Goud, een element dat al sinds de oudheid de mensheid betovert met zijn glans en waarde, is meer dan alleen een symbool van rijkdom en macht. Achter de schitterende façade gaan fascinerende feiten en verhalen schuil die het metaal nog intrigerender maken. Van zijn kosmische oorsprong tot zijn onverwachte aanwezigheid in de natuur en de menselijke cultuur, goud blijft ons verbazen en inspireren. Hier volgen dertien verrassende weetjes over goud die een licht werpen op de unieke eigenschappen en de veelzijdige geschiedenis van dit kostbare metaal.

1. Goud komt uit de ruimte

Geloof het of niet, goud is buitenaards. Het merendeel van het goud dat we vandaag de dag vinden, is afkomstig van meteorieten die onze planeet ongeveer 200 miljoen jaar na haar vorming hebben getroffen.

2. Alle ooit gedolven goud past in een kubus van 20 meter

Stel je voor, al het goud dat ooit is gedolven, zou passen in een kubus met zijden van slechts 20 meter lang, ongeveer de hoogte van een gebouw van 6 verdiepingen.

3. Goud vormt 6 tienmiljardste van de zon

De zon bevat goud, ongeveer 6 tienmiljardste van haar massa bestaat uit goudatomen.

4. Goud groeit op bomen

In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat de bladeren van eucalyptusbomen goud kunnen bevatten. De wortels van deze bomen kunnen diep reiken en gouddeeltjes uit de aarde opnemen, die vervolgens via fotosynthese naar de bladeren worden getransporteerd.

5. Middeleeuwers dachten dat goud en vermalen smaragden de pest konden genezen

Tijdens de verwoestende pestepidemieën in Europa probeerden mensen de ziekte te genezen door gesmolten goud met vermalen smaragden te drinken, een van de vele bizarre ‘remedies’ uit die tijd.

6. De grootste goudstaaf weegt 250 kg

Deze enorme goudstaaf, gemaakt door Mitsubishi Materials Corporation in 2005, zou gemakkelijk in een gewone schoenendoos passen en is meer dan $14 miljoen waard.

7. Er ligt 20 miljoen ton goud in de oceanen

De oceanen bevatten enorme hoeveelheden goud, maar het is extreem moeilijk te extraheren vanwege de diepte en de rotsachtige omgeving waarin het goud zich bevindt.

8. Een asteroïde nabij de aarde bevat 20 miljard ton goud

Asteroïde Psyche 16 zou vol zitten met goud en andere kostbare metalen, met een geschatte waarde van $10.000 quadriljoen, meer dan de gehele wereldeconomie.

9. Het eerste gebruik van gouden munten was in Lydia in de 6e eeuw v.Chr.

Tijdens de regering van Croesus werden gouden munten geslagen uit elektro, een natuurlijke legering van goud en zilver, en hadden ze afbeeldingen van een leeuw of stier.

10. Een gemiddeld volwassen menselijk lichaam bevat ongeveer 0,2 milligram puur goud

Sporen van goud zijn te vinden in het menselijk lichaam, waaronder in het hart, de hersenen, het bloed en onze gewrichten.

11. Een goudklomp van één ounce is moeilijker te vinden dan een vijf-karaats diamant

Goudklompen, natuurlijk voorkomende stukken puur goud, zijn zeldzaam en meestal tussen de 70 tot 95 procent goud, met de rest voornamelijk zilver.

12. Zwitserland heeft de hoogste hoeveelheid goud per capita ter wereld

De Zwitserse Nationale Bank bezit de zevende grootste goudreserve ter wereld, met 1.040 ton goud, wat neerkomt op ongeveer 128 gram goud per inwoner.

13. Ongeveer een vijfde van al het goud dat door ’s werelds regeringen wordt aangehouden, bevindt zich in Londen

Onder de straten van Londen ligt een verborgen goudmijn. De Bank of England heeft goudkluizen onder Threadneedle Street met goudstaven ter waarde van ongeveer $200 miljard.