Zebra’s behoren tot de meest iconische dieren van Afrika, beroemd om hun opvallende zwart-witte strepen. Maar er is veel meer over deze fascinerende dieren te ontdekken dan alleen hun uiterlijk.

Hier zijn tien interessante feiten die je misschien nog niet wist over zebra’s.

Strepen voor bescherming tegen insecten

Wetenschappers hebben lang gedebatteerd over de functie van de strepen van zebra’s. Recent onderzoek suggereert dat deze strepen helpen om vliegende insecten, zoals vliegen, af te weren. Dit maakt de strepen een vorm van natuurlijke pestbestrijding.

Drie verschillende zebra soorten

Er zijn drie hoofdsoorten zebra’s: de steppezebra, de bergzebra en de Grévyzebra. Deze soorten verschillen in grootte, leefgebied en strepenpatroon.

Unieke strepenpatronen

Net als menselijke vingerafdrukken heeft elke zebra een uniek strepenpatroon. De patronen variëren per soort en individu, waardoor ze elkaar kunnen herkennen.

Lange afstand reizigers

Zebra’s migreren over grote afstanden op zoek naar voedsel en water. Ze nemen deel aan de ‘Grote Migratie’ in de Serengeti, een van de meest indrukwekkende dierlijke migraties ter wereld.

Indrukwekkende klimmers

Bergzebra’s leven in ruige terreinen op grote hoogten en hebben sterke, puntige hoeven die hen in staat stellen om steile bergen te beklimmen.

Leven in een ‘dazzle’

Een groep zebra’s wordt een ‘dazzle’ genoemd, een verwijzing naar het verblindende effect van hun strepen wanneer ze snel bewegen. Dit kan roofdieren in verwarring brengen en de kans op ontsnapping vergroten.

Zeer sociale dieren

Zebra’s leven in sociale groepen, variërend van kleine familie-eenheden tot grote kuddes. Hun sociale structuur helpt bij bescherming tegen roofdieren en bij de zorg voor jongen.

Altijd op hun hoede

Zebra’s zijn constant alert op gevaar en gebruiken verschillende signalen om elkaar te waarschuwen voor naderende roofdieren.

Verdedigingsmechanismen

Zebra’s kunnen zichzelf verdedigen door te bijten, te schoppen en indringers weg te duwen. Ze kunnen snelheden bereiken van 40 tot 55 mijl per uur om aan roofdieren te ontsnappen.

Zwart met witte strepen

Er is lang gedebatteerd over of zebra’s witte dieren met zwarte strepen zijn of andersom. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat zebra’s in wezen zwarte dieren zijn met witte strepen.