Het Colosseum in Rome is een van de meest iconische en fascinerende bezienswaardigheden ter wereld. Dit indrukwekkende amfitheater, oorspronkelijk bekend als het Flavische Amfitheater, heeft een rijke geschiedenis vol verrassende en intrigerende weetjes. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke geheimen over het Colosseum die je misschien nog niet kende.

Het Colosseum heeft een ovale vorm

In tegenstelling tot wat velen denken, is het Colosseum niet rond, maar ovaal van vorm. Met een omtrek van ongeveer 527 meter en een hoogte die oorspronkelijk 52 meter was (nu 48 meter), biedt het een uniek architectonisch ontwerp dat het onderscheidt van andere amfitheaters​.

Er werden zeeslagen gehouden in het Colosseum

Een van de meest verbazingwekkende feiten is dat het Colosseum werd gebruikt voor het naspelen van zeeslagen. De arena werd onder water gezet en gevuld met kleine oorlogsschepen om deze spectaculaire gevechten na te bootsen. Dit vereiste een ingenieus systeem van kanalen en aquaducten om de arena snel te vullen en te legen​.

Capaciteit voor 50.000 toeschouwers

Het Colosseum kon tot 50.000 toeschouwers herbergen, wat zelfs naar moderne maatstaven indrukwekkend is. Dit maakte het mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren die een blijvende indruk achterlieten op het publiek​.

Het oorspronkelijke naam was het Flavische Amfitheater

Het Colosseum werd oorspronkelijk het Flavische Amfitheater genoemd, ter ere van de Flavische dynastie van keizers die de bouw initieerden en voltooiden. Keizer Vespasianus begon de bouw, en zijn zoon Titus voltooide het werk in 80 na Christus​.

Het werd geopend met een 100-dagen durend festival

De officiële opening van het Colosseum werd gevierd met een groots 100-dagen durend festival vol met gevarieerde en spectaculaire shows. Tijdens deze festiviteiten werden naar verluidt meer dan 5.000 wilde dieren gedood op een enkele dag​ .

Ongeveer 500.000 mensen en 1 miljoen dieren kwamen om in het Colosseum

Het Colosseum was het toneel van veel bloedvergieten. Naar schatting verloren ongeveer 500.000 mensen en minstens 1 miljoen dieren hun leven tijdens de verschillende evenementen en spelen die hier plaatsvonden. Gladiatorengevechten, gevechten tussen mensen en dieren, en executies maakten allemaal deel uit van het gruwelijke spektakel​.

De voorstellingen duurden een hele dag

De evenementen in het Colosseum waren geen korte vertoningen; ze duurden de hele dag. Om het comfort van de toeschouwers te verzekeren, brachten velen zachte kussens mee van huis om de lange zit te veraangenamen​.

Het Colosseum is een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen

In de moderne tijd heeft het Colosseum de titel van een van de “Nieuwe Zeven Wereldwonderen” gekregen. Deze erkenning weerspiegelt zijn blijvende aantrekkingskracht en status als een wereldwijd cultureel erfgoed​.

Het ondergrondse doolhof

Onder de arena van het Colosseum ligt een uitgebreid netwerk van ondergrondse tunnels en kamers, bekend als het hypogeum. Dit gebied werd gebruikt om gladiatoren en wilde dieren naar de arena te brengen. De complexe infrastructuur van hefsystemen, kooien en gangen maakte het mogelijk om verrassingen en dramatische effecten te creëren tijdens de gevechten en shows​​.

De gladiatorenschool

Veel van de gladiatoren die in het Colosseum vochten, waren hoogopgeleide strijders die jaren van intensieve training hadden ondergaan in speciale gladiatorenscholen, zoals de Ludus Magnus. Deze scholen bevonden zich verspreid over het Romeinse Rijk en waren verbonden met het Colosseum via ondergrondse tunnels​​.

Het ‘vomitorium’ was een uitgang

In tegenstelling tot de populaire mythe was een ‘vomitorium’ geen ruimte waar Romeinen gingen overgeven na een maaltijd. Het was eigenlijk een ingang of uitgang van het amfitheater, ontworpen om grote menigten snel en efficiënt te laten in- en uitstappen. De naam komt van het Latijnse woord “vomere,” wat “uitspuwen” betekent​​.

Er werden geen christenen gemarteld

Hoewel vaak wordt gedacht dat het Colosseum de plaats was waar vele christenen werden gemarteld, is er weinig historisch bewijs om dit te ondersteunen. Historici geloven dat deze verhalen later zijn ontstaan en weinig met de werkelijkheid te maken hebben. Wel werden er veel brute shows gehouden, waaronder jachtpartijen waarbij duizenden dieren werden gedood​​.

Symboliek van Romeinse macht

Het Colosseum stond symbool voor de macht en het vernuft van het Romeinse Rijk. Het indrukwekkende bouwwerk was bedoeld om bezoekers te imponeren en het idee van Romeinse superioriteit te versterken. Na de val van het Rijk werd het Colosseum echter ook een symbool van verval en decadentie​​.

Restauraties door de eeuwen heen

Door de jaren heen heeft het Colosseum vele restauraties ondergaan om zijn historische betekenis te behouden. Een belangrijke restauratie vond plaats in de vroege jaren 2000 en werd voltooid in 2016, waarbij het monument weer werd opengesteld voor het publiek​.

De unieke flora van het Colosseum

Het Colosseum herbergt een unieke collectie van planten. Botanici hebben meer dan 350 verschillende plantensoorten geïdentificeerd die in en rond de ruïnes groeien. Sommige van deze planten zijn exotisch en hebben zich aangepast aan het microklimaat binnen het amfitheater​​.