Zilver, een metaal dat door de eeuwen heen zowel voor zijn schoonheid als zijn veelzijdigheid is gewaardeerd, blijft een fascinerend onderwerp voor velen. Van zijn historische betekenis tot zijn moderne toepassingen, zilver heeft een rijke geschiedenis die het waard is om verkend te worden. Hier volgen dertien verbazingwekkende weetjes over zilver die je perspectief op dit schitterende metaal wellicht zullen veranderen.

1. Zilver behoort tot de eerste ontdekte elementen

Zilver is een van de eerste vijf elementen die door de mensheid werden ontdekt, samen met goud, koper, lood en ijzer. Objecten van zilver dateren al van rond 4000 v.Chr., maar het metaal werd waarschijnlijk al ongeveer 1000 jaar eerder ontdekt.

2. Zilver bevindt zich in de aardkorst

Zilver is ruimschoots aanwezig in de bovenste lagen van de aarde, vaak vermengd met andere elementen zoals goud en koper. Het wordt meestal gewonnen uit rotsen door middel van mijnbouw en raffinageprocessen.

3. Zilver heeft opmerkelijke eigenschappen

Zilver is uiterst kneedbaar en kan in elke denkbare vorm worden geperst, uitgerekt of gevormd zonder zijn fysieke integriteit te verliezen. Een enkele gram zilver kan worden uitgesmeerd tot een plaat die 150 keer dunner is dan een typisch vel papier.

4. De productie van zilver wordt efficiënter

Dankzij geavanceerde mijnbouwtechnieken neemt de hoeveelheid nieuw ontdekt of gerecycled zilver elk jaar toe. In 2005 produceerde de wereld ongeveer 20.500 metrische ton zilver, terwijl dit aantal in 2018 steeg naar 27.000.

5. Zilver komt wereldwijd voor

Zilver wordt in vele delen van de wereld gevonden, met Mexico en Peru als de grootste producenten. Ook in de Verenigde Staten heeft zilver een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van verschillende regio’s.

6. Zilver is niet giftig voor mensen

Zilver wordt gebruikt in voedseldecoraties en heeft antimicrobiële eigenschappen, waardoor het vaak wordt gebruikt in medische en culinaire toepassingen om steriliteit te waarborgen.

7. Zilver als geld

Zilver heeft sinds ongeveer 700 v.Chr. gediend als geld. In ten minste 14 talen zijn de woorden voor ‘zilver’ en ‘geld’ synoniem. Zilver werd tot 1970 gebruikt in Amerikaanse circulatiemunten.

8. Sterling zilver ontstond in Engeland in de 13e eeuw

Sterling zilver, een legering van 92,5% zilver en 7,5% andere metalen, is populair in sieraden en artistieke toepassingen. De term ‘sterling’ komt van de zilveren munten die door de Normandiërs werden geslagen en versierd met sterren.

9. Zilver is overvloedig

Er is ongeveer 20 miljard ounces zilver in gebruik in diverse voorwerpen, waaronder munten, sieraden en artistieke stukken. Een aanzienlijke hoeveelheid zilver wordt elk jaar weggegooid omdat het vaak wordt gevonden in industriële items die moeilijk te recyclen zijn.

10. “Zilver” is een oud woord

Het woord ‘zilver’ stamt af van het Angelsaksische woord ‘seolfor’ en maakt al sinds voor de 12e eeuw deel uit van de Engelse taal. Er is geen ander woord in de Engelse taal dat rijmt met ‘zilver’.

11. Zilver is antimicrobieel

Zilver doodt bacteriën en wordt daarom vaak gebruikt in medische instrumenten en apparatuur om steriliteit te garanderen.

12. Zilver is het meest elektrisch geleidende element

Zilver geleidt elektriciteit efficiënter dan enig ander element, waardoor het een waardevol materiaal is in elektronica en andere industriële toepassingen.

13. Geen metaal is zo reflecterend als zilver

Zilver wordt vaak gebruikt in de productie van spiegels vanwege zijn ongeëvenaarde reflectievermogen. Dit maakt het ook nuttig voor wetenschappelijke instrumenten zoals microscopen en telescopen.