde “vinger” van een panda fungeert als een menselijke duim, maar is eigenlijk een ongebruikelijk polsbot of een beweegbare poot hiel met sterke spieren maar zonder beweegbare gewrichten, waardoor het voedsel kan vastgrijpen.

3. Panda’s laten een tweeling in de steek

In het wild zal een moederpanda, als ze tweelingen heeft, slechts één welp voeden die zij als sterker beschouwt. De andere wordt aan zijn lot overgelaten, omdat een pasgeboren welp erg zwak is en de moeder in het wild niet genoeg melk of energie heeft om voor twee welpen te zorgen.

4. Panda’s houden van klimmen en zwemmen

Reuzenpanda’s zijn goede boomklimmers en kunnen al vanaf 7 maanden oud klimmen. Ze klimmen om vijanden te vermijden en hun omgeving te verkennen. Net als andere beren kunnen panda’s ook zwemmen.

5. Eten en slapen

Een typische volwassen panda van 45 kilo besteedt tot 12 uur per dag aan het eten van 12 tot 38 kilo bamboe. Wanneer ze niet eten of op zoek zijn naar voedsel, slapen panda’s het grootste deel van de rest van de tijd.

6. Panda’s zijn einzelgängers

Reuzenpanda’s zijn solitaire dieren die hun eigen territorium hebben en niet toestaan dat andere panda’s dit binnenvallen. Dit komt omdat panda’s bamboe eten en niet samen hoeven te jagen.

7. 28 kilogram poep per dag!

Omdat 99% van het dieet van een panda uit bamboe bestaat, maar hun spijsverteringskanaal nog steeds carnivore kenmerken heeft, moeten panda’s veel bamboe eten en dus veel poepen.

8. Ooit waren het vleeseters

Hoewel we ze nu kennen als bamboe-eters, aten panda’s vroeger ook vlees. Ze zijn overgestapt op een dieet van voornamelijk bamboe om te overleven nadat grote roofdieren zoals sabeltandtijgers uitstierven.

9. De zwart witte vacht

De zwart-witte vacht van panda’s dient als camouflage. Het wit helpt panda’s zich te verbergen in de sneeuw, terwijl het zwart hen helpt op te gaan in de schaduwen van het bos.

10. Paren alleen in de lente

Vrouwelijke reuzenpanda’s zijn slechts één keer per jaar in hitte, voor slechts twee tot drie dagen, meestal van maart tot mei. Een zwangerschap duurt ongeveer 5 maanden.

11. Welpjes zijn roze

Een pasgeboren panda welp weegt slechts 100 gram, is haarloos, roze en blind. Hun iconische zwart-witte kleur ontwikkelt zich na ongeveer drie weken.

12.Geen winterslaap

Reuzenpanda’s houden geen winterslaap omdat hun bamboegebaseerde dieet hen niet toestaat genoeg vet op te slaan om de winter door te slapen.

13. Panda’s Gebruiken Geur Om Hun Territorium Te Markeren

Reuzenpanda’s markeren hun territorium door hun geur achter te laten op boomschors via urine, geurklieren en andere methoden. Hoe hoger ze hun geur op een boom kunnen markeren, hoe sterker ze worden beschouwd.

14. Twee Ondersoorten van de Reuzenpanda

Er zijn Sichuan reuzenpanda’s en Qinling reuzenpanda’s. Qinling panda’s vormen slechts 18,5 procent van de totale reuzenpandapopulatie.

15. Niet langer met uitsterven bedreigd

Dankzij inspanningen voor het behoud van reuzenpanda’s is hun populatie nu meer dan 2.200. Hun wilde populatie is toegenomen tot 1.864, en het aantal in gevangenschap gefokte reuzenpanda’s heeft 422 bereikt. Daarom is hun bedreigingsniveau verlaagd van “bedreigd” naar “kwetsbaar”.