Mars is een van de belangrijkste goden in de Romeinse mythologie. Hij was de god van de oorlog, maar ook van kracht, discipline en mannelijkheid. Zijn Griekse tegenhanger is Ares, maar Mars had in de Romeinse cultuur een bredere rol. Hier zijn 16 fascinerende weetjes over deze machtige god.

1. Mars was niet alleen een god van oorlog

Hoewel Mars vooral werd vereerd als de god van oorlog, had hij in de Romeinse mythologie ook een rol als beschermer van landbouw en vruchtbaarheid. Dit maakte hem anders dan zijn Griekse tegenhanger Ares, die puur werd gezien als een gewelddadige oorlogsbrenger.

2. Hij was de vader van Romulus en Remus

remus romulus

Volgens de legende was Mars de vader van Romulus en Remus, de tweeling die later Rome zou stichten. Hij verwekte hen bij Rhea Silvia, een Vestaalse maagd die werd gedwongen om celibatair te leven. Dit gaf Mars een speciale band met de stad Rome.

3. De maand maart is naar hem vernoemd

De maand maart (Martius) is genoemd naar Mars. In de oudheid was maart de maand waarin het oorlogsseizoen begon, omdat de Romeinen na de winter weer ten strijde trokken.

4. Hij was een van de belangrijkste goden in Rome

Mars was, na Jupiter, de belangrijkste god in het Romeinse rijk. Hij had zelfs een van de grootste tempels op het Forum van Augustus: de Tempel van Mars Ultor (“Mars de Wreker”).

5. Mars was een geliefdere god dan Ares

In de Griekse mythologie werd Ares vaak afgebeeld als een onbezonnen en gewelddadige god die weinig respect kreeg van andere goden. In Rome werd Mars echter gezien als een nobele en strategische oorlogsleider, die Romeinse militaire discipline symboliseerde.

6. Hij werd vaak afgebeeld als een sterke krijger

Mars werd meestal voorgesteld als een krachtige krijger in volle wapenrusting, met een helm, speer of zwaard en een schild. Soms werd hij ook getoond met een wolf, als verwijzing naar zijn rol in de mythe van Romulus en Remus.

7. Hij had een geheime tempel in Rome

marsveld

Mars had een heilige plek genaamd “Campus Martius” (het Marsveld), waar Romeinse soldaten trainden en militaire parades hielden. Dit gebied was een belangrijk centrum van militaire en politieke activiteiten in Rome.

8. Mars had een relatie met Venus

mars en venus
ArchaiOptix/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Hoewel Mars de god van oorlog was, had hij een liefdesaffaire met Venus, de godin van de liefde. Dit stond symbool voor de samensmelting van liefde en oorlog, een veelvoorkomend thema in mythologie en kunst. Hun zoon was Cupido, de god van de liefde.

9. Zijn heilige dieren waren de wolf en de specht

De wolf was heilig voor Mars, omdat een wolvin Romulus en Remus voedde. Ook de specht werd met Mars geassocieerd, omdat deze vogel een symbool was van kracht en volharding.

10. Romeinse soldaten vereerden Mars als hun beschermer

Mars werd door het Romeinse leger als hun beschermheilige beschouwd. Soldaten baden tot Mars voor moed en overwinning in de strijd en offerden vaak dieren aan hem voordat ze ten strijde trokken.

11. Mars was belangrijk bij de oprichting van de Romeinse Republiek

De Romeinen geloofden dat Mars hen goddelijke bescherming gaf bij de oprichting van hun stad en republiek. Daarom werd zijn cultus nauw verbonden met de militaire successen van Rome.

12. Er waren speciale festivals ter ere van Mars

In maart en oktober werden er speciale Mars-festivals gehouden, zoals de Feriae Marti en de Equirria, waarbij paardenraces werden gehouden ter ere van de god.

13. Mars werd later door keizers gebruikt als propagandasymbool

mars op een munt
Sailko/wikipedia/CC BY 3.0

Romeinse keizers, zoals Augustus, gebruikten Mars als symbool van hun militaire kracht en goddelijke recht om te regeren. Zijn beeld werd vaak op munten afgebeeld.

14. De planeet Mars is naar hem vernoemd

mars planeet

De rode planeet Mars is genoemd naar de oorlogsgod, omdat zijn rode kleur doet denken aan bloed en oorlog. Dit werd al door de oude Romeinen en Grieken opgemerkt.

Mars was veel meer dan alleen een oorlogsgod. Hij stond symbool voor kracht, discipline en Romeinse trots en had een blijvende invloed op de geschiedenis, mythologie en zelfs de ruimtevaart. Zijn naam en verhalen leven nog steeds voort in de moderne cultuur!

© 2025 by groei.media kvk: 30256107