De AK-47 is over de hele wereld bekend en berucht om zijn duurzaamheid, minimale onderhoud, en effectiviteit in gevechten. Dit wapen, doordrenkt van geschiedenis, heeft enkele verrassende feiten die velen misschien nog niet kennen. Hieronder volgen de eerste tien interessante weetjes over de AK-47.

1. Mogelijk het dodelijkste wapen in de menselijke geschiedenis

De AK-47 wordt beschouwd als het dodelijkste wapen in de menselijke geschiedenis, met een geschatte dodentol in de miljoenen sinds de introductie eind jaren ’40. Ter vergelijking, de atoombommen van de Tweede Wereldoorlog eisten ongeveer 200.000 levens. Het is zelfs geclaimd dat de AK-47 meer mensen heeft gedood dan alle artilleriegranaten, luchtaanvallen en raketbeschietingen bij elkaar opgeteld.

2. Saddam hussein bezat een goud-geplateerde AK-47

Na de Irakoorlog in 2003 ontdekten Amerikaanse soldaten de schatkamer van Saddam Hussein, inclusief meerdere goud-geplateerde AK-47’s. Deze waren waarschijnlijk een geschenk van zijn zoon Uday en werden door Saddam gebruikt voor ceremoniële doeleinden.

3. Een AK-47 werkt nog steeds na 18 jaar begraven te zijn geweest

In Mozambique werd een wapencache ontdekt met daarin AK-47’s die 18 jaar lang begraven waren geweest. Na een beetje motorolie over een roestige AK-47 te hebben gegoten, functioneerde het wapen nog steeds perfect, wat de reputatie van de AK-47 als een van de meest robuuste vuurwapens ooit bevestigt.

4. Een AK-47 heeft een bereik van ongeveer 2 meter onder water

Ja, een AK-47 kan nog steeds schieten als deze volledig ondergedompeld is. Het effectieve bereik onder water is echter beperkt tot ongeveer 2 meter. Dit maakt het wapen niet effectief tenzij het doelwit zich zeer dichtbij bevindt.

5. Verschillende nationale vlaggen en wapenschilden bevatten de AK-47

Het is een uniek modern fenomeen dat sommige landen (en terroristische groepen) de AK-47 op hun vlag of in hun wapenschild opnemen. Mozambique toont bijvoorbeeld een AK-47 met bajonet op zijn nationale vlag, en het wapenschild van Zimbabwe verbergt er een in de achtergrond.

6. Kalasjnikov had geen intentie om wapenontwerper te worden

Mikhail Kalasjnikov, de uitvinder van de AK-47, was oorspronkelijk van plan om landbouwmachines te ontwikkelen. Zijn lot veranderde echter door de collectivisatie van de Russische boeren en de Tweede Wereldoorlog. Na een schouderblessure en tijdens zijn herstel in een Sovjethospitaal, begon Kalasjnikov na te denken over het verbeteren van de vuurwapens voor het Rode Leger, wat uiteindelijk leidde tot de creatie van de AK-47.

7. In 2012 kochten Amerikaanse burgers meer AK-47’s dan het Russische leger en politie samen

In 2012 was er een piek in de verkoop van vuurwapens in de VS, waarbij een aanzienlijk aantal AK-47’s werd verkocht. Dit fenomeen illustreert de ironie dat, terwijl de rest van de wereld vaak zoekt naar Amerikaanse wapentechnologie, AK-47’s hun weg vinden naar Amerikaanse wapenkasten.

8. Er is een AK-47 voor elke 70 mensen op de planeet

De alomtegenwoordigheid van de AK-47 kan worden toegeschreven aan de lage productiekosten en de minimale onderhoudsvereisten. Vooral in tijden van conflict wordt dit wapen aantrekkelijk vanwege zijn betrouwbaarheid en de goedkope prijs, waardoor het wijdverspreid en gemakkelijk verkrijgbaar is.

9. Amerikaanse soldaten in Vietnam gaven vaak de voorkeur aan AK-47’s boven M-16’s

Tijdens de Vietnamoorlog bleek de AK-47 superieur te zijn in de zware en modderige omstandigheden, waar de M-16 vaak faalde. Veel Amerikaanse soldaten kozen er daarom voor om vijandelijke AK-47’s op te pakken en te gebruiken. Dit leidde echter soms tot verwarring en vriendelijk vuur tijdens nachtgevechten, omdat de AK-47 een ander geluid maakt dan de M-16.

10. De AK-47 zag voor het eerst wijdverspreid gebruik tijdens de Hongaarse revolutie van 1956

De Hongaarse Revolutie tegen het communisme in 1956 was een van de eerste grote conflicten waarin de AK-47 op grote schaal werd ingezet. De Sovjet-Unie, vastbesloten om Hongarije onder controle te houden, zette militairen in met de toen relatief nieuwe AK-47’s. Ondanks de onderdrukking van de opstand, toonde dit conflict de effectiviteit van het wapen, wat bijdroeg aan zijn verspreiding over de wereld.