Paarden zijn al duizenden jaren een integraal onderdeel van onze samenleving. Ze dienen als gezellen, werkpaarden, en atleten in de paardensport. Ondanks dat paarden zo bekend zijn, zijn er nog steeds feiten die je kunnen verbazen. Hieronder volgen tien fascinerende weetjes over deze prachtige dieren.

1. Paarden ademen alleen door hun neus

In tegenstelling tot mensen kunnen paarden niet door hun mond ademen; ze zijn obligate neusademhalers. Dit unieke kenmerk betekent dat paarden uitsluitend lucht via hun neusgaten binnenkrijgen. Deze bijzonderheid helpt hen om efficiënter te ademen tijdens het rennen of het verrichten van arbeid.

2. Paarden kunnen slapend staan

Dankzij een ingenieus systeem van pezen en ligamenten, bekend als het “stay-apparatus“, kunnen paarden hun benen in een bepaalde positie vergrendelen. Dit stelt ze in staat om te ontspannen en zelfs te slapen zonder om te vallen. Hoewel vaak gedacht wordt dat paarden nooit liggen, doen ze dit wel degelijk voor een diepere slaap, al is het maar kort per dag.

3. Paarden hebben een uitstekend gehoor

Paarden, als prooidieren, beschikken over een zeer gevoelig gehoor. Met tien spieren om hun oren te bewegen (in tegenstelling tot de drie van mensen), kunnen paarden hun oren bijna 180 graden draaien en onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit stelt hen in staat om geluiden uit alle richtingen op te vangen zonder hun hoofd te hoeven draaien.

4. Paarden hebben een bijna 360-graden zichtveld

Door de plaatsing van hun ogen aan de zijkanten van hun hoofd, hebben paarden een bijna volledig rondom zicht. Echter, ze hebben twee blinde vlekken: één direct achter hen en één direct voor hun hoofd. Dit betekent dat ze het gras waarop ze grazen of de wortel die je aanbiedt niet kunnen zien. Ze gebruiken hun hoofd, beweeglijke en gevoelige lippen, snorharen en reukvermogen om te identificeren wat er voor hen is.

5. Paarden hebben bliksemsnelle reflexen

Als prooidieren moeten paarden snel kunnen reageren in een vlucht-of-vecht situatie. Wanneer ze moeten vechten, kunnen paarden in slechts 0,3 seconden van stilstaan naar een krachtige trap overgaan. Ter vergelijking: de reactietijd van een mens is ongeveer 1,6 seconden.

6. Veulens kunnen binnen enkele uren na de geboorte lopen en rennen

Veulens zijn opmerkelijk volwassen en mobiel vanaf het moment dat ze geboren worden. Deze vroege mobiliteit is cruciaal voor hun overleving, aangezien veulens direct na de geboorte het meest kwetsbaar zijn voor roofdieren. Het vermogen om snel na de geboorte te kunnen lopen en rennen, stelt veulens in staat om gevaar te ontvluchten en hun overlevingskansen aanzienlijk te vergroten.

7. Paarden zijn uiterst intelligente dieren

Net als honden kunnen paarden veel verschillende taken leren door middel van positieve bekrachtiging en clickertraining. Een studie toonde zelfs aan dat paarden in staat zijn om hun behoeften aan hun verzorgers te communiceren. Deze paarden leerden om aan te geven of ze een deken op of af wilden door symbolen op een bord aan te raken. Dit bewijst niet alleen hun intelligentie, maar ook hun vermogen om te communiceren met mensen.

8. Paarden komen in vele kleuren en patronen voor

Van gevlekt tot eenkleurig met verschillende markeringen op hun gezicht of benen, paarden vertonen een breed scala aan kleuren en patronen. Elke kleur en patroon heeft een unieke naam, en net als bij honden, beïnvloedt het ras van het paard vaak hun kleur.

9. De vroegste voorouder van het paard leefde ongeveer 55 miljoen jaar geleden

Deze voorouder was slechts zo groot als een Labrador retriever, wat aantoont hoeveel paarden in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd. Paarden werden ongeveer 6000 jaar geleden gedomesticeerd, gebaseerd op bewijs gevonden op archeologische sites. Deze lange geschiedenis van domesticatie heeft geleid tot de diepe band die mensen vandaag de dag met paarden hebben.

10. Paarden zijn zeer sociale dieren

Paarden zoeken veiligheid in een kudde en vormen sterke sociale banden met elkaar. Ze gebruiken hun zintuigen om bekende paarden te herkennen en brengen tijd door met diegenen waarmee ze vriendschappen hebben gevormd. Binnen de kudde neemt één paard de rol van wachter op zich, terwijl de anderen eten, rusten, en slapen. Deze sociale structuur benadrukt het belang van gemeenschap en samenwerking onder paarden.