Deze lijst presenteert films die het leven en de prestaties van echte wetenschappers belichten. Elk verhaal onthult de strijd, de passie en de briljante geesten achter belangrijke wetenschappelijke doorbraken, van de ontwikkeling van de atoombom tot baanbrekende theorieën in de natuurkunde en biologie.

11. The Theory of Everything (2014)

Een ontroerend portret van Stephen Hawking, gespeeld door Eddie Redmayne, dat zich richt op zijn vroege jaren, strijd met ALS, en zijn wetenschappelijke doorbraken, evenals zijn relatie met Jane Wilde.

10. Temple Grandin (2010)

Claire Danes speelt Temple Grandin, een autistische vrouw die revolutionaire veranderingen in de vee-industrie teweegbracht. De film is een viering van haar leven en haar innovatieve geest.

9. The Man Who Knew Infinity (2015)

Het verhaal van de Indiase wiskundige Srinivasa Ramanujan en zijn reis vanuit Madras naar Cambridge University, waar hij baanbrekende ontdekkingen deed.

8. Tesla (2020)

Een biografisch drama over Nikola Tesla, gespeeld door Ethan Hawke, en zijn strijd tegen het gevestigde wetenschappelijke establishment.

7. The Imitation Game (2014)

Een biopic over Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Enigma-code kraakte en later vervolgd werd vanwege zijn homoseksualiteit.

6. Creation (2009)

Deze film richt zich op Charles Darwin en de persoonlijke tragedie die zijn revolutionaire werk over de evolutietheorie inspireerde.

5. October Sky (1999)

Het ware verhaal van Homer Hickam, een jongen uit een mijnstadje die geïnspireerd door de lancering van Sputnik 1 besluit raketwetenschapper te worden.

4. Hidden Figures (2016)

Het inspirerende verhaal van drie Afro-Amerikaanse vrouwen die bij NASA werkten aan belangrijke projecten tijdens de ruimterace.

3. Gorillas in the Mist (1988)

Het leven van Dian Fossey, een wetenschapper die zich inzette voor de bescherming van berggorilla’s in Rwanda, tot ze op mysterieuze wijze werd vermoord.

2. A Beautiful Mind (2001)

Deze film volgt het leven van John Nash, een briljante maar asociale wiskundige, die worstelt met schizofrenie.

1. Oppenheimer (2023)

Een kijkje in het leven van J. Robert Oppenheimer en zijn rol in de ontwikkeling van de atoombom tijdens het Manhattan Project.