Regenwouden zijn ongelooflijk belangrijke ecosystemen die een grote verscheidenheid aan planten en dieren herbergen. Ze zijn niet alleen de longen van onze planeet, maar spelen ook een cruciale rol in het behoud van de biodiversiteit en de regulatie van het klimaat. Hier zijn enkele fascinerende feiten over deze onmisbare bossen.

Regenwouden bieden onderdak aan vele planten en dieren

Hoewel regenwouden slechts ongeveer 6% van het aardoppervlak beslaan, herbergen ze meer dan de helft van alle bekende plant- en diersoorten ter wereld. Van kleurrijke vogels tot exotische bloemen, de biodiversiteit is enorm.

Regenwouden zorgen voor frisse lucht

Het Amazonegebied fungeert als de airconditioner van de aarde, en produceert ongeveer 20% van de zuurstof die op land wordt geproduceerd via fotosynthese.

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud

Met een oppervlakte van ongeveer 6,7 miljoen vierkante kilometer is het Amazonegebied het grootste regenwoud ter wereld. Als het een land zou zijn, zou het het negende grootste land ter wereld zijn.

Regenwouden zijn rijk aan biodiversiteit

In regenwouden worden voortdurend nieuwe soorten ontdekt. Zeldzame dieren zoals Bengaalse tijgers, reuzenotters, Amazone-dolfijnen en orang-oetans zijn hier te vinden.

Veel mensen zijn afhankelijk van het regenwoud

Ongeveer 1,2 miljard mensen zijn afhankelijk van regenwouden voor hun levensonderhoud. Ze bieden voedselzekerheid, bouwmaterialen, drinkbaar water en energiebronnen.

Regenwouden helpen klimaatverandering te bestrijden

Regenwouden zijn belangrijke koolstofputten, wat betekent dat ze meer koolstof opnemen dan ze uitstoten. Dit helpt de temperatuur te reguleren en de klimaatverandering te bestrijden.

Veel medicijnen komen uit regenwouden

Veel van ’s werelds belangrijkste medicijnen zijn afgeleid van planten die in het regenwoud zijn gevonden, waaronder behandelingen voor kanker, malaria en andere ziekten.

Regenwouden voorkomen erosie

Regenwouden zijn cruciaal voor de watercyclus, waarbij bomen en andere vegetatie helpen de waterstroom te reguleren en erosie te voorkomen.

Je kamerplant komt uit het regenwoud

Veel voorkomende kamerplanten zijn oorspronkelijk afkomstig uit het regenwoud en hebben zich aangepast aan weinig zonlicht en weinig water, waardoor ze perfect zijn voor binnenshuis.

Zeldzame bloemen in Australische regenwouden

Bijna 80% van alle bloemen in Australische regenwouden komen nergens anders ter wereld voor. Het Daintree regenwoud herbergt ’s werelds zeldzaamste bloeiende plant, de Idiospermum australiense.

Regenwouddekking neemt in een alarmerend tempo af

Ontbossing vormt een grote bedreiging voor regenwouden, waarbij ongeveer 17% van het Amazonegebied sinds de jaren 70 is vernietigd. Elke 6 seconden wordt een gebied ter grootte van een professioneel voetbalveld gekapt.