Canada, een land in Noord-Amerika dat synoniem staat voor wilde dieren, adembenemende meren en ahornsiroop, heeft veel meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. Het is een bestemming die bijna op ieders reisbucketlist staat, vooral vanwege de indrukwekkende landschappen die vanaf het water op een cruise een geheel nieuw perspectief bieden. Hieronder verkennen we tien interessante feiten over dit prachtige land die je misschien zullen verrassen.

1. De Langste Kustlijn ter Wereld

Canada heeft de langste kustlijn ter wereld, met meer dan 200.000 km. Omringd door drie oceanen, beslaat het bijna 57% van de totale kustlijn van de wereld. Dit maakt Canada een uitstekende bestemming voor liefhebbers van stranden en ongerepte natuur.

2. Een Land van Twee Talen

Hoewel de meerderheid van Canada Engelssprekend is, wordt in bepaalde provincies ook Frans gesproken. Daarnaast zijn er meer dan 70 inheemse talen die al honderden jaren in verschillende gebieden worden gesproken, wat de rijke culturele diversiteit van het land onderstreept.

3. De Bever: Het Nationale Dier

Het nationale dier van Canada is de bever, een symbool dat teruggaat tot de bonthandel die honderden jaren geleden een belangrijke rol speelde in de Canadese economie. Bevers zijn de grootste knaagdieren in het land en staan bekend om hun dammenbouw.

4. Extreem Koude Temperaturen

Canada kent extreme temperatuurverschillen, met gemiddelde temperaturen rond de 20°C aan de oost- en westkust, maar kan in de wintermaanden dalen tot ver onder het vriespunt. De koudste ooit gemeten temperatuur in Canada is -63°C in Snag, Yukon.

5. Canada Zonder Meren

Zonder zijn meren zou Canada slechts het vierde grootste land ter wereld zijn. De meren beslaan 9% van het landoppervlak van Canada, met beroemde meren zoals Lake Louise, Moraine Lake en Lake Ontario die populaire bestemmingen zijn voor watersporten en wandelen.

6. Hockey: De Nationale Sport

Hockey is een van de nationale sporten van Canada, naast lacrosse. Het is een enorm populaire sport in het land, vergelijkbaar met voetbal en rugby in het VK. Hockey werd uitgevonden in de 19e eeuw en wordt vooral in de winter gespeeld.

7. Een van de Langste Snelwegen ter Wereld

Canada herbergt de Trans-Canada Highway, de langste nationale snelweg ter wereld, die zich uitstrekt over 4.860 mijl van de oost- naar de westkust. Deze snelweg verbindt het hele land, van St John tot Victoria.

8. Het Esdoornblad: Een Symbool van Canada

Het esdoornblad, prominent aanwezig op de Canadese vlag, is al sinds de 19e eeuw een symbool van Canada. Het werd pas in 1965 officieel aan de vlag toegevoegd, na een proclamatie van Koningin Elizabeth II.

9. Het Tweede Grootste Land ter Wereld

Canada is het op één na grootste land ter wereld, na Rusland. Met een oppervlakte van 9.984.670 vierkante kilometer en een relatief lage bevolkingsdichtheid, biedt het land uitgestrekte, ongerepte natuurgebieden.

10. Zes Tijdzones

Vanwege zijn enorme omvang beslaat Canada zes tijdzones: Pacific, Mountain, Central, Eastern, Atlantic en Newfoundland. Dit benadrukt de geografische diversiteit en uitgestrektheid van het land.