Kuifje (Tintin), de jonge reporter en avonturier, is een van de bekendste stripfiguren ter wereld. Gecreëerd door de Belgische striptekenaar Hergé, heeft Kuifje sinds zijn debuut in 1929 een blijvende indruk achtergelaten op generaties lezers. De avonturen van Kuifje hebben zich afgespeeld op alle continenten en zelfs in de ruimte. Hier zijn 11 weetjes over Kuifje die je misschien nog niet wist.

1. Kuifje werd voor het eerst gepubliceerd in 1929

Kuifje verscheen voor het eerst op 10 januari 1929 in de Belgische krant Le Petit Vingtième. Het eerste avontuur van Kuifje, getiteld Kuifje in het land van de Sovjets, volgt hem op een reis naar de Sovjet-Unie. De strip werd al snel populair en Kuifje werd een cultureel icoon.

2. Hergé is de bedenker van Kuifje

Georges Remi, beter bekend onder zijn pseudoniem Hergé, is de man achter Kuifje. Hergé’s eenvoudige, maar gedetailleerde tekenstijl, ook wel bekend als de klare lijn, heeft grote invloed gehad op de wereld van strips. Hij werkte jarenlang aan de Kuifje-strips en creëerde in totaal 24 albums.

3. Kuifje is een journalist, maar werkt zelden als reporter

Hoewel Kuifje officieel een journalist is, zien we hem zelden daadwerkelijk schrijven of werken aan een artikel. Zijn werk als verslaggever dient meer als een excuus om de wereld rond te reizen en in allerlei avonturen te belanden, van het onderzoeken van mysteries tot het blootleggen van criminele complotten.

4. Kapitein Haddock werd later een belangrijk personage

Kapitein Haddock, een van Kuifje’s beste vrienden, verscheen voor het eerst in De krab met de gulden scharen in 1941. De hard drinkende, scheldende kapitein groeide uit tot een van de meest geliefde personages in de reeks. Zijn kleurrijke scheldwoorden, zoals “bashi-bazouk” en “schaamteloze schavuit”, zijn iconisch geworden.

5. Bobbie, de trouwe viervoeter

Bobbie (Snowy in het Engels), Kuifje’s witte foxterriër, is een van de meest iconische stripdieren ooit. Bobbie is slim, dapper en helpt Kuifje vaak uit moeilijke situaties. Hoewel hij niet kan spreken, “hoort” de lezer vaak zijn gedachten, wat bijdraagt aan zijn komische karakter.

6. Professor Zonnebloem is gebaseerd op een echte wetenschapper

Professor Zonnebloem (Professor Calculus) werd geïntroduceerd in De schat van Scharlaken Rackham. De hardhorende, verstrooide professor is gebaseerd op de echte wetenschapper August Piccard, een Zwitserse fysicus en ontdekkingsreiziger. Zonnebloem’s onhandigheid en wetenschappelijke genialiteit maken hem een memorabel personage in de serie.

7. De strips zijn vertaald in meer dan 70 talen

De avonturen van Kuifje zijn wereldwijd geliefd en de strips zijn vertaald in meer dan 70 talen. Van het Nederlands tot het Chinees, de avonturen van Kuifje hebben mensen over de hele wereld bereikt en blijven ook vandaag de dag populair.

8. Kuifje heeft invloed gehad op de popcultuur

Kuifje heeft een enorme invloed gehad op de popcultuur, en veel artiesten en filmmakers noemen Hergé als inspiratiebron. Steven Spielberg maakte in 2011 een verfilming van Kuifje, getiteld The Adventures of Tintin, en bracht de strip tot leven op het witte doek. De film kreeg lovende kritieken en opende de deur voor een nieuw publiek.

9. Kuifje heeft een eigen museum

In België, het thuisland van Kuifje, staat het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve, dat volledig gewijd is aan de creatie van Hergé en zijn beroemde personage. Het museum, geopend in 2009, toont originele tekeningen, schetsen en geeft inzicht in Hergé’s leven en werk.

10. Kuifje werd beschuldigd van racisme in de vroege strips

Sommige van de vroege Kuifje-verhalen, zoals Kuifje in Afrika (Kuifje in Congo), hebben door de jaren heen veel kritiek gekregen vanwege hun racistische en koloniale voorstellingen van Afrikanen en andere etnische groepen. Hergé erkende later dat deze werken het product waren van hun tijd en dat hij zich niet bewust was van de stereotypen die hij reproduceerde.

11. Kuifje ging naar de maan vóór Neil Armstrong

In Raket naar de Maan (1953) en Mannen op de Maan (1954) reist Kuifje naar de maan, 15 jaar voordat Neil Armstrong de eerste mens op de maan werd in 1969. Hergé deed uitgebreid onderzoek naar ruimtevaart en probeerde de wetenschappelijke details van Kuifje’s maanreis zo nauwkeurig mogelijk weer te geven.

 

© 2025 by groei.media kvk: 30256107