Marokko, een land dat de zintuigen prikkelt vanaf het moment dat je voet aan land zet. Met zijn zonovergoten kustlijnen, adembenemende Atlasgebergte en door de wind geveegde Sahara, is Marokko een plek die je doet wrijven in ongeloof. De kruidige aroma’s vullen je neusgaten in de bruisende souks, en straatmuzikanten brengen een veer in je stap. Voor elke ontdekkingsreiziger is hier iets magisch te vinden. Lees verder om deze verbazingwekkende feiten over Marokko te ontdekken die je morgen al naar Marrakesh doen marcheren.

De hoge Atlasgebergte zijn hemels

Moeder Natuur heeft zichzelf niet ingehouden toen ze Marokko maakte. Kijk maar naar het Hoge Atlasgebergte – dat zich bijna 1000 kilometer uitstrekt over Marokko en een hoogte van 4167 meter bereikt. In feite noemen de lokale Berbers ‘Idraren Draren’ de Bergen der Bergen vanwege zijn kolossale aanwezigheid, die reizigers uitnodigt om te klimmen en hun dorpen te verkennen, plus steile valleien, met sneeuw bedekte pieken, zwervende wilde dieren en gloeiende bergmeren zoals Lac Ifni.

Vier unieke keizerlijke steden

Marokko’s keizerlijke steden Rabat, Marrakesh, Meknes en Fes zijn allemaal de hoofdstad van Marokko geweest tijdens hun geschiedenis. (Die eer gaat vandaag naar Rabat). Maar hun aura en door UNESCO genoteerde, doolhofachtige medina’s (oude centra) hebben reizigers al generaties lang betoverd. Plus geïnspireerde schrijvers, dichters en filmmakers. Je kunt geschiedenis vinden bij elke draai in deze steden: in moskeeën, graven, bogen, straatgravures en meer.

Marrakesh’s Jemaa el-Fna is bucketlist-waardig

In het hart van de medina van Marrakesh is het plein Jemaa El-Fna een magisch doolhof van kronkelende straatjes, eetstalletjes en souks die bergen specerijen, lampen, sieraden en handgeweven stoffen verkopen. Dit gigantische plein dateert uit de oprichting van het roodgetinte Marrakesh door de Almoraviden in 1062 – en je kunt de polsslag van de stad voelen in zijn zoetgeurende lanen.

Marokko is een van ’s werelds meest diverse landen

Een van onze favoriete feiten over Marokko: de verschillende etnische groepen maken het nog specialer. Berbers (de inheemse mensen van Noordwest-Afrika) en Arabieren (die Marokko veroverden tegen 705 en de islam verspreidden) zijn de twee belangrijkste groepen. Maar het verleden van de Spaanse, Romeinse, Franse en Joodse ballingen markeert de huidige cultuur en zijn mensen, talen, eten, kunst, architectuur en kleding.

Van moskeeën tot riads, overal is verbazingwekkende architectuur

Van iconische moskeeën tot kleurrijke straathoeken – opvallende architectuur overstroomt je visie waar je ook gaat. Dankzij Marokko’s diverse verleden, kun je zowel islamitische als Hispano-Moorse geïnspireerde ontwerpen spotten. Verwacht ingewikkelde patronen op paleizen, fonteinen, kasbahs (historische forten), riads (beschutte buitenruimtes thuis), aardewerk, madrasas (islamitische onderwijsscholen) en keramische tegels.

De medina in Fes is autovrij

Je zou gek zijn als je geen tijd doorbrengt in het noordoosten van Marokko – en de culturele hoofdstad – Fes. Hier, binnen de torenhoge 10-mijl lange muren, kun je dwalen door meer dan 10.000 steegjes die te smal zijn voor auto’s, maar net breed genoeg voor karren om handgemaakte goederen naar souks te dragen.

Je kunt in de Sahara-woestijn staan

Het stukje Sahara-woestijn van Marokko is verbluffend. Gelegen in het zuidoosten, lopen mijlen van golvende, door de wind geveegde zandduinen weg in de onmogelijke verte. De tijd staat stil. En de enige geluiden zijn de delicate voetstappen van een kameel op een wandeltoer.

De souks zullen je hart stelen

Een unieke winkelervaring, een souk kan even duren om in te blenden voor nieuwkomers. Binnen een doolhof van kleurrijke smalle lanen is een wereld van antiek, tapijten, specerijen, snuisterijen, Aladdin-achtige lampen en andere lokale ambachten. Lokale handelaren reisden hier vroeger doorheen. Maar nu is het plezier helemaal van jou – inclusief het (verplichte) afdingen om een eerlijke prijs te krijgen.

Marokkaans eten is divers en heerlijk

Niets draait de zintuigen zoals Marokkaans eten. Je vindt hier een reeks Arabische, Berberse, Mediterrane, Andalusische en Europese invloeden, wat betekent dat er zeker een is met jouw naam erop. We raden aan om lokale couscous, taktouka (tomaten, olijfolie, paprika, pepers en peterselie salade) en tajine (langzaam gekookte lamstoofpot borrelend met een tomatenachtige saus en specerijen) te eten.